Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Когато мислите, че най-накрая всичко ви върви добре в живота" - публикация с този текст и илюстрация на среден пръст сред облаци е споделил в 22,15 ч. на 19 септември на страницата си във фейсбук Димитър Чапкънов от Свети Влас.

Три дни по-късно 22-годишното момче бе открито мъртво на плажа в родния си град. Митко сложил край на живота си, увисвайки на примка в една от плажните колиби на ивицата, стопанисвана от баща му Георги Чапкънов-Лампата. Той е сърфист легенда, плажен наемател с 30-годишен стаж в бранша, а преди 19 г. името му бе замесено в шумен скандал заедно с това на тогавашния министър Марио Тагарински.

През последните дни от живота си Димитър е бил потиснат и това ясно личи от статусите му в социалната мрежа. Той преживявал тежко раздялата с приятелката си, която сложила край на връзката им.

Негови близки споделят, че напоследък Митко, който иначе

бил

изключително позитивен

и енергичен, бил доста унил.

"Той винаги беше усмихнат, забавляваше се. Споделял ми е за приятелката си Силвия. Запознали се в началото на лятото, но се разделили след известно време, защото тя не искала нищо сериозно", разказа пред "168 часа" момиче от Бургас, което две лета работило заедно с Димитър на плажа в Свети Влас.

Митко и Силвия се запознават на морето това лято. Момичето, което е от вътрешността на страната, започнало работа в Свети Влас. Димитър Чапкънов отговарял за чадърите на плажа, а момичето било на един от плажните барове.

Явно много наранен от раздялата, на 13 септември 22-годишният младеж пуска в социалната мрежа снимка на въпросната Силвия, придружена с откровени обиди и уточнението, че "тя обича хората да се грижат за нея, но когато искаш да бъдеш повече от приятел, си тръгва".

Едва ли само раздялата с това момиче обаче е причина Димитър да сложи край на живота си, смята 12-класничка от Бургас, която познава семейство Чапкънови. "Връзката им не беше нито дълга, нито сериозна. Има и нещо друго. Чух се с Митко няколко дни преди да се самоубие. Имаше планове, говореше какво ще прави след Нова година", споделя момичето.

Близки, роднини и съученици на Димитър Чапкънов са шокирани от новината, че е посегнал на живота си. От полицията са категорични, че няма данни за насилствена смърт, а става дума за самоубийство. В районното в Несебър е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител, но това е

рутинна

процедура

в подобни случаи.

"Не бихме желали да коментираме тази лична трагедия", сподели по-големият брат на Димитър - Мирослав Чапкънов, и помоли медиите да оставят семейството в скръбта му.

На пръв поглед малкият син на Лампата е изкарал едно щастливо лято. В профила му във фейсбук е пълно с кадри, в които той се забавлява - кара джет, сърф, купонясва с приятели. Затова и шокът от последвалите трагични събития е огромен.

"Когато се запознахме и поговорих малко с него, разбрах, че не е просто поредният сърфист, който само мисли как да убие времето - разказа пред "168 часа" Данчо Ганчев, приятел на момчето. - Той е едно интелигентно, добро, сърдечно и усмихнато момче. Обожаваше да плува и да сърфира. Морето му беше страст от малък. Той си беше веселяга и душата на компанията."

Данчо дори си спомня как миналото лято, докато бил нощна смяна, се оплакал на Димитър, че му е скучно.

"Той дойде да ми прави компания до сутринта, пренебрегвайки факта, че беше изморен и от 8 сутринта е на работа - спомня си момчето. - Оправи ми настроението за дни наред, дори си правехме планове за бъдещите лета."

Бащата на Чапкънов-младши - Георги Чапкънов-Лампата, е сред най-опитните сърфисти у нас, притежава сърф училище, синовете му също са запалени по този спорт.

Димитър работи

във фирмата,

която стопанисва т.нар. Нов плаж в Свети Влас - "Венид бийч". Управител и съсобственик в нея е Георги Чапкънов заедно с братя Диневи. На тази пясъчна ивица опитният стопанин е развил своя концепция за облика на плажа. Всъщност цялото семейство на Георги Чапкънов е в плажния бизнес. 

"Димитър беше много работливо и свястно момче - сподели пред "168 часа" кметът на Свети Влас Иван Николов. - Всяко лято работеше на плажа при баща си. Жалко, това е голяма трагедия за всички нас. Напоследък се оплаквал на приятели, че бил нещастен. Явно не е издържал - слаба психика."

Чапкънов-старши участва в още една фирма за търговия и строителство - "Голдън лейкс", собственост на "Венид бийч", показва справка в Търговския регистър. Още преди двайсетина години Лампата опитва да наложи нов подход в сферата на водните атракции в Слънчев бряг. За себе си казва, че се е учил на занаят в Хамбург, бил

учител по сърф още по времето на Тодор Живков. Навремето работи като елтехник. Оттогава е и прякорът му, тъй като поддържал всички неонови реклами в Слънчев бряг. Чапкънов е бил председател на Съюза на уиндсърфистите в България и член на УС на Българската джет асоциация.

По какъв повод нашумя името на Лампата през 2004 г., четете в печатното издание на "168 часа".

Четете още:

Синът на плажен концесионер - открит обесен в Свети Влас