Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От векове чесънът заема ключово място сред храните, които помагат в сезона на грипа
От векове чесънът заема ключово място сред храните, които помагат в сезона на грипа

За повечето няма доказателства, но плацебо ефектът е гарантиран

Oткакто синът ми се излекува от салмонела без лекарства, вярвам напълно в бабините лекове. Съзнавам, че много български лекари ще влязат в сериозен спор с мен по този въпрос, обвинявайки ме дори в майчина безотговорност, но искам да ги успокоя, че не на своя глава постъпих така. Просто докато оздравее, никой лекар не заподозря, че той се е заразил със салмонела.

Всичко се случи през есента на 2017 г. Тогава той бе на три години и на втория ден, след като кацнахме във Великобритания от България, започна да повръща и да има разстройство. През нощта го масажирах с пластмасова бутилка с гореща вода, както моята баба ми правеше, когато ме болеше коремчето като малка. Облекчи го и даже малко поспа. На следващия ден симптомите отново се появиха и го заведохме на лекар, който го прегледа и отсъди, че е вирус и до три дни трябва да отшуми. Ако продължава много да го боли коремът, просто да му даваме парацетамол за обезболяване и да пие повече течности. След като на петия ден започна да ака кръв, го заведохме в спешния кабинет на местната болница. Там обясниха, че нещата отшумяват, но все пак решиха да изследват изпражненията му, защото в анкетната карта бяхме попълнили, че предишните 2 години сме живели в Етиопия.

След около седмица, когато той вече настървено си ядеше, получихме писмо, с което ни информираха, че всъщност той е имал салмонела и ако още страда, да се обърнем към лекар. Освен това имаше формуляр, в който подробно трябваше да опишем с какво се е хранил 10 дни, преди да се разболее, и откъде е купувано то. Когато разказвам този случай на мои приятелки с деца в България, всички много се ужасяват какво е това здравеопазване в Англия. Трябва обаче да ви кажа, че аз одобрявам напълно подхода на английските доктори да не изписват лесно лекарства на деца, тъй като, преборвайки се с различни заболявания, те изграждат по-добра имунна система. Впрочем така действаше и етиопският личен лекар на моите близнаци – арменец, завършил медицина в САЩ. Когато вдигнеха температура, той винаги изчакваше два-три дни дали няма да се появят и други симптоми, като през това време им даваше нурофен. Кашлицата облекчаваше с мед и масло, а хремата - със солена вода, което напълно приемах за достатъчно, тъй като като дете и мен така ме лекуваха.

А и избягването на антибиотици при настинки започва да става все по-популярно. Такава препоръка направиха и британските здравни власти към личните лекари в страната през миналата година. Причината е, че честата им употреба затруднява използването им за наистина сериозни болести. Затова те призоваха гражданите да не изпадат в паника, когато вдигнат температура и започнат да кашлят и кихат, а да са търпеливи, тъй като обикновено на организма са му необходими 2-3 седмици да се пребори с тези симптоми. През това време да се пият топли напитки с мед, лимон и джинджифил.

“Определени храни, които се считат за полезни при настинка, наистина вършат работа, но само ако в тялото липсват някои вещества като витамини, цинк или желязо. Ако обаче по принцип се придържате към балансирано хранене, което ги осигурява, тогава никакви добавки няма да направят имунната ви система още по-ефективна”, казва пред Би Би Си професор Чарл Бангам, ръководите на факултета по инфекциозни болести в Импириъл колидж – Лондон. По въпроса са правени редица проучвания, които показват, че някои неща помагат при настинки, но не в степен, че да предпазват от тях или да лекуват.

Hапример на 146 здрави възрастни в продължение на 12 седмици през зимата са давани всеки ден хаплацебо или капсула с чесън. По време на експеримента в групата на приемащите лъжливо хапче 65 души са се разболели, а в тази на чесъна – 24.

