Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Световната шампионка по борба Тайбе Юсеин е спортист номер 1 на България за 2018 година. Снимки БЛАГОЙ КИРИЛОВ
Световната шампионка по борба Тайбе Юсеин е спортист номер 1 на България за 2018 година. Снимки БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Световната шампионка по борба Тайбе Юсеин е спортист номер 1 на България за 2018 година. 27-годишната Юсеин стана и европейска шампионка в категория до 62 килограма. Тайбе няма загуба на тепиха през цялата 2018 година. Тя заслужи приза за най-добър спортист на България с 1221 точки. Преди няколко дни Тайбе спечели и "Спортен Икар" за достойното си представяне през годината. Наградата й бе връчена от легендарната Стефка Костадинова. 

На втора позиция се нареди победителката от 2016 година - Мирела Демирева. 29-годишната лекоатлетка спечели сребърен медал на европейското в Берлин, както и два сребърни медала от турнири от Диамантената лига. Демирева спечели и балканската титла на Балканиадата, която се проведе в Стара Загора. Заради контузия Мирела не успя да присъства лично на церемонията. Наградата от нейно име прие майка й - Валя Демирева.

Престижното трето място зае Александра Начева. Младата лекоатлетка спечели световната титла при девойките до 20 години. Пловдивчанката стана и олимпийска шампионка в тройния скок на младежката олимпиада в Буенос Айрес. На европейското за юноши и девойки под 18 години тя грабна сребърното отличие.

Преди да наградят 17-годишната Начева бе почетен големият Боян Петров, който загина, опитвайки се да изкачи връх Шиша Пангма. 

Четвърта се нареди Биляна Дудова. 21-годишната състезателка по борба спечели европейската титла в категория до 57 килограма. На световното първенство Дудова се пребори за сребърното отличие.

Световната вицешампионка по бокс Стойка Петрова се нареди пета в престижната класация. 33-годишната Петрова получи 556 точки от журналистите.

Най-добрият български боксьор Кубрат Пулев, който отново е претендент за световната титла, се нареди на шестото място в годишната класация за спортист на годината. 

Тайбе Юсеин получава наградата си от шефа на БОК Стефка Костадинова.
Тайбе Юсеин получава наградата си от шефа на БОК Стефка Костадинова.

Седми в класирането са Габриела и Стефани Стоеви. Състезателките ни по бадминтон станаха европейски шампионки през тази година.

Борецът Кирил Милов събра 315 точки от журналистите, което му отреди осмото място в най-престижната класация в българския спорт. Той завоюва сребърен медал от световното в Унгария в категория до 97 килограма.

Девета се нареди златното момиче - Катрин Тасева. Гимнастичката спечели 15 медала за България през сезона, а на световното първенство заедно със съотборничките си Боряна Калейн и Невяна Владинова стана световна вицешампионка отборно. 

Десето място със 195 точки зае най-добрата ни сноубордистка - Александра Жекова.

Отбор на годината за втори пореден път стана българският ансамбъл по художествена гимнастика с 1070 точки. Момичетата на Весела Димитрова станаха световни шампионки на пет обръча. Те са и първите български спортисти, които взеха квоти за олимпиадата в Токио, след като завоюваха бронзовото отличие в многобоя на световното първенство. Грациите донесоха общо 19 медала за България през сезона. 

За най-добър спортист с увреждания бе награден Денислав Коджабашев. Той спечели исторически сребърен медал за България от световното първенство по тенис на маса.

За най-добър треньор на 2018 година бе обявен Петър Касабов - треньор на българските състезателки по борба, които спечелиха редица медали през годината.

Златните момичетата станаха отбор на годината за втори пореден път
Златните момичетата станаха отбор на годината за втори пореден път

Снимки БЛАГОЙ КИРИЛОВ
Снимки БЛАГОЙ КИРИЛОВ
Трагично загиналият алпинист Боян Петров бе специално почетен по време на церемонията
Трагично загиналият алпинист Боян Петров бе специално почетен по време на церемонията