Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Незабравка Кирова
СНИМКА: Незабравка Кирова

Прокуратурата в Силистра е образувала досъдебно производство по случая с падналата част от балкон, при който пострада възрастна жена. Тя вече е в стабилно състояние и вън от опасност за живота. Очакват се резултати от експертизите за установяване на точната причина за произшествието.

Това не е първия подобен инцидент в този блок, въпреки че от Общината са издали заповед собствениците на апартаменти да укрепят терасите си. Още през пролетта са им препоръчали да се свържат с проектант-конструктори или строителна фирма, защото щом е паднала една тераса, значи има проблем в този блок.

След тези злополуки някои от собствениците са предприели мерки. Но какво точно е станало, Общината няма как да влезе в тези частни имоти и да търси сметка на хората защо не укрепват, защо не се грижат за своите апартаменти, коментира Весела Тодорова, директор дирекция „Устройство на територията“ в Община Силистра.

При първоначалния оглед на оперативно следствената група е било установено, че самата конструкция на падналия парапет е била силно корозирала от времето. Именно по тези причини се е извършвал и ремонт в съседния апартамент. Дори самата пострадала, 74-годишната Димитричка Сапунджиева е имала намерение също да отстрани получените във времето увреждания, като е изчаквала да приключат ремонтните дейности на съседа й и да предприеме и тя същите действия.

Установено е било обаче, че самата парапетна конструкция е била натоварена с около 40 кг тежест. Имало е 5-6 саксии, заварена планка за сателитна чиния и още една метална конструкция, като това допълнително е натоварило самия парапет, съобщи Окръжният прокурор на Силистра – Теодор Желев.

Когато жената е излязла да извърши някаква домакинска дейност, се е подпряла на самия парапет, той се е отлепил и е паднал заедно с нея.

Въпреки това се води досъдебно производство срещу неизвестен извършител за причиняване на средни телесни повреди поради немарливо изпълнение на занятие или работа, която представлява висока степен на опасност. Наказанието, което предвижда закона при установяване на вина е лишаване от свобода до три години.

От Прокуратурата съобщиха още, че няма пряка причинна връзка между извършваните ремонтни дейности в съседния апартамент и този, на който е паднал парапета. Въпреки че, първоначалното внимание на разследващите е било насочено именно в тази посока тъй като двете тераси са били свързани. Предположението е било, че когато е бил премахнат единияя парапет, това допълнително да е отслабило връзките. За момента обаче такава връзка не е установена, съобщи още Теодор Желев.