Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Глобалните лидери ни прожектират фалшивите си филмови продукции и стискат палци да им повярваме 

Тръмп няма да се кара с Рияд заради Хашоги, а Путин още дълго ще ни будалка как няма нищо общо с паравоенните отряди в Украйна

Ако някой някога си е мислел, че световната политика е преди всичко морал и почтеност, тези дни президентът на САЩ Доналд Тръмп разби всички илюзии дори на най-наивните младежи, родени след 2000 г.

Всъщност той потвърди нещо, за което всички останали винаги са се досещали – че няма никакви принципи, морални ценности или борба за правата на човека. Всъщност зад големите

политически маньоври

винаги е имало единствено огромни финансови потоци и комерсиални интереси

Тръмп без да иска разкри целия театър на това политическо лицемерие, коментирайки информацията на ЦРУ пред Конгреса. Според разузнавателната служба престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бил Салман е знаел за убийството на журналиста Джамал Хашоги най-вероятно той го е разпоредил.

На въпрос

какви ще са санкциите

срещу Саудитска Арабия, Тръмп отговори, че независимо от това дали тази информация ще се потвърди или не, САЩ остават съюзник на кралството. Мотивът му бяха оръжейните договори за 110 млрд. долара, като поръчките по тях могат да нараснат до 450 млрд., разкривайки 500 хил. нови работни места в САЩ. Другият аргумент на Тръмп бе, че ако Вашингтон санкционира Рияд, саудитците ще започнат да купуват оръжие от Русия и Китай.

Защо да им помагаме, недоумява US президентът. Според него евентуални санкции срещу Саудитска Арабия ще имат още един негативен ефект върху световната икономика -

те ще повишат цената на петрола

до $150, а при това ниво индустрията на глобално ниво ще колабира.

"Не искам аз да съм причината за това", бе отговорът на Тръмп. Откровеността му предизвика такъв ураган в САЩ, че президентът бе атакуван в Конгреса не само от демократите, а и от собствената си партия. 

Освен това новият председател на комисията за разузнаването в Камарата на представителите демократът Адам Шиф обяви, че ще започне разследване на връзките между САЩ и Саудитска Арабия.

Засега Тръмп отхвърля оценката на ЦРУ, че убийството на Хашоги е по заповед на престолонаследника Бин Салман, но Шиф е категоричен, че комисията му ще проучи детайлно именно тези данни на разузнавателното управление. Освен това Шиф и екипът му допълнително ще изследват и личните финансови отношения на Тръмп със Саудитска Арабия, заради опасенията, че именно те са повлияли на реакцията му.

“Голямата заслуга” на US президента в случая е, че като новак в политиката издаде една тайна, за която от години всички се досещаха, но никой не смееше да изрече на глас – а тя е, че големите финансови потоци винаги са определяли действията на световните лидери. За да оправдаят действията си, те обикновено се аргументират с морала, със защитата на демокрацията, на закона, на невинни хора от чудовищни режими и т.н.

От тази гледна точка Тръмп свърши страхотна работа, защото новото разследване в САЩ има сериозен шанс да осветли и евентуалната намеса на Саудитска Арабия при

терористичния акт на

11 септември 2001

г., когато рухнаха кулите близнаци.

1400 роднини на загинали в тях водят дело в Америка именно срещу Рияд заради участието на саудитци в атентата. Подозренията са, че държавата им е плащала дори самолетните билети. Оттогава всички американски президенти се противопоставяха срещу възможността Федералният южен съд в Ню Йорк да повдигне обвинения срещу Саудитска Арабия, че е подпомагала терористите от “Ал Кайда”. Дори Обама бе против, но през септември 2016 г. конгресът на САЩ преодоля ветото му и Рияд бе обвинен въз основа на федералния закон за въздаване на справедливост срещу спонсорите на тероризма.

Големият въпрос е защо всички американски президенти и преди Тръмп така стриктно бдят над саудитските интереси? Отговорът е, че Рияд е може би

най-големият притежател

на американски държавни облигации. Според различни данни шейховете държат около 750 млрд. долара щатски дълг и ако някога саудитците ги пуснат на пазара, те може да се окажат обикновени хартии. Проблемът е, че това впоследствие може да се окаже истинско цунами, което ще повлече курса на долара и цялата американска икономика.

В щатските медии дори се промъкна информация, че именно това е истинската причина да бъдат засекретени 40-ина страници от доклада на разузнаването на САЩ за атентатите срещу кулите близнаци.

Но да се обвинява само Вашингтон в двойни стандарти в политиката, няма да е честно.

Благодарение на тях Кремъл също успешно прокарва своите интереси. Москва години наред твърди, че няма нищо общо с паравоенните формирования в Украйна, които са отлично въоръжени и успешно отстояват доста територии извън Крим, но дали някой вярва на Путин за това, е друг въпрос. Неслучайно по този повод ЕС и САЩ наложиха безпрецедентни санкции на Русия.

Това обаче не попречи на Москва и Вашингтон да организират такъв

показен висш пилотаж

около войната в Сирия, че и най-добрите режисьори и сценаристи могат само да им завиждат. Зад мъглата дали Асад е злодей или защитник на народа си, САЩ, Русия, Европа и Турция умело прикриха финансовите си интереси и тихомълком си разпределиха района. Най-голямата грешка на Асад бе, че си повярва, че може да стане глобален играч. За да демонстрира самостоятелност, през 2012 г. той подписа с Иран и Ирак договор за изграждане на газопровод от Южен Парс към Европа. Южен Парс е най-голямото находище в света с 35 000 куб. километра газ, собственост на две страни – Иран и Катар.

САЩ настояваха газопроводът да тръгне от Катар, вероятно защото страната е сред най-близките съюзници на Саудитска Арабия. Иран, Ирак и Сирия обаче избраха да проведат своя игра, елиминирайки Катар. Резултатът бе, че Асад от любим лидер на Европа и САЩ в района се превърна в зъл злодей и масов убиец на народа си. Прегрешението му бе, че се осмели да направи немислимото - иранският газ да стигне до Европа. По-голям кошмар от този за Запада едва ли е имало през последните 20-ина години. Съвсем логично в региона започна истински газов ураган, който на моменти заплашваше да прерасне в нова световна война. 

Как реагираха световните лидери, за да заблуждават обществеността, четете в хартиеното издание.