Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Уорън Бъфет продължава да живее в старата си къща от 1956 г., а когато има вечер ходи в местната сладкарница да играе бридж с пенсионерите.
Уорън Бъфет продължава да живее в старата си къща от 1956 г., а когато има вечер ходи в местната сладкарница да играе бридж с пенсионерите.

 

Уорън Бъфет не иска гурме готвачи, хапва в закусвални и дарява 99% от милиардите си

Министри и президенти карат колела, падат, поотупват се и продължават

Три снимки тези дни взривиха цял свят, доказвайки, че може хем да си супербогат и известен, хем да не ползваш привилегии.

На Албиона се вдигна грандиозен скандал, че принц Филип - 97-годишният съпруг на кралица Елизабет, шофира без колан и е предизвикал лека катастрофа. Пресата във Великобритания веднага припомни, че карането без колан съвсем не му е за първи път и че това му е навик. Интересното е, че на никого там не му направи впечатление, че

този човек не

ползва шофьор,

а може да има поне няколко, при това на денонощен режим на работа. Да не говорим, че е истинско медицинско чудо, че на тази преклонна възраст той шофира сам, отказвайки полагащите му се привилегии.

Очевидно и кралица Елизабет споделя навиците на съпруга си, защото пресата редовно публикува нейни снимки, на които тя сама шофира автомобила си. Също без колан, ядосват се на Острова. Забравяйки, че и тя може да има няколко шофьори на разположение, но от Втората световна война насам неизменно ползва привилегията си да кара сама и без шофьорска книжка По време на войната е била шофьор на линейка и тогава придобива завинаги правото да е единствената във Великобритания, която може да управлява автомобила си без документ.

Третата снимка, която тези дни взриви медиите бе на основателя на "Майкрософт" Бил Гейтс. Той бе заснет търпеливо да чака на опашка, за да си купи бургер от щатска верига за бързо хранене. Под фотоса бившият служител на Гейтс Майк Галос написа коментар, който за часове обиколи цял свят: “Когато струваш около 100 милиарда долара, управляваш най-голямата благотворителна организация в историята на света и се редиш на опашка за бургер, пържени картофки и кола, си като всички нас... Така се държат истинските богати хора за разлика от позьора в Белия дом със златна тоалетна”.

Дали тази скромност на Гейтс е вродена, или я е придобил в резултат на 28-годишното си приятелство с милиардера Уорън Бъфет, не е ясно.

"Оракулът" Бъфет, независимо че има нетно богатство от 74 млрд. долара, все още живее в къщата си в Омаха, която купува през 1956 г. за 31 500 долара.

Сутрин, вместо да се наслаждава на богата здравословна закуска, подготвена от мастършефове на световно ниво, бизнесменът отива до една известна верига за бързо хранене, за да хапне любимия си бургер с пържени картофи. В свободното си време вечер отива в местната сладкарница и

с пенсионерите

играе бридж

След това милиардерът се качва на старата си кола, макар че може да има возило за милиони. Нищо подобно, Бъфет твърди, че ако му се наложи да си купи автомобил, винаги гледа да е някой ударен от градушка. Така цената ще по-ниска. Тезата на Бъфет е, че колата е най-губещата инвестиция и не си струва човек да харчи много пари за нещо, което още в момента на покупката вече се е обезценило.

Бъфет от години оглавява класациите за най-богатите хора в света, но това не му пречи да обяви, че ще дари 99% от парите си за благотворителни каузи и пробиви в науката. Тезата му е, че след като животът му се е стекъл така, че е сред най-щастливите 1% от хората, следователно е длъжен да се погрижи за останалите 99%.

Затова той и Гейтс поставят началото на нова мода сред милиардерите, дарявайки своето богатство за смислени и важни за обществото каузи. Гейтс и Бъфет първи дадоха пример, като декларираха, че половината от огромните им състояния ще е за подобни проекти. Резултатът е, че до момента Бъфет е дарил около 30 млрд. долара от богатството си, като основната част от парите са за фондацията на приятеля му Бил Гейтс и съпругата му Мелинда. Тя

финансира държави и организации в борбата с тежки заболявания, библиотеки, научни проекти и др. Примерът на Гейтс и Бъфет се оказа доста заразителен и моментално бе последван от основателя на "Фейсбук" Марк Зукърбърг, от продуцента Джордж Лукас, от съоснователя на "Майкрософт" Пол Алън и много други. Но ако си мислите, че само най-богатите с лека ръка се отказват от милиардите и привилегиите си, бъркате. Има и доста политици, които са истински вдъхновяващ пример в това отношение. Един от емблематичните е от 2016 г., когато холандският премиер Марк Рюте без да иска, разля кафето си в парламента. Чашата се разплиска в момента, в който премиерът минава през скенера. Вместо да се измъкне, без да обърне внимание на тази дребна подробност, Рюте бързо си вдига картонената чаша, оглежда се, вижда чистачка с моп, взема го от ръцете й и много сръчно изчиства кафето от пода. Клипът случайно е заснет от минаващ оттам репортер, а видеото му стана истински хит в социалните мрежи.

Рюте е известен и с това, че ходи на работа или с колело, или с градския транспорт и без гардове. През 2018 г. случайно бе заснет да седи в автобус, чийто шофьор е бившият секретар по сигурността и правосъдието на Холандия Фред Тееван. Човекът се пенсионирал и решил да смени попрището. За нас може да е тотална екзотика, но за Страната на лалетата това е абсолютно нормално. Всъщност говорим за Холандия, в която

мнозинството от депутатите отиват с колелата си

до парламента.

Горе-долу подобна е ситуацията и в Швейцария. Там традицията е още по-шокираща за балканския манталитет - държавният глава, независимо кой е той, от години се придвижва с влак или с градския транспорт.

Какви още по-зашеметяващи случки има с политици и президенти, четете в хартиеното издание. 

Бил Гейтс търпеливо чака на опашка за бургери.
Бил Гейтс търпеливо чака на опашка за бургери.
Съпругът на британската кралица принц Филип шофира сам.
Съпругът на британската кралица принц Филип шофира сам.
Кралица Елизабет винаги, когато е възможно се възползва от правото си да кара автомобил без шофьорска книжка.
Кралица Елизабет винаги, когато е възможно се възползва от правото си да кара автомобил без шофьорска книжка.
Тази снимка на холандския премиер Марк Рюте обикол и света - той е засечен случайно в автобус, каран от бившия секретар по сигурността Фред Тееван.
Тази снимка на холандския премиер Марк Рюте обикол и света - той е засечен случайно в автобус, каран от бившия секретар по сигурността Фред Тееван.