Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

70 милиона лева за две години са щетите от тайния бизнес, твърдят засега прокурорите За кмета на Карнобат, в чийто имот е била разположена цигарената фабрика, акцията не е политическа

Шест дни след като бяха обявени за издирване Ветко и Маринела Арабаджиеви във връзка с проверки за ДДС измами, се оказва, че в полезрението на спецпрокуратурата от 2 месеца е и техният бивш сват - бизнесменът и собственик на Винпром и земеделски дружества Миню Стайков. Въпреки че двете акции на спецпрокуратурата срещу милионерските фамилии се случиха една след друга, между тях според обвинението няма нищо общо.

"Няма връзка - обясни на брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев. - Те са с различен предмет и период на разследване."

Причината да се търси съвпадение между двата случая е, че преди 7 години синът на Миню Стайков - Стайко, се ожени за дъщерята на Арабаджиеви - Александра. (Подробности четете на 8-10 стр.). Двамата имат момиченце, но миналата година се разделиха.

Шефът националното следствие Борислав Сарафов отиде на крака до село Венец и обяви, че разбитата нелегална фабрика за цигари е причината за ареста на едрия бизнесмен Миню Стайков. Спецпрокуратурата проверява 70 обекта, свързани с тази фамилия, и заговори за 70 милиона лева щети за бюджета в последните две години.

Сарафов на място ръководи претърсванията. Според него разследването за пране на пари започва след като е разбит нелегалният бизнес с цигари. Както и в случая с Арабаджиеви, така и сега прокуратурата трябва да установи има ли укриване на налози. Разследващите проверяват версията дали пари от нелегалните папироси са изпирани през "Винпром Карнобат". Именно по тази причина в предприятието за производство на алкохол се извършват проверки, включително и от служители на НАП.

На въпрос на "168 часа" какви са данните им на този етап, говорителят на НАП Росен Бъчваров отговори: "НАП няма отношение към този случай, засега само прокуратурата се занимава с него".

"Ще видите преди 2 месеца в медиите публикации за открита фабрика за незаконно производство на цигари в Карнобат с изключително модерно оборудване, може би

най-доброто

в България

- обясни Гешев за акцията. - Печалбата е била 6 млн. лева на месец. Работниците са довеждани от Армения, не са излизали от фабриката, докато са работили, имали са спални помещения, кухня, фитнес. Сградата е собственост на сина на кмета на Карнобат, дадена е под наем на фирма. Както е традиционно в тези случаи, или фирмата е на някой чужденец, или на някой социално слаб, който не знае, че има фирма и той е наемател на тази сграда."

Кметът на Карнобат Георги Димитров, който допреди години бе лидерът на БСП в региона, а сега е от АБВ, не смята, че акцията е политическа. Той не знаел на кого е отдал синът му Иван Димитров помещенията, в които е била фабриката. Кметската фамилия вземала по 6 хиляди лева месечен наем с ДДС. Георги Димитров твърди, че не е влизал в цеха от 10 години.

Според Гешев разследването, проверяващо как са изпирани парите от въпросната незаконна фабрика, разположена в кметския имот в Карнобат, касае множество фирми.

"Дали Миню Стайков има директна връзка с тази фабрика, ще стане ясно, ако бъдат повдигнати обвинения - обясни още Гешев. - Към този момент, ако се повдигнат обвинения на Миню Стайков, има достатъчно доказателства за виновността му в извършване на конкретно престъпление. Към този момент няма обвиняеми."

Според Гешев се проверява дали "декларираните продажби съответстват на произведената стока. Дали се спазва акцизният режим".

"Много други проверки се извършват, даже в момента НАП извършва проверки в тези фабрики - поясни Гешев. - „Винпром Карнобат“ ООД не може да участва, ако някой укрива данъци и извършва данъчни престъпления, защото това са физически лица. Във връзка с това в множество други фирми се извършват проверки. В утрешния ден ще знаем с какви доказателства разполагаме."

За първи път през 2002 г. името на компанията, собственик на винпрома - "СИС Индустрийс", попада в полезрението на разследващи при спецакция "Градус". При управлението на премиера Иван Костов тя имаше за цел пресичане на контрабандата на алкохол. Година по-късно Миню е удостоен с юбилеен медал "100 години Илинденско-Преображенско въстание" като поддръжник на тракийската кауза, а наградата му я връчи лично президентът Георги Първанов.

Защо през 2005 г. името на фирмата отново влезе в медиите, четете в печатното издание на "168 часа".

Четете още:

Миню Стайков е задържан, разпитват членове на семейството и служители от фирмите

Спецпрокуратурата проверява 70 обекта, свързани с Миню Стайков