Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Напоследък прославата на българщината придобива изумителни размери, географски ширини и иновативни форми.

Клането, пърленето и разфасоването на коледно прасе например, придружено със снежна церемония с хрупкави уши, младо вино и греяна ракия, е цяла година жадуван блян за огромна част от населението на нашата страна. Всички чакат угоеният прасчо да бъде подгонен, повален от голяма шайка и промушен смъртоносно в побелелия двор.

За клането в селата се изсипват роднините от големите градове и столицата, канят се комшии. С разфасованото месо стотици хиляди сънародници пестеливо изкарват тежките зимни месеци. Несправедливо разделеното прасе предизвиква тежки фамилни войни и дори битови убийства.

Цяло чудо е, че т.нар. свински празник не е отбелязан с удебелена червена цифра в календара редом с останалите национални празници.

Затова е дълбоко несправедливо, че във всички пътешественически предавания на големите кулинарни телевизии България е винаги подминавана от известните шефове, които прекосяват целия свят, но показват уникалната традиция на пърлене на животното с горелка само на територията на съседна Румъния.

Пловдивският кмет най-вероятно е голям фен на кулинарните предавания и на сесията на общината преди Коледа реши веднъж завинаги да зачеркне тази велика несправедливост. Загрижен за младите пловдивчани, които вече не ходят по селата си и никога не са виждали как се коли жива свиня, той реши две прасета да бъдат разфасовани под голямата елха в центъра на града. За да видят младите отблизо тези древни български традиции - дни преди градът под тепетата да стане Европейска столица на културата.

Но изненадващо опозицията в града като дебела, черна котка пресече пътя на добрите намерения и гражданите на Пловдив пропуснаха редкия шанс да седнат на първия ред за този зрелищен спектакъл.

Българщината обаче не е нещо, което можеш да потиснеш току-така...

Особено в град с толкова история, култура и традиции като Пловдив. И още в първите дни на новата година детска градина "Мир" в район "Западен" стъписа цялата нация със спектакъл, който ще продаде повече билети за зала 1 на ДНК и от концерт на Лили Иванова в дует с Веско Маринов.

Вбасейна на градината отец Пантелеймон от храм "Св. Климент Охридски" метна кръста, за да го извадят дечицата, нагласени в носии, потури, шарени шевици и бели овчи калпаци на главите. Всичко това пред сияещите погледи на лелките, родители, снимащи със смартфони, и, разбира се, районния кмет.

Водата в басейна била специално подгрята за случая до 30 градуса по Целзий. За да се затвърди благополучно народната традиция, отблизо зорко наблюдавали спасител и медицинско лице.

Въобще триумф на патриотизма!

Който не можа да бъде засенчен дори от новината, че някой друг застъпник на традициите и българщината е издълбал надпис "Локо 2019" на входа на Хеопсовата пирамида.

Вече нямам съмнения в заложбите на нашата нация и в успешното ни бъдеще. След като размътихме кристалните Рилски езера, покорихме Колизеума в Рим и мемориала на загиналите в Хирошима в далечна Япония, сгазихме и великата древноегипетска цивилизация.

Какво по-добро начало на годината, дами и господа?!

Дълбоко изпълнен с дебилизъм, простотия и диалект, вече съм напълно спокоен. Българският дух, култура и традиции ще пребъдат!