Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Първото съобщение на  “Цикада 3301” се появява  на 4 януари 2012 г.  в интернет форум.
Първото съобщение на “Цикада 3301” се появява на 4 януари 2012 г. в интернет форум.

Никой не знае кой стои зад “Цикада 3301”, набедени са ЦРУ, НАСА и МИ6

Здравейте. Търсим високоинтелигентни хора. За да успеем да ги открием, създадохме тест.

В изображението е скрито съобщение. Намерете го и ще ви отведем към път, по който можете да ни намерите. Нямаме търпение да се срещнем с малцината, които ще се справят с всички предизвикателства.

Успех,

3301

Този текст се появява на 4 януари 2012 г. в онлайн форума 4Chan, от който са тръгнали хакерски организации като “Анонимните”. Започва да се разпространява из интернет пространството и скоро се превръща в една от най-загадъчните мистерии в нета.

Една от задачите към участниците представлява афиши с баркод, разлепени  из целия свят.
Една от задачите към участниците представлява афиши с баркод, разлепени из целия свят.

Загадката става известна като “Цикада 3301”, зад която стои група със същото име. Тя предизвиква всеки желаещ да се пробва онлайн потребител да открие тайната в картинката, публикувана в съобщението – на насекомото цикада.

Връзката между цикадата и подписа 3301 са простите числа - тези, които могат да се делят единствено на 1 и на себе си. 3301 е такова число, а насекомото притежава жизнен цикъл, който продължава или 13, или 17 години. Замисълът едва ли е случаен, тъй като простите числа много често се използват в криптографските алгоритми.

Освен тази от 2012 г. “Цикада 3301” разпространява още три задачи – на 4 януари 2013 и 2014 г., а след една година прекъсване – и на 5 януари 2016 г. Всяка от тях изисква много задълбочени познания – след разкодирането на изображенията следват задачи с

препратки към

поезия, музика,

изобразително изкуство,

непознати литературни творби, цитати от Библията, философия, математика, нумерология.

Още в началото много ентусиасти приели предизвикателството. Някои се досетили да отворят съобщението чрез Notepad, което генерирало програмен код. В края му имало текст, който след дешифриране водел до линк с картинка на патица.

По собствените му твърдения един от малкото, които са решили загадката, е компютърният специалист и запален криптограф от Швейцария Джоел Ериксон. Той успява да стигне до патицата, но прочита разочароващ надпис: Опа, тук има фалшиви следи. Изглежда, не можеш да разбереш как да разчетеш съобщението ни. Въпреки това не се отказва и впряга всичките си сили. Оказва се, че в картинката е скрит жокер, който води към линк на книга. Междувременно на Ериксон му се налагало да използва стенографски софтуер, да дешифрира и да разгадае нумерология, използвана от маите. В крайна сметка достига до код, който се оказва телефонен номер в щата Тексас, САЩ. Ериксон позвънява, а отсреща му отговаря женски глас, който го насочва към нова следа.

Така играта излиза от интернет пространството и се пренася в реалния живот. Пъзелите насочват ентусиастите към географските координати на

14 локации, разпръснати

из целия свят

в 9 различни държави, сред които Испания, Русия, Полша, Южна Корея, Мексико. На всяко от 14-те места имало залепен плакат със символа цикада, а под него QR код.

Кодът се сканира с мобилно устройство и след още няколко решени загадки успелите да стигнат до този етап получили линк, който водел към уебсайт в анонимната Тор мрежа. Тя позволява на потребителите да комуникират анонимно в интернет, без дейността им да бъде проследявана.

Ериксон също достига до този етап, но закъснява. Тъй като той започва да се занимава с “Цикада 3301” със сравнително късен старт спрямо другите участници, когато отваря анонимната уебстраница, прочита, че организацията е разочарована от прекалената работа в екип на състезателите. Нито един от тях не бил решил всички загадки без чужда помощ. Но това не се отнася за Ериксон. Може би, ако беше достигнал до уебсайта по-рано, е щял да разбере кой стои зад мистериозната организация.

Точно след една година

обаче “Цикада 3301”

се завръща

с ново съобщение. Здравейте отново. Нашето търсене на интелигентни хора продължава, гласи текстът, също придружен от картинка. И отново след серия от загадки мистерията прекъсва и достигналите най-далече са оставени в напрежение за още цяла година. Новото съобщение този път се появява в социалната мрежа туитър. Този път най-добрите трябва да се докажат пред мистериозните търсачи на интелигентни хора, като разшифроват руни, наречени Liber Primus. Дали някой е успял, или не, не става ясно, но поредната картинка, която се появява в туитър през 2016 г., също се връща към тях.

Руните Liber Primus са събрани в цяла книга.
Руните Liber Primus са събрани в цяла книга.

Остава загадка дали има някой, справил се с предизвикателството, и какво се е случило с “победителите”. Както и кой всъщност стои зад групата “Цикада 3301”. Има спекулации, че става дума за правителствени агенции като ЦРУ, НАСА, МИ6, които се опитват да намерят талантливи криптоаналитици и да ги привлекат за работа при тях. Други смятат, че това е нелегална група хакери, властите в Чили дори ги обвиняват в нелегална дейност. Тези твърдения обаче са опровергани от самата “Цикада 3301”. Говори се и за някакъв вид култ, за световни банки, които се опитват да създадат нов вид дигитална валута. Друга вероятност е това да е някоя голяма софтуерна компания като “Майкрософт”, която и преди е използвала подобен метод, за да отсее най-големите компютърни гении.

Според Ериксон всички тези теории не са истина. Той смята, че става дума за група интелектуалци антиконформисти, които са мотивирани от някаква идеология.

Каквото и да я движи, може да се предположи, че групата е голяма и разполага с много ресурси. За това говори изпитанието с локациите, намиращи се на четири континента.

Има и други освен Джоел Ериксон, които твърдят, че са решили енигмата. Един от тях е тийнейджърът Маркус Уанър. По думите му още през 2012 г. той е достигнал навреме до последната част на пъзела и е

бил поканен

да се присъедини

към “Цикада 3301”.

Уанър не влязъл в контакт нито с правителствена организация, нито с такава, работеща със стопанска цел, а с група от хора, търсещи съмишленици, които да разпространяват тяхната философия. Тя се основавала на принципите споделяне на информация, закрила на личното пространство и противопоставяне на цензурата.

Четете още:

Цели 730 нощи Борис Велчев чака да бъде екзекутиран. Пише върху молбата за помилване: За своята дейност в Българската работническа партия - комунисти, не съжалявам!

Турски готвач соли месото на Марадона и Леонардо ди Каприо