Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Заради катастрофата пътят остана затворен дълго време.
Заради катастрофата пътят остана затворен дълго време.

- Беше на един мост - мантинели, нямаше къде да избягам, разказва шофьорът Петър Шиков

- 81-годишен мъж е на командно дишане с опасност за живота

- Пенсионерите от силистренското с. Срацимир отивали на събор

14 дни след трагедията край Своге отново стана тежка катастрофа с бус с пенсионери.

За щастие, след произшествието на пътя Разград - Попово около 10 ч на 8 септември няма загинали. 18 души са в разградската болница, а един от тях е с опасност за живота.

Край Своге загинаха възрастни хора от с. Световрачене на връщане от събор във врачанско село. Вчера пенсионерите от силистренското с. Срацимир също отивали на събор - Капанския в поповското село Садина. Те били самодейци от читалището в селото и отивали да пеят там.

Пътували с микробус “Форд Транзит” със силистренска регистрация, който, за да избегне удар с разградски тир на един от завоите към местността Пчелина, полетял в дере. В буса, шофиран от 57-годишния Петър Шиков от село Калипетрово, били 17 души. 

Кметът на Срацимир Георги Костадинов
Кметът на Срацимир Георги Костадинов

“Беше на един мост - мантинели, няма къде да избягам. Вместо да стане челен удар, завих надясно и отидохме в реката. Излязох, шофьорът на камиона дойде и

почнахме да ги

изкарваме

отвътре хората Камионът беше зад две коли. Едната завива надясно по черен път, дето няма право, другата - изглежда, дистанция нещо нямаше, наби спирачки и шофьорът, вместо да отиде отгоре им, дойде към мене”, разказа шофьорът Петър Шиков.

Бусът бил с

колани, но

пътниците не ги

сложили,

казаха от КАТ.

По информация от болницата един от пътниците, мъж на 81 години, е в кома, на командно дишане, с реална опасност за живота. Други трима са с множество фрактури.

В групата са били 14 жени и трима мъже, сред тях и кметът на Срацимир. (Какво разказа той виж вдясно.) Жените имат различни вътрешни наранявания, обясни за “24 часа” говорителката на МВР в Разград Илияна Георгиева.

Шофьорът на тира - П. С., на 48 г., от Разград, не е пострадал. По първоначални данни той карал с превишена скорост и навлязъл в насрещното платно. Задържан е в РУ - Разград. Огледът на местопроизшествието за изясняване на причините, довели до инцидента продължи дълго и пътят бе затворен, а движението бе пренасочено по обиколен маршрут през село Балкански.

Кметът на Срацимир Георги Костадинов: Хвърчаха хора, седалки се изкъртиха

“Шофьорът на микробуса Петър Шиков е изключително опитен и внимателен. Винаги сме пътували с него по участия и никога не сме имали оплаквания. Аз седях отпред до шофьора. Той се опита да ни предпази от удара с тежкотоварния камион, но изхвърчахме в дерето и се забихме в минаващата там река. Хвърчаха хора, седалки се изкъртиха от сблъсъка”, разказа кметът на Срацимир Георги Костадинов. 

Маринка разказва колко тежко преживяла катастрофата.
Маринка разказва колко тежко преживяла катастрофата.

“Разбиха вратата, шофьорът и кметът ни вадеха на ръце. Видях мъжа ми, че беше в безсъзнание, което е най- лошото за мен”, разказа една от пострадалите - Елена.

Друга на име Маринка също преживява тежко катастрофата: “Като гледаш наоколо кръв, мислиш, че се е случило най-лошото. Цялото тяло ме боли, ръката в момента не мога да я движа, имам стъкло в ухото, но ще мине.” 

Специален гост на събора в с. Садина бе вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя открила събитието в народно читалище “Съединение - 1889” и научавайки за катастрофата, тръгнала веднага към болницата в Разград.

“Посети ни и попита дали имаме нужда от нещо. Разговаря и с лекарския екип. Благодарен съм за вниманието, което ни оказа, както и на всички от полиция и прокуратура, които дойдоха”, заяви Георги Костадинов.

Директорът на болницата Гечо Жеков: Засега ситуацията е овладяна

Без тежко пострадалият, който е в реанимация, останалите самодейци са настанени в хирургия и ортопедия с различни счупвания, травми, охлузвания, съобщи директорът на болницата в Разград д-р Гечо Жеков.

“Освободил съм урологията, за да мога да настаня всички и да бъдат под постоянно 24-часово наблюдение. Всички трябва да са под надзор, защото това са нови болни, с контузии. Първите часове са много важни, но засега ситуацията е овладяна”, обясни той.

Д-р Жеков обясни, че след новината за инцидента спешно са повикани всички екипи на здравното заведение. Вчера следобед продължаваха скенери, консулти, ехографии и други изследвания на ранените. Преценяваше се нуждата от оперативна намеса.

“Въпреки че съм в отпуск, в неделя ще мина на визитация, за да видя дали няма някакво усложнение и има ли нужда от консултация от по-голямо здравно заведение”, каза лекарят.

Засега болницата в Разград няма нужда от кръв или друго съдействие.