Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В България враговете на издирваните за убийства, отвличания, пране на пари и грабежи, все по-често ги откриват преди полицията.

Три знакови случая показват безсилието на органите на реда, а последният е със сина на алкохолния бос Миню Стайков - Стайко Стайков. Той беше обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол, но преди няколко дни бе пребит и захвърлен край автомагистрала "Тракия" в района на пазарджишките села Горно и Долно Вършило.

С рани по главата и следи от инжекции по ръцете 39-годишният мъж

сам успя да отиде

до дома на свой

приятел, откъдето се обадили на 112. След преглед лекарите веднага закарват Стайков-младши в "Пирогов", където се налага лека хирургическа намеса. Пред разследващи той твърдял, че бил упояван и не помнел колко време са го държали в плен, а само, че похитителите били облечени като полицаи.

Информацията по случая обаче се оказва доста противоречива. Така например сигнал за отвличането на Стайко не е получаван в МВР. От близките му също не е искан откуп за живота му. Според специалисти не е изключено това да е инсценировка, тъй като младежът се появява точно в деня, в който е заявил чрез адвокати, че

ще се

предаде

"Това е банално скалъпена история", коментира пред БНТ криминалистът Ботьо Ботев.

От МВР обаче все още не могат да кажат категорично какво се е случило. Бившият главен секретар Николай Радулов смята, че това по-скоро прилича на опит за разпределяне на собственост.

Все още не е ясно кой е извършител и поръчител на наказателната акция, но фактите са категорични - докато мъжът е обявен за издирване с червена бюлетина, други успяха да въздадат правосъдие срещу него преди органите на реда.

Ден след като беше приет в болница, 7 мъже с телосложение на охранители, предвождани от адвокат, опитват да нахлуят в стаята на Стайко и да го приберат вкъщи.

Полицаи и съдебни охранители обаче не ги допускат до него. Гардовете настояват да поемат охраната на мъжа, вместо с това да се занимават държавните органи, но получиха отказ.

В началото на септември миналата година бащата на Стайков беше арестуван заедно с още 10-ина души при акцията на Специализираната прокуратура в офисите на "Винпром Карнобат", "Сис Индустрийс" и "Топаз Мел" ООД. Специализираната прокуратура повдигна обвинения на 8 души за участие в организирана престъпна група, създадена с цел продажба на акцизни стоки без бандерол, извършване на данъчни престъпления и пране на пари.

Стайков-младши обаче

не

беше открит

Специализираните органи установиха, че с измамите, които Миню и компания са извършвали, са ощетили бюджета с над 70 млн. лв., а седмичната печалба, която алкохолният бос правел от фабриката за нелегални цигари в Карнобат, стигала до 6 млн. лв.

Акцията срещу Стайкови се случи шест дни след като за издирване бяха обявени Ветко и Маринела Арабаджиеви във връзка с проверки за ДДС измами.

В полезрението на прокуратурата попаднал и техният бивш сват Миню Стайков. Въпреки че двете акции на спецпрокуратурата срещу милионерските фамилии се случиха една след друга, между тях според обвинението няма нищо общо.

Както в случая със сина на Миню Стайков, неотдавна МВР бе скандално изпреварено и от убиеца на Владимир Пелов. Той буквално взриви държавата, като избяга от софийския затвор през централния вход.

Историята на

най-умния

затворник,

чийто живот бе съпътстван от въоръжен грабеж, похитени хора, стрелба по полицаи, промяна на външността, укриване в гората дни наред, приключи през лятото на миналата година.

Въпреки че 65 дни полицията не успя да го залови, а твърдеше, че е съвсем близо до него, по-бърз стрелец, също криминално проявен, ги изпревари.

Каква беше съдбата на шесторния убиец от Нови Искър четете в печатното издание на "168 часа".