Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

39-годишната ромка Исения Асенова, която беше задържана за помагачество на сирийци, финансиращи терористи, е пътувала до Турция през два месеца.

Дори не е правила опити да крие това. Публикации на жената в собствения й фейсбук показват, че нейна редовна дестинация бил град Одрин. Благодарение на пътуванията дотам тя е създала и множество контакти с мюсюлмани. Бърза проверка показва, че голяма част от приятелите й в социалните мрежи са родом от Ирак и Сирия.

В профилите си някои от тях позират, облечени във военна екипировка и с автомат в ръка. В публикациите им не липсват и послания като: "Смърт в името на Аллах" и "Пророкът е един и той е велик". В своя профил обаче Асенова няма такива постове. Тя е споделяла с обкръжението си в интернет само български или арабски песни. Както и мисли основно за живота.

"Когато няма кой да ти хване ръката, стискаш юмрук и продължаваш напред сам", гласи една от публикациите й.

Освен турски, Исения

владее

отлично и арабски,

което правело общуването с чуждестранните й приятели безпроблемно.

Дали в интернет жената е уреждала срещите си със сирийците, които финансират терористи, тепърва ще се проверява от разследващите. Факт е обаче, че тя ползва социалните мрежи основно за комуникации с араби.

Все още никой не може да каже каква сума е прибирала Асенова от участието си в системата "Хауала".

Пред "168 часа" нейни познати разказаха, че по нищо не личало задържаната да разполага с много пари.

Никой не може да каже и какво точно

е работила тя

Самата Исения не споделяла пред никого с какво се занимава и откъде официално идват доходите й. Няма и никакъв трудов стаж. От тази гледна точка честите посещения в Турция били съмнителни дори и за обкръжението й.

За тях тя обяснявала, че пътува дотам, за да се види със свои познати и роднини, които не можели да я посещават в България.

По думите на близките й начинът на живот, който задържаната водела, изобщо не кореспондирал със сумите, за които се говори, че са минавали през ръцете й.

"Единствената

по-голяма

покупка,

която си направи, беше апартамент в Червен бряг - разказва нейна близка. - Имотът не е голям, малък е и тя почти не си ходи там."

Справка в търговския регистър показва, че ромката наистина го е закупила през далечната 2008 г.

Исения сама издържала финансово децата си, тъй като с мъжа й се разделили преди години, твърдят още близки от обкръжението й.

"Има две момичета на 14 и 18 години - обяснява жена, пожелала анонимност. - Издържа ги финансово, както всеки родител. Винаги са добре облечени. Не можеш да кажеш, че са много богати, защото не изглеждат такива. На 26 август миналата година организира сватбата на голямата си дъщеря. Бяха се постарали изключително много. Момичето беше с красива оранжава рокля и сребърна тиара на главата. Семейството им грееше от щастие."

Арестът помрачава едно от

щастливите

събития,

които предстояли на задържаната. Съвсем скоро дъщеря й трябва да роди първото си дете, а Исения с нетърпение очаквала внучето й да се появи на бял свят.

"Жал ми е за децата й, защото сега ще влезе в затвора и ще трябва те да се оправят сами - казва още познатата на жената. - Добри съседи са и никога не са създавали проблеми. В момента двете и дъщери се чувстват ужасно. Изобщо не са очаквали такова нещо да ги сполети. Близките й също се молят да не лежи зад решетките дълги години, макар че най-вероятно точно така ще стане. Исения е тиха и добра, не създава проблеми и много обича да пътува. Всички от улицата, на която живее, много я обичат."

"За първото обвинение, което е финансиране на тероризъм, може да получи до 12 години затвор, а за второто - членуване в група, чиято дейност е свързана с тероризъм, може да отнесе отново до 12 години", обясни пред "168 часа" адвокат.

Твърди се, че в престъпната схема Исения не е действала сама. Била е в екип с лидера на групата бизнесмена Мустафа Алибрахим и двамата сирийци Абдалхай Халум и Атеф Хсара. При спецакцията на ДАНС, ГДБОП и специализираната прокуратура на 18 януари бяха задържани 43 лица, основно чуждестранни граждани. Част от тях бяха разпитани и освободени, а петима останаха с повдигнати обвинения, сред които и Асенова.

С какво е търгувал Мустафа Алибрахим, четете в печатното издание на "168 часа".