Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Социалните мрежи станаха по-ефективен канал за комуникация с властта от митингите и партийните събрания

Миналата седмица премиерът уволни трима министри заради общественото недоволство от катастрофата край Своге, в която загинаха 17 души и десетки са ранени.

Възможно е оставките на министри да станат 5 и това ще е ремонт на правителството, който може да бъде наречен четвърти кабинет на Бойко Борисов. Защото са сменени ключови министри - на вътрешните работи, на строежите и на транспорта. Такава решителна промяна

не се е случвала

от времето на

Иван Костов,

който наведнъж махна Богомил Бонев, Александър Божков и Евгений Бакърджиев.

Досега такова нещо Борисов не е правил - той подава три пъти оставка след уличен натиск. Очевидно вече се съобразява повече с общественото мнение по социалните мрежи и не чака протести по улиците, макар с гладната си стачка Николай Колев-Босия да искаше оставка на транспортния министър Московски.

Аргументите на Борисов, че трябва да се носи политическа отговорност за трагичния случай, са безспорни. Но ако погледнем обективно, Николай Нанков бе доста добър министър и сега герберски групи във фейсбук организират кампания в негова защита.

Ивайло Московски бе сполетян от най-голямото възможно лично нещастие - синът му загина след удар на моторна шейна, управлявана лично от него, и той май е

имал готовност

да се оттегли

от месеци

Третият - Валантин Радев, имаше безлично министерстване, съпроводено и с няколко скандала. Неговото оттегляне се чакаше с нетърпение.

Очевидно е, че трябва де махне и Цецка Цачева след бягствата от затворите и блокирането на Търговския регистър, дейности в основния фокус на Министерството на правосъдието. Друг е въпросът, че моето мнение е, че такова министерство изобщо не бива да съществува в тоя му вид, надзираването на затворите да се поеме от Главната прокуратура, а регистрите да се администрират от Върховния съд.

Какво ще се случи оттук нататък? Вероятно шефовете или поне един от “Трейс” ще влезе в затвора. Сигурно ще влезе в затвора и някой от пътната агенция.

Тонът за

песен е

даден

и съдебната система ще бъде също безпощадна. В крайна сметка основният патос в социалните мрежи е неодобрение на разгулния стил на живот на богатите и чувството на безнаказаност.

Това, което искам да кажа, е - споделяйте си мнението, очевидно има смисъл. И това не се отнася само до Бойко Борисов, който традиционно е много реактивен, но явно има ефект и върху отделните представители на съдебната система, които се чувстват насърчени да са решителни.

Очевидно днес това е форма за комуникация към властта, която е много по-ефективна от традиционните партийни събрания, митинги и срещи с избиратели.