Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Той се е окопал в района на Идлиб, който е ключов за развръзката на продължаващия 7 години конфликт в Сирия

Градът се намира само на 120 км от важното пристанище Латакия, край което в сирийски води са открити преди 10 г. около 284 млрд. куб. м газ

От България са изпратени поне 25 млн. евро към може би най-опасната и най-силната в момента терористична групировка в Сирия - фронтът "Нусра", поделение на "Ал Кайда". Той е получавал парите от разбитата от ДАНС, ГДБОП и прокуратурата група, от която бяха заловени ромката Исения Асенова, българска гражданка, и петима сирийци, живеещи у нас.

Това са Мустафа Алибрахим, Абдалхай Халум, Атеф Хсара. Освен за участие в престъпна терористична група те са обвинени и че от 2016 г. до 18 януари т.г. подпомагали с пари терористични организации.

Разследващите предполагат, че става дума за финансиране,

подавано към отцепилата се

от Осама бин

Ладен групировка

"Нусра", която по класификацията на международното право е единствената терористична организация освен ИДИЛ.

Ако това бъде доказано, мъжете и Исения ще бъдат съдени по Закона за противодействие на тероризма, приет през 2016 г. Максималната присъда е 12 г. затвор. Съдебната битка ще е дълга - вероятно ще мине през трите инстанции, още повече че финансирането на радикалисти е трудно доказуемо. Ако не се съберат достатъчно данни за това, ще се води дело за чисто икономическо престъпление за пране на пари, използвайки древния механизъм хауала, коментира арабистът Владимир Чуков пред "168 часа".

Какво прави “Нусра” толкова опасна?

Фронтът се е окопал в северозападната провинция Идлиб, която по класификацията на международните организации е инкубатор за джихадисти и според наблюдатели е ключова за развръзката на продължаващия вече 7 г. конфликт в Близкия изток. Очаква се последната битка срещу екстремистите да бъде именно на тази територия -

близо до Турция и Средиземно море

Районът не е богат на петролни кладенци, но центърът на областта е само на 120 км от ключовото пристанище Латакия. В близост до него през 2009 г. бяха открити залежи от природен газ. Общо на сирийска територия в Средиземно море се намират 284 милиарда куб. м от синьото гориво. Може би затова уахабистите се укрепиха в Идлиб.

Управляващият фронт "Нусра" е изместил от водещото място мощната допреди няколко години "Ислямска държава". ДАЕШ е победена и разгромена. ИДИЛ вече няма предишните си огромни финансови възможности - съществува само в анклавите най-източно до иракската граница. Там не са могли да бъдат обект на подобен тип трансакции, каквито са изпращани от България.

Затова се предполага, че оттук е финансиран фронтът "Нусра", който разполага с около 30 000 бойци, съобщи пред "168 часа" арабистът Владимир Чуков. Освен това

групировката е на власт в провинцията - управлява чрез

уж независимото

Правителство на националното спасение, но е публична тайна кой стои зад него. Някои го наричат Ислямско емирство.

Защо "Нусра" е толкова силна? Чрез споразумение между Турция и Русия този район бе оставен под контрола на т.нар. умерена опозиция. 25% от нея беше протурски настроена, а останалите 75% бяха от "Нусра", обясни арабистът. Там са се настанили и други радикални групировки, които обаче не са в списъка на ООН за опасни терористи. Според организацията най-сериозният генератор за тероризъм в Сирия е именно районът на Идлиб.

При подписването на споразумението Турция обеща да разоръжи "Нусра", за да не избяга населението. Местните там са 1,5 милиона и има още толкова бежанци от други райони на страната.

Всъщност се получило точно обратното - групировката взела властта. Първоначално Анкара я подкрепяше, но впоследствие

изпратените турски милиции бяха победени от "Нусра",

а отношенията им съвсем се охладиха след убийството на руския посланик в Анкара.

Кой ги поддържа в момента? Не е много ясно - може би Катар, но не е сигурно.

Защо са утъпкали канал за финансиране от България? Държавата ни е коридорна, разположена на кръстопътя между Изтока и Запада, близо и до Европа, и до Близкия изток. В същото време се смята за периферна за основните конфликтни точки. И не на последно място, джихадистите смятат, че едва ли не тук всичко е позволено.

Един от начините, по които е действала схемата, е покупка на коли, коментира Чуков. Вземали ги оттук, защото са евтини, и ги транспортирали през Турция до Сирия. А парите "минават" през дълга редица посредници по древната ислямска система "хауала".

Тя е изградена на доверие между дилърите - хауаладъри

Човекът Х иска да преведе на У. Отива при хауаладъра М и му дава на ръка сумата, като му казва и паролата, уговорена предварително с У. Той, от своя страна, се появява при хауаладъра О, който очаква да чуе тайната дума и му отпуска от своите средства въпросната сума.

Двамата дилъри си уреждат сметките впоследствие, защото цялата схема е изградена на доверие и ако се издъниш, те наказват. Българската гражданка Исения е била именно посредник, търсещ купувачи на колите, чрез които се прехвърляли парите към Сирия.

А иначе лидерът на заловената група Мустафа имал чейндж бюра и фирма за авточасти.

Дилърите на терористите, използващи системата "хауала", общували помежду си чрез мобилно приложение с криптирана връзка.