Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мехмед Хасан Снимка: Ненко Станев
Мехмед Хасан Снимка: Ненко Станев

Пловдивският апелативен съд увеличи с две години наказанието, наложено на Мехмед Хасан, който на 17 декември 2017 година уби в апартамент в центъра на Момчилград 7-годишната Дамла. Убиецът ще прекара в затвора следващите 25 години. Той беше признат за виновен от окръжния съд в Кърджали, който го осъди на 23 години лишаване от свобода за престъплението.

Според апелативните магистрати увеличеното и наложено най-тежко общо наказание от 25 години лишаване от свобода отговаря на изключително високата степен на обществена опасност на деянието и на много високата степен на обществена опасност на самия деец. Като отегчаващо отговорността обстоятелство магистратите приемат, че момиченцето било силно привързано към подсъдимия и изпитвало към него обич. Родителите й също се намирали в близки роднински отношения с М. Х., имали му доверие, с което той злоупотребил по недопустим начин, проявявайки бездушие към малолетното момиченце.

Мехмед Хасан е осъден да изплати по 150 000 лева обезщетение на родителите на пострадалата и 100 000 лева на нейната баба за претърпени неимуществени вреди.

Решението на Апелативния съд подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.