Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Гешев упрекна Банев в предателство.
Иван Гешев упрекна Банев в предателство.

Той крил телефон в кутия от сок.

Говорил с руски лобисти

Арестуваният милионер Николай Банев обмислял от килията си създаването на проруска партия и така да се изкара репресиран от българските власти. Това се разбра от думите на зам. главния прокурор Иван Гешев по Би Ти Ви.

Олигархът и жена му Евгения бяха задържани на 26 октомври в Ница. Те бяха екстрадирани у нас на 6 декември. Семейството заедно с майката на Банев - Мария, е обвинено в организирана престъпна група за данъчни престъпления, пране на пари и обезкостяването на четири приватизирани предприятия.

“Господин Банев не може да предизвика съчувствие у мен. Преди няколко дни в килията му, в кутия от натурален сок беше намерен телефон, какъвто няма право да ползва в ареста”, съобщи Гешев.

От разпечатките на разговорите ставало ясно, че милионерът комуникира с руски лобисти. “Не с официални представители на руската държава, а лобисти”, уточни зам. главният прокурор. 

Телефонът бил открит в килията на Николай Банев преди 10 дни.  СНИМКИ: “24 ЧАСА”
Телефонът бил открит в килията на Николай Банев преди 10 дни. СНИМКИ: “24 ЧАСА”

Банев предлагал сформирането на Евразийска народна партия в България, която “защитава чужди интереси”.

Срещу това той искал да получи политическо убежище за него, жена му и децата им в Русия.

“За мен това,

може да

прозвучи силно,

е предателство

към собствената

държава”,

добави Гешев.

Интересите на Банев към Евразия не са от вчера. През 2016 г. той основа Евразийски клуб в България, който беше замислен като алтернатива на Атлантическия клуб. При основаването му Банев обясни, че било време българският бизнес да се обърне към страните от Изток, тоест към бившите съветски републики - Беларус, Таджикистан, Киргизстан, Узбекистан.

В ръководството на Евразийския клуб, чийто председател е той, са още жена му Евгения и майка му Мария.

Чуждите лобисти обещавали на Банев руски адвокати да го бранят пред Европейския съд и медийна кампания в Русия срещу неговото “репресиране”.

“Обсъждали са

организирана

хибридна война

в негова защита,

включително и

медийна атака

срещу прокуратурата. Включително се споменава името на конкретен, известен български журналист, който да започне медийната атака срещу това, което правим”, добави Гешев. Той не назова журналиста.

“Ние засегнахме много интереси за милиарди. Логично е да има някакъв отговор. Той ще е медиен, ще е политически. Ще има всякакви атаки. Но трябва да отговорим на това, което хората искат - справедливост”, обобщи Гешев.

Той отново повтори, че по делото срещу Банев имало достатъчно доказателства, че бизнесменът е притежавал 1 млрд. лева в швейцарска банка. Едно от обвиненията срещу олигарха е, че е изпрал 1 млрд. лева.

“Предприели сме конкретните действия с партньорските служби от Швейцария и очакваме резултати”, съобщи Гешев. Той допусна, че определени сметки на Банев може да бъдат и блокирани.

Заместникът на главния прокурор отново коментира защо сега се повдигат обвинения на Баневи и други фамилии. Защо се случва сега?, попита риторично Гешев и сам си отговори: - Защото някой преди това не си е свършил работата.

“Ако съберем доказателства, ние нямаме проблем да привлечем под наказателна отговорност който и да е български политик, включително и свързани с този период. Но този период е много отдалечен и много малко престъпления покриват давността”, каза още Гешев, имайки предвид годините на прехода.

Той коментира и местоположението на другата известна фамилия - хотелиерите Ветко и Маринела Арабаджиеви, които са търсени от Интерпол. Преди време спецпрокурорите имали информация, че са във Франция. “Ние уведомихме френските власти, които не ги установиха. За разлика от тях, установиха семейство Баневи”, каза Гешев.

Според него това, че някой се криел добре, не означавало минус за този, който го търси или за службите.

За да е по-убедителен, зам. главният прокурор даде пример с известен американски гангстер, който 20 г. бил един от най-търсените хора в САЩ. “И никой не казва, че САЩ се справят зле, че правосъдието им е лошо затова, че той 20 г. се е укривал. И то в самите САЩ. Не виждам защо трябва да се извежда като някакъв негативен критерий за българското правосъдие това, че някой се крие”, каза Гешев. Според него това означавало, че “имаме правосъдие и някой го е страх от правосъдието”.

“Да ставам

главен

прокурор? Този

въпрос не

стои пред мен

Към този момент ще ви отговоря не. Даже не мисля по въпроса. Главният прокурор се казва Сотир Цацаров. Аз мисля по организацията на това, което предстои пред специализираната прокуратура, нещата които започнахме, да продължат по същия начин”, каза още Гешев. Той е спряган като възможна кандидатура.

Адвокат на Цв. Василев прал пари, свързани с руски олигарх

Адвокатът Лазар Карадалиев, който брани интересите на Цветан Василев, е обвинен, че прал пари, свързани с руския олигарх Константин Малофеев, научи “24 часа”. Защитникът бе обвинен на 20 декември в пране на пари. За разследването загатна и зам. главният прокурор Иван Гешев.

“Интересни неща има по делото - един договор, въз основа на който парите са тръгнали до руския олигарх”, каза Гешев. По думите му ставало въпрос за милиони евро. По делото имало над 10 обвиняеми, сред тях и шофьори на някои от адвокатите, на които били регистрирани търговски дружества. “Ти си адвокат, регистрираш дружество на шофьора си, парите минават от твоето дружество през дружеството на шофьора, през дружеството на майката на шофьора ти”, обясни схемата Гешев.

За обвинението на Карадалиев се разбра в петък, когато негови колеги заплашиха с протест заради претърсването на кантората му. Те съобщиха, че спецпрокурорите влезли в кантората и жилището на юриста на 19 декември. На претърсването бил повикан и колега на Карадалиев от Софийската адвокатска колегия, който да наблюдава действията на магистратите. По повод претърсването над 200 адвокати подписали гневно писмо до ВСС, Инспектората, спецсъда и спецпрокуратурата. Зам. главният прокурор коментира проблема. “Никой няма да атакува адвокат, който си извършва съвестно дейността. Това, че си адвокат, не ти дава наказателен имунитет”, каза Гешев. (Дали може да се претърсва адвокатска кантора - виж долу, б.р.)

Кантора може да бъде претърсвана при достатъчно доказателства за престъпление

Адвокатска кантора може да бъде претърсвана при доказателства за извършено престъпление и с разрешение на съда, обясниха юристи. Преди дни защитници възроптаха, че на 19 декември спецпрокурори са влезли в кантората на адвоката на Цветан Василев Лазар Карадалиев заради водено срещу него разследване. Юристи обаче коментираха, че в действията на специализираната прокуратурата няма нищо нередно, защото адвокатите не са над закона. В чл. 33 от Закона за адвокатурата е описано какви действия не може да бъдат предприети спрямо тях. Там е казано, че адвокатските книжа, досиета, електронни документи, компютърна техника и други носители на информация са неприкосновени и не подлежат на преглеждане, копиране, проверка и изземване. Има обаче и изключение и това е, когато съществуват достатъчно данни срещу адвоката за извършено престъпление. В кантората се влиза, за да се търсят документи в тази връзка, а не да се рови неговата кореспонденция с клиентите му, която е неприкосновена.