Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Край на пластмасата. Решаваща битка за автомобилите. Отлив от фейсбук. Живот чрез кликове и изкуствен интелект

Какви ще са актуалните тенденции през новата година в стила на живот; технологиите, облеклото, храните, дестинациите, музиката; новите неща, за които ще се говори през годината?

“24 часа” събра прогнозите на 4-ма познавачи на актуалните трендове - Ники Кънчев, Капка Тодорова, Мария Райчева и Георги Тошев. Те описаха общо 32 неща, за които ще говорим в следващите 12 месеца.

Малкото е повече. Това е мотото на 2019 година – годината, в която вече осезаемо ще трябва да направим нещо за околната среда, ако не искаме да оставим на следващото поколение планини от пластмаса, въздух, който убива, и вода, която не достига. И то независимо от това, дали вярваме в зелената политика, или сме скептици.

Началото ще е с края на пластмасата за еднократна употреба. Европейският съюз вече прие забраната за производство и продажба на пластмасови чинийки, сламки, бъркалки и прибори и през 2019 година ще трябва да минем без тях. Кафето ще го пием в картонена чашка, пликчетата в големите супери също вече ще са кът, а детските рождени дни ще се правят като едно време в соца – със сандвичи и безалкохолно в домашната порцеланова посуда.

Догодина ще е и

решаващата битка

за дизеловите и

бензиновите

автомобили

Автомобилните гиганти са все повече под натиск да произвеждат хибридни и електрически коли.

И ще се вдигне ли цената на горивото, за да се намали използването на коли и така да се спре замърсяването? Страни като Франция и Норвегия смятат до 2030 г. да няма бензинови автомобили по улиците им, а в Люксембург от догодина общественият транспорт ще е напълно безплатен.

Със своите сериозни проблеми с въздуха София рано или късно ще е принудена да последва примера им. И по-добре да е рано.

Другата тенденция, която се наблюдава, е, към ограничаване на използването на социални мрежи като фейсбук. Така или иначе по-младите предпочитат други мрежи. Инстаграм е във възход, снапчат - също. По-младите се оказват по-умни юзъри на тези услуги – те избягват да предоставят изцяло данните си, преориентират се към медии, които след няколко минути трият качените от тях снимки и така не трупат снимкови досиета в мрежата.

Личен разговор

вместо чат –

от лукс това ще се превърне в новия тренд. Истинско време, прекарано с близките в реална, а не виртуална среда, се превърна в лукс и като към всеки лукс, към него ще се стремят все повече хора.

Скандинавският начин на живот ще доминира и през 2019 г. 2017 година мина под мотото на странната шведска думичка “хиге”. Тя означаваше баланс в живота, достатъчно време за работа и семейство. През 2018-а пък я замести датската “лагом” – уют, спокойствие, баланс. 2019 г. е запазена за финландците и тяхното “сису” – да преодолеем предизвикателствата.

Догодина ще трябва да се поразмърдаме и да оставим уюта в предната година. 2019-а е време за преодоляване на лични граници, преодоляване на вътрешния мързел и постигане на нови лични висоти. Дали “сису” ще е толкова успешен модел като “хиге” и “лагом”, ще видим в края на 2019 г..

Дотогава ни очаква обаче истинска революция. И то от този вид, към който хомо фейсбукус вече привикна – от дивана вкъщи, а не на улицата. Навлизаме в нова дигитална ера и през 2019-а това ще се усети осезаемо.

Автономни

уреди и 5G

Автономните коли са най-горещият IT тренд. Изкуственият интелект ще заменя все повече човешки дейности. Когато все повече уреди работят самостоятелно, усъвършенстват се от грешките си и могат да се учат едни от други, човешката намеса ще се ограничи само в контрола и сигурността.

Това, което машините не могат да заменят обаче, са човешкият инстинкт и етиката. Ерата на високите технологии постепенно ще се первръща в ера на моралната еволюция – спазването на етиката, ясните морални норми и точно очертаните граници ще стават все по-важни за оцеляването на човешкия род.

Преди да стигнем дотам обаче, имаме домашно за дописване – а именно, покриването на все по-големи територии с 5G интернет и станции за зареждане на електромобили.

Ще продължи да се променя начинът, по който човекът интерагира с околната среда. Чрез виртуалната реалност, обогатената реалност и микс реалността човекът ще прекарва цялото си време, давайки команди в интернет – от задвижването на автомобила до включването на осветлението или пералнята у дома - всичко ще става с един клик. Затова пък контактите с други хора ще стават предпочитани извън виртуалното.

Всичко това изисква съвсем нов вид компютри и това ще се усети още догодина. Днешните компютри вече достигат границите си на опериране, затова ще бъдат заместени от квантови компютри, които действат на принципа на квантовата физика. Те ще могат да обработват всички подадени им команди едновременно. Това ще постави и нови изисквания към сигурността, така че работата по нея също ще е една от основните задачи през 2019 г..