Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Семействата трябва да полагат усилия децата им да не са по-тъпи от тях

Без да изпадам в старческо самодоволство и даскалско нравоучение, не мога да не се съглася, че като цяло българският народ оглупява видимо. Ако щете, и изцепката на Валери Симеонов е признак на това. Подобна невъздържаност показва пагубна непредвидливост, която няма как да се определи другояче, освен като глупост.

Сигурно много хора ще възразят, че не е редно да се генерализира, че изцепката на Симеонов си е негова лична работа. Така е, не бива да се генерализира, но по повод на ареста на Баневи в Ница пак тръгна едно говорене, че това е опит за ревизия на целия преход, защо точно сега и пр. Защо на никого не му хрумва простата хипотеза, че става дума за обикновено разбойничество и прокурорите сега са успели да го хванат? Но винаги се търси Замисъл, Цел, а не се приема простото обяснение за света.

Доколкото схващам, в случая с “Полимери” Баневи са приложили една схема, доста разпространена у нас - когато дадено предприятие изпадне в несъстоятелност, да се явяват кредитори, които се нареждат на по-първи позиции преди реалните. Те са извършвали “маркетингови услуги” или са правили “апортни вноски”, оценени на нереално високи цени. Обикновено тези кредитори са подставени лица на изпадналия в несъстоятелност, който чрез тези вземания се опитва да спаси собствеността си от кредиторите си, и това е престъплението “документна измама”, описано в чл. 212 от българския наказателен закон. Това е конкретното деяние, заради което сем. Баневи са задържани от френските власти след искане на България.

Друг е въпросът, че Баневи символизират отвратителността на българския връзкарски капитализъм.

Той е щатен комсомолски работник, син на най-младия партизански ятак в българската история. Използвайки своите и на семейството си връзки, през 1991 година създава дружества, които се занимават с охрана и износ на оръжие. Когато при Жан Виденов тръгва т.нар. масова приватизация, създава фонда “АКБ Форес” и успява да придобие практически без пари химическия завод, курорта Русалка и много бивши къмпинги. Всичките му приватизирани предприятия са “нарязани”, т.е. превърнати в скрап, като същевременно той поддържа екстравагантен и показно разточителен живот. Има самолет, Джо Кокър пее на сватбата му с Евгения, вози се в майбах. Изобщо няма приватизация у нас, която да е извън тези схеми и да е донесла нещо добро. И ако някой ме пита, аз смятам, че всички сделки бяха разбойнически и трябва приватизаторите да върнат парите на народа.

Но в случая прокурорите просто си вършат работата. Това, че приватизацията бе разбойническо деяние, не отменя факта, че ако някой днес нарушава закона, не трябва да бъде преследван и наказан, защото още не е въздадена справедливостта за онова.

Подобно разбиране за света отново показва националното оглупяване. Имам един приятел - университетски преподавател, който е убеден, че причина за това е спадналото качество на образованието. Той казва: “Как да ги уча да различават каня от керкенез, като те просто не могат да четат и не знаят какво е H2O?”. Това се отнася за студенти първокурсници, държали матури и минали конкурси. Според него националният ни провал се корени в съсипаното начално образование. Младежта е загубила естественото си любопитство и не е научена да полага систематични усилия, за да довърши нещо докрай. Аз си мисля, че прехвърлянето на цялата отговорност на някаква външна сила - началното училище, е признак на същото оглупяване. Семействата трябва да се грижат децата им да не растат много тъпи. Поне да не са по-тъпи от родителите си.