Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Авторката
СНИМКА: Авторката

Прокуратурата е иззела от болницата в Силистра документи, досиета и епикризи на 46 пациента от общ списък от близо 80. Това са хора, които са преминали за лечение през нея.

Д-р Даниела Костадинова, директор МБАЛ – Силистра, заяви, че вярва на своите колеги, работещи в ТЕЛК и че не вярва да участват в корупционни схеми. Според нея има много други причини, които позволяват да се получават злоупотреби.

Тиражираната информация за участие на посредници, вероятно касае посредници между пациентите и лични лекари и специалисти, подготвящи нужната за преминаване през ТЕЛК документация, но не и посредници, които да са се явявали пред медицинските състави вместо титулярите, смятат лекарите. Според д-р Сашко Симеонов, председател на Първи лекарски състав на ТЕЛК – Силистра възможно е един човек да се яви вместо друг при правенето на изследване, но това не може да се случи, когато дойде денят и часът за комисията. Тя извършва и частичен медицински преглед. А сред документацията са и личните данни на пациента.

Лекарските състави не могат да назначат допълнителни изследвания, за да проверят истинността на вече направените такива. Нямаме възможност да шикалкавим, тъй като има механизъм, по който работим. Не може да си измисляме решения или да поставяме ултиматум на болните, за някакви средства, коментира д-р Недко Белев, член на един от лекарските състави в Силистра.

„Ако един човек се яви с изрядна документация при лекарите от ТЕЛК - те реално имат риск да вземат едно решение, което не е вярно, защото са длъжни да го вземат по документи, заяви д-р Даниела Костадинова, директор на МБАЛ – Силистра.

Специалистите изтъкват като причина фактът, че населението на страната, в частност региона застарява и това кара хората да се подлагат на всякакви манипулации, само и само да получат социалните придобивки, които им позволява едно решение на ТЕЛК.

Има и една немалка част от хората с двойно граждансто, които живеят в Турция и пристигат с епикризи, с изрядни документи, преведени от легаризирани преводачи, които също имат право да се яват на ТЕЛК, коментира д-л Костадинова.

Тя сподели още, че управителите на областните болници от години настояват ТЕЛК-овете да преминат под шапката на социалното министерство, тъй като става въпрос за експертиза на трудоспособност, за пенсии, които вървят в комплект с определени социални придобивки.

В рамките на една година близо 6 000 души минават през т.нар. ТЕЛК – комисии. В Силистра съставите са два, което според лекарите е истинската причина за по-високия процент на граждани с решения за получаването на инвалидна пенсия или определен вид социални добавки към пенсията по възраст.

Обявените цифри - над 28% всъщност показват, че това е броят на хората получаващи пенсия, които имат решение от ТЕЛК. В това число са и всички онези, които са натрупали необходимия им трудов стаж.

Всеки от лекарските състави преглежда по близо 3 000 души годишно. Силистра е от малкото градове в страната, в които действат две комисии. Това позволява решенията да се издават в определения от закона срок от 3 месеца.

Ако остане да работи една комисия, то тогава ще има забавяния от близо 10 месеца.

Всеки, по веригата, който има вина за подаването на невярна информация относно диагнози и резултати от изследвания би следвало да понесе отговорност, категорична е д-р Даниела Костадинова.