Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вятърът ще разсее мъглата над София в сряда
Вятърът ще разсее мъглата над София в сряда

Входни булеварди стават временни паркинги

Пътуването с градски транспорт през целия ден днес в София ще струва 1 лев. Заради високите нива на фините прахови частици Столичната община пуска зелен билет, който ще важи за автобусите, тролеите, трамваите и метрото. Пътуването с него е неограничено за деня.

Зеленият билет може да бъде купен от пунктовете на ЦГМ, касите на метрото, водачите на превозните средства и чрез мобилното приложение sofia.mpas.bg. Той се въвежда за втори път, откакто бе приет в началото на годината. На 28 януари, когато пътуването с градски транспорт струваше левче през целия ден, със зелен билет са пътували 30 217 софиянци.

Зелените билети се пускат, когато поне 2 станции в града отчетат превишение на ФПЧ над 200 микрограма за 2 дни или за един, но от четири.

За да стимулира пътуването с градски транспорт, общината разкрива временни буферни паркинги в най-дясната лента на входните булеварди – “Ал. Малинов” при метростанциите “Балан” и Бизнес парка, “България” между “Т. Каблешков” и “Г. Делчев”, при метростанция “Дружба” на “Цв. Лазаров” и “Кръстьо Пастухов”, “Ботевградско шосе” - при спирката на трамвай №22, на “Царица Йоана” при метростанция “Люлин”, на “П. Владигеров” при метростанциите “Сливница” и “Западен парк”.

От общината призовават хората с хронични респираторни и сърдечносъдови заболявания да избягват продължителен престой навън, а директорите на училища и детски градини да не провеждат занятия на открито.

Заради мръсния въздух общината призова столичани да се придвижват с градски транспорт.
Заради мръсния въздух общината призова столичани да се придвижват с градски транспорт.
Мръсният въздух препълни днес всичките 2297 места в 4 -те буферни паркинга на метрото. В дни, в които паркирането там струва 1 лев на час, а за тези с билет - по 0,50 лв. на час след първите 2, които са безплатни, заетостта е била 80%.

Заради прогнозата за двойно превишение на ФПЧ още сутринта столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че паркингите ще са безплатни за тези, които оставят колите си в тях и ползват градски транспорт. Тя също вчера цял ден пътува с градски транспорт.

Според прогнозите на синоптиците

въздухът в

големите

градове остава

замърсен и в

следващите дни

Задържането на студения въздух ниско над земята и липсата на вятър са причина за високите нива на ФПЧ. Очаква се вятър да разнесе смога в сряда.

Заради мръсния въздух по искане на Фандъкова “Пътна полиция” започна и проверки на коли, които видимо замърсяват въздуха. Общината препоръчва в дни с високи нива на ФПЧ гражданите

да не шофират

стари

автомобили,

които не покриват стандартите Евро 5.

От кметството призоваха и хората, ползващи твърдо гориво за отопление, да преминат към алтернативно.

РИОСВ и Столичният инспекторат пък започнаха и извънредни проверки на пунктове за вторични суровини и автосервизи за нерегламентирано горене на отпадъци.

“Пиковите стойности през студените зимни дни се дължат основно на отоплението с нискокачествени въглища, сурови дърва и отпадъчни материали. В последните 2 седмици екипи на Столичния инспекторат и полицията направиха 140 проверки в кварталите с най-много сигнали - “Красна поляна”, “Овча купел”, “Подуяне” и “Кремиковци”. Продължавам да настоявам парламентът да криминализира нерегламентираното горене на отпадъци, защото административните санкции, които налагаме нямат нужния ефект”, заяви Фандъкова.

Над 760 обекта са проверени тази година. Дадени са над 300 предписания и са наложени 30 акта.

Проверка от врата на врата в понеделник имаше и във “Виетнамските общежития”. “От 270 семейства ни отвориха 93. 21 се топлят на дърва, а 7 - на дърва и въглища. Не установихме сериозни нарушения, направени са 2 забележки за мокри дърва”, обясни пред “24 часа” кметът на район “Красна поляна” Иван Чакъров.

За последните 2 месеца пък във “Факултета” са задържани 6-7 лица за горене на кабели, добави Чакъров.

Фините прахови частици у нас 4 пъти над нормата - най-много за ЕС от последните три дни

Замърсяването на въздуха с фини прахови частици в България през последния уикенд е стигнало до 3 и дори до 4 пъти над нормата, а на много места това замърсяване е продължило и в понеделник. Това показват данните на Европейската агенция за опазване на околната среда, която предава информацията почти в реално време.

България наред с Македония и Полша е сред най-засегнатите от замърсяванията в Европа в момента. Освен в София, където концентрацията на фини прахови частици в събота вечерта е стигнала 4 пъти над нормата, превишения на нормите от поне 3 пъти е имало в Пловдив, Русе, Велико Търново и Шумен.

Високи концентрации, но само два пъти над нормата има в почти всички областни градове. Но в Стара Загора и особено в Раднево, където са рудниците и тецовете от “Марица-изток”, данните показват нормални концентрации (виж картата).

Най-тежко е положението в района на “Надежда”, където в неделя срещу понеделник измерените концентрации са стигнали до 180 микрограма на кубичен метър при норма от 40 микрограма, т.е. превишението е било 4,5 пъти.

Станциите, разположени в източната част на столицата, показват по-чист въздух, макар че и там в нощта срещу понеделник е имало два пъти превишение на нормите.

Националната система за измерване на чистотата на атмосферния въздух на Изпълнителната агенция по околната среда не предава данните в реално време. Вчера на сайта ѝ имаше съобщение, че последният наличен бюлетин е от 28 ноември, но и в него поради технически причини липсват данните за редица градове.

А от графиките на европейската система се вижда, че тенденцията към засилване на замърсяването от фини прахови частици е почнала в нощта срещу 1 декември, за да стигне своя пик на 2 срещу 3 декември.

Кметове сменят печките на дърва и въглища, Бургас иска да издава екоразрешителните на бизнеса

Един от основните замърсители на въздуха според общините е битовото отопление с дърва и въглища, показа проверка на “24 часа”. Заради това и повечето кметове вече изпълняват програми за подмяна на печките на твърдо гориво с по-екологични решения.

Пловдив например кандидатства за 14 млн. лв. от еврофондовете, за да закупи климатици на 20 000 домакинства. Градът е един от рекордьорите по замърсяване с фини прахови частици и 71% от замърсяването идва от печките с твърдо гориво, обясни кметът Иван Тотев.

2600 домакинства в Смолян пък трябва да сменят печките на дърва и въглища с отопление на газ или пелети. Затова общината е получила 8 млн. лв. от еврофондовете за екология.

Подобен проект подготвя и Стара Загора. Преди да се сменят печките на хората обаче, е редно държавата да определи дали ще продължава с подпомагането на бедните за дърва и въглища, или за по-екологично отопление, поиска пред “24 часа” кметът на града Живко Тодоров.

Горна Оряховица пък е подходила алтернативно и е въвела глоба от 50 лв., ако в печките се горят боклуци или стари гуми.

Варна също твърди, че има програма за по-чист въздух, но без да се казват мерките.

В част от градовете като Велико Търново пък проблемът е заради транспорта. И в старата столица предвиждат замяната на автобусите с електротранспорт.

Законодателни промени, които да позволят на общините да одобряват комплексните разрешителни на заводите, иска пък кметът на Бургас Димитър Николов. Другото му предложение е с изменение на Закона за опазване на околната среда кметовете да имат право да налагат санкции на замърсителите.

Бургас ще наеме и независима лаборатория, която да замерва за чистотата на въздуха в града.