Учени от Хелзинкския университет пък са анализирали резултати от 29 проучвания за ефективността на витамин С и са установили, че приемането му не намалява риска от вирусно заразяване и не облекчава състоянието, но може да съкрати неговата продължителност. При деца, които са го вземали, продължителността на заболяване е намаляла с 14%, а при възрастни – с 8 на сто. Когато става въпрос пък за портокалов сок, сочен като сериозен източник на витамин С, нещата пък изглеждат още по-зле. Факт е, че той не съдържа достатъчно витамини, за да повлияе сериозно на тялото, казва Хари Хемиля от университета в Хелзинки. В стандартна бутилка свеж портокалов сок има около 72 мг витамин С, което е повече от препоръчителния дневен минимум от 40 мг, но по-малко от повечето витаминни добавки.

Cъщото е положението и с въздействието на цинк, за който от години се твърди, че помага при настинка. За него е установено, че скъсява болестите със запушен нос с около една трета и с 22% тези с кихане и кашляне. Важно е обаче още при първите симптоми да започнат да се смучат бонбони с цинк. При него, както и при витамин С, е по-добре да се приема под формата на близалки, а не като част от храна, тъй като установихме, че когато се смуче бавно в рамките на около половин час, ползата е по-голяма, обяснява Хемиля.

Някои психолози обаче отбелязват, че когато става въпрос за лечение с билки, витамини или бабини рецепти, не бива да се подценява и ефектът на плацебо. Доказателство за него например е пилешката супа, която е едно от най-популярните средства за борба с грип и настинка от векове, без да има никакви сериозни научни проучвания как точно действа на тялото. Например проучване е установило, че вярващите в билковите лекарства по-лесно и по-бързо понасят болестта, когато ги приемат всеки ден, в сравнение с тези, които не вярват в силата на билките. Когато на участвалите в експеримента не им е казано, че пият ехинацея, състоянието им по време на простуда не се е подобрило.

“Изследвания установиха, че силата на плацебо се корени в доверието между пациенти и лекари. То се увеличава, ако пациентът знае, че може да се довери на онзи, който предписва лекарството. Същото се случва и когато слушате съветите на родители, баби и дядовци, когато сте дете”, казва пред Би Би Си Фелисити Бишоп, асистент по психология на здравето в Университета в Саутхемптън. Освен това плацебо ефектът може да се усили от начина, по който продуктът се позиционира или рекламира на пазара. Затова нерядко се случва човек да получи облекчение и от “лъжливо лекарство” само защото е научил, че то е помогнало на познат човек или популярна личност.

Защо сладоледът не пречи при настинка

Вероятно като дете сте чували, че не бива да ядете сладолед, когато сте болни, защото ще станете още по-зле. И никога не сте разбирали как може единственото нещо, което наистина ви се хапва, докато сте с температура, да е забранено.

Всъщност вредата от сладоледа и млечните продукти по време на настинки се оказва, че дълго време е била медицинска заблуда. Направено преди години проучване опроверга твърденията, че те увеличават секрецията на слуз в организма и така причиняват повече отхрачване и хрема. Преди да започнат експеримента, учени са установили, че близо 2/3 от хората мислят, че дори една чаша краве мляко при настинка може да доведе до повече слуз в гърлото. За да установят дали наистина е така, те са дали на две групи здрави пациенти в болница в Австралия да пият краве или соево мляко, като напитките били предварително обработени, за да не се различават на вкус. Хора и от първата, и от втората група заявили, че са усетили по-голяма секреция в гърлото, като първоначално убедените, че това ще се случи, се оплаквали от много по-тежки симптоми. След това пациентите били заразени с вирус и отново трябвало да се подложат на експеримент, като този път да събират отделените секрети. Вярващите в лошото влияние на млякото продължавали да се оплакват повече, въпреки че количеството сополи и храчки при тях не било по-голямо. Така учените стигнали до извода, че консумацията на мляко няма ефект върху количеството секрети.