Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министър Петя Аврамова  СНИМКИ: Благой Кирилов
Министър Петя Аврамова СНИМКИ: Благой Кирилов

Изпълнителят на тол системата - фирма КАПШ, ще бъде санкционирана заради забавяне на изпълнение на дейности, заяви регионалният министър Петя Аврамова на брифинг в министерството.

Тя уточни, че следващата седмица ще бъде извършен анализ и ще се прецени в какъв размер да бъдат неустойките. Те се налагат, тъй като фирмата е трябвало да монтира апаратите за самотаксуване на ГКПП-тата до 31 декември, но това не се е случило.

Системата за електронно таксуване работи, при тестовете нямаше дефекти, такива бяха отчетени след пускането на системата, имаше и нерегламентирани атаки, уточни Аврамова. Имало е софтуерен проблем при таксуването, проблем с актуализирането на винетка след плащане, проблем с банкови преводи - всички те са отстранени. "Атаките в системата са ежедневни. Вече има и интересен начин за измама - днес беше засечен незаконен софтуер за закупени квитанции за закупени винетки. Но опитът за проникване е неуспешен. Има опити, но няма пробив в системата, тя е сигурна и защитена", увери Аврамова.

На ГКПП-тата към момента има монтирани апарати, които работят на Отоманци, Гюешево Капитан-Андреево, Дунав мост - Русе, Кардам, Дуранкулак. Монтира се на Калотина, Станке Лисичково, Златарево, Кулата. 5-ти януари е срокът и за Дунав мост - Видин, на 6-ти за Брегово, Връшка чука. До неделя ще има 13 пункта. На Калотина оборудваме и работни места за плащане в брой - там има 2, утре ще има на Кулата, на 7-ми на Дунав мост - Русе и Капитан Андреево, допълни министърката.

До момента са закупени 73 хил. винетки за над 5 млн. лв. В сравнение със същия период на миналата година събраните средства са същите, така че няма загуба на средства, уточни тя.

В момента електронни винетки могат да се закупят от апарати за самотаксуване, от сайта, мобилното приложение, областните пътни управления, А1, поетапно на касите на Изипей - от днес се въвеждат. От следващата седмица поетапно започва и в бензиностанциите ОМВ, Петрол и Еко, както и в Български пощи. До месец ще може и чрез около 2 хил. банкомата на Борика.

Искам да успокоя всички граждани, които са заплатили за 1 винетка 2 пъти, че средствата ще бъдат възстановени чрез подадено заявление в централно пътно управление. Въпреки хулите и атаките и опитите за извличане на политически дивиденти ние ще доведем системата в състояние до перфектност.

Искам да подчертая, че в ГЕРБ проблем с оставките нямаме проблем, имат други политически партии. Големият бум очакваме в края на януари. Няма проблем с подаването на оставки, засега сме съсредоточени в това да си свършим добре работата. Очаквахме подкрепа от всички политически сили за въвеждането на толсистемата, защото тя ще генерира приходи за да ремонтираме пътищата в държавата, завърши брифинга регионалната министърка.