Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

И лостчетата за мигачите в колата на кметицата светили

Взе ли си твоята част от парите”, попитала Десислава Иванчева посредника за подкупа Петко Дюлгеров, след като тримата заедно със заместничката ѝ в община “Младост” Биляна Петрова влизат в служебния автомобил в центъра на София на 17 април.

Че си е отделил уговорените 20%, отговорил Петко Дюлгеров. В този момент Иванчева е на шофьорското място, Дюлгеров е на предната седалка до нея, отзад е седнала Биляна Петрова. Точният ход на събитията от деня на арестите става ясен от обвинителния акт срещу вече отстранената кметица на “Младост” Десислава Иванчева, Биляна Петрова и бившия кмет на района от 2007 до 2011 г. Дюлгеров. За всичко това е

разказал самият

Дюлгеров в

писмени

обяснения

веднага след ареста си, когато признал участието си в престъплението.

След като Дюлгеров потвърдил, че е взел своя пай от подкупа, Иванчева му казала да седне отзад до Петрова. Там той предал три пачки банкноти. Две от тях били с номинал от по 100 евро, а третата с по 500 евро - общо 56 хиляди евро. 14 хиляди евро Дюлгеров заделил за себе си още преди срещата си с Иванчева и Петрова. Дюлгеров разлистил пачките, за да се уверят двете дами, че вътре също има пари. Тогава ги подал на Биляна Петрова, която стояла до него. Тя ги сложила в бял кашон с логото на известна марка луксозно кафе. Часът е 12,50. Точно тогава Иванчева се обадила на служителка от администрацията на район “Младост”. Казала ѝ да намери преписката на “Ваклин груп” в кабинета ѝ и веднага да я придвижи.

Точно за това е искан и подкупът от Александър Ваклин - да бъде съобщена заповедта на главния архитект на София, която разрешава на “Ваклин груп” да строи. Процедурата е формална, но без нея инвеститорът не може да направи нищо. Преписката му е заведена в “Младост” 10 месеца преди това - на 16 юни 2016 г. В хода на разследването от прокуратурата са открили над 1000 подобни забавени преписки, които отлежавали в кабинета на Иванчева.

Веднага след разговора на Иванчева с подчинената ѝ Петко Дюлгеров си тръгнал. Отправил се пеш към Народния театър. След него тръгнали оперативни работници от Комисията за незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), които през цялото време следили действията на тримата. Дюлгеров е арестуван близо до входа на гранд хотел “София”. У него са намерени 14-те хиляди евро. Той признал, че това е неговата част от подкупа като посредник между Иванчева и Александър Ваклин. С бизнесмена Дюлгеров се видял същия ден в кафене “Мементо” на ул. “Раковски” в центъра на София. Там Ваклин му предал първия транш от 70 хил. евро. Още в същото заведение

Дюлгеров взел

парите и се

усамотил в

тоалетната

Отброил 20% от тях и се обадил на Биляна Петрова точно в 11,14 ч. Казал, че ще ги чака с Иванчева в 11,30 ч в градинката “Кристал”, без да предполага, че разговорите му се подслушват. Там на външна маса, те прекарали повече от час в разговори, пише в обвинителния акт. През цялото време пачките с парите са били у Дюлгеров. По време на разговора обсъдили и казуса на “Ваклин груп”. След това, около 12,40 ч, влизат в служебната кола на Иванчева, паркирана на ул. “Славянска” №11.

След раздялата Иванчева и Петрова потеглят по същата улица, излизат на бул. “Васил Левски”, където колата им е спряна от служители на КПКОНПИ и полицията. Автомобилът е претърсен и са взети обтривки от различни места - дръжките на вратите, волана, скоростния лост, този за чистачките, за мигачите, закопчалките на коланите, контактния ключ. Всички тези места по колата са “светили” от веществото, с което са били белязани парите. Това опровергава версията на Иванчева, че то е попаднало по дланите ѝ, докато разписва протоколи от обиска след ареста. Защитата ѝ твърдеше, че следователките са броили белязаните пари, после са попълвали протоколите и така веществото е попаднало на листовете, а оттам и по дланите на двете. Тези действия обаче са извършени извън колата.

Освен по ръцете на Иванчева, вещество от парите има и по устата и носа ѝ. Повече обаче “свети” Биляна Петрова, която е взела парите от Дюлгеров на задната седалка. Тя има вещество по пръстите на лявата ръка отгоре откъм дланта, на дясната в областта на ноктите, около устата и деколтето.

Тефтерчето на Десислава Иванчева, открито в дамската ѝ чанта, също е любопитна находка на разследващите. В него на първи и втори лист са открити следните сметки:

1. В - 12 500 х 15

- 187 500

40 000 х 10 -

400 000

Предполага се, че това са квадратурите на сградите, които е искал на строи Ваклин, умножени по суми в евро, които е трябвало да плати на всеки кв. м, за да бъдат придвижени преписките.

Иначе от хода на разследването и обясненията на Петко Дюлгеров става ясно, че Ваклин е трябвало да предаде цялата сума от 250 хил. евро на три вноски - по около 70-80 хиляди евро.

Преписката на “Ваклин груп” е заведена в район “Младост” на 16 юни 2017 г. На 9 октомври от фирмата е депозирана и молба, за да се предприемат действия по съобщаване на заповедта на главния архитект. Седмица по-късно за забавянето е сезиран и самият главен архитект Здравко Здравков. На 12 декември 2017 г. Ваклин подава жалба и в съда, който да разпореди на Иванчева да придвижи процедурата.

От обвинителния акт става ясно, че Десислава Иванчева е била ядосана от това дело и казала на Дюлгеров, че е приела лично казуса. Била категорична, че ще изчака края на делото и тогава ще придвижи преписката. То приключи в средата на юли, показа проверка на “24 часа” в Административния съд - София. Прекратено е, защото междувременно преписката на “Ваклин груп” е придвижена от изпълняващия длъжността кмет на “Младост” арх. Румен Русев.

Ваклин търсил начини за среща с Иванчева, за да реши проблема, пише в обвинителния акт. Негов познат строителен предпиремач го свързал с бившия кмет на “Младост” Петко Дюлгеров, който още имал влияние в администрацията. Дори секретарката му от онова време останала и при Иванчева, каза Биляна Петрова в спецсъда във вторник, когато отказаха да я пуснат от ареста.

Така Дюлгеров започнал да посредничи на Иванчева и Ваклин и се срещал и с двете страни. Междувременно обаче инвеститорът е сезирал КПКОНПИ и разследващите следят всеки разговор и ход на Иванчева, Петрова и Дюлгеров.

На 16 март, месец преди арестите, тримата се видели в пицария в кв. “Борово”. Там взели решение Ваклин да плати 250 хил. евро, а сумата да му съобщи Дюлгеров. Това се случва на среща между двамата на 3 април. Тогава Дюлгеров разбрал, че Ваклин има и други инвестиционни намерения на територията на “Младост”. Двамата коментирали, че ако плати по 20 евро на квадрат за сградите, които иска да строи, за всички Ваклин трябва да даде 1 млн. евро. Тогава Петко Дюлгеров предложил да говори с Иванчева за отстъпка и цената да се намали на 10 евро за кв. м, или 500 хил. евро за всички сгради.

На 16 април Дюлгеров се обадил на бизнесмена и му предал думите на Иванчева, че няма да придвижи процедурата, докато не си вземе парите. Така се уговорили за предаването на първата вноска от подкупа на следващия ден, когато тримата са арестувани.