Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Провинциалистките също са хора

Убийството на младата журналистка Виктория Маринова в Русе е изключително отвратително престъпление и ако България е държава, извършителите - преки, и ако има подбудители, трябва да влязат в затвора за много дълго и да не излизат под гаранция или по друг повод.

Редно е изпълнителната власт в лицето на полицията и специалните служби да намери всички замесени лица. Съдебната власт първо в лицето на прокуратурата да обвини тези, за които има основателно предположение, че са извършители, и после в лицето на съда да накаже виновните, които да останат задълго в затвора.

Редно е журналистическата колегия да се опита да подкрепи близките ѝ по няколко начина - като съобщава възпитано за престъплението и същевременно да не го забравя бързо, защото жертвата е от Русе и това не са плочките пред “Св. Седмочисленици”.

Колегията е добре и да събере някаква финансова подкрепа за близките ѝ. В крайна сметка нали за това сме колеги - да си помагаме, и е редно да покажем истинска солидарност сега при този случай, а не само да размахваме пръст на останалите.

Ако престъплението е свързано с нейните професионални задължения - независимо дали журналистически, или управленски, това придава изключително важен нюанс, който не бива да бъде подминаван от властите. Ако се окаже така, това е посегателство срещу българската демокрация, сравнимо с убийството на Андрей Луканов.

Но дори да не е свързано с професионалните ѝ задължения, а е просто брутално циганско престъпление, както изглежда, призовавам колегията и властта да не го омаловажават.

Такова гнусно изнасилване на млада жена е позор за всяко общество, независимо дали е посегателство върху свободата на словото, или не е. Ако сме хора, това престъпление не трябва да се забравя, независимо че е извършено в Русе, а не в София.

Искам да кажа на фейсбук интелигенцията: провинциалистките също са хора, те също имат близки и страдат, макар никога да не са имали софийско жителство. Техният живот и достойнство също имат значение. Макар от перспективата на бул. “Витоша” понякога това да не се забелязва, а паважните плочки да изглеждат по-важна тема.

Ако престъпникът или престъпниците излязат от някоя привилегирована обществена група - например цигани или бежанци, да няма грам снизхождение, каквото обикновено получават привилегированите групи у нас. Случилото се е гнусота, както пише в Библията, и по Божия закон се следва смъртно наказание.

Най-важното е да се усети съчувствие, обществото да прояви емпатия, защото без нея не можем да се наричаме общество, а някаква купчина, някакво единение, каквото и да означава това.

Животът на тази симпатична жена е завършил ужасно без време. Ако са верни първоначалните данни за последните ѝ часове, тя е правила джогинг край Дунав. Изказвам съболезнование на близките ѝ и моля за прошка, че с дейността си до този момент не съм създал такава обществена нетърпимост, че у нас да няма изнасилвания и убийства. Извинявам се от името на всички, които са се изказвали с ирония (макар аз да не съм го правил) за движението me too. Насилието е гнусно нещо, то е грях и наистина е смело да се говори за него. Правете го, може да спасим някой друг живот.

Конкретно убийството на Виктория Маринова за мен е колективен национален грях и съм сигурен, че то ще се отрази зле на националната ни съдба. Наистина ме е срам, че такова нещо се е случило в прекрасния град Русе. Има нещо много съдбовно, че е тъкмо в Русе, откъдето тръгват много от модернизационните мероприятия в Третата българска държава. Показателно е, че има регрес.