Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Благодарение на служителите на ДАНС и колегите им от Франция и Германия е разбита българска престъпна мрежа за трафик на хора.
Благодарение на служителите на ДАНС и колегите им от Франция и Германия е разбита българска престъпна мрежа за трафик на хора.

Димитър Георгиев получи Ордена на почетния легион, наследил благородническите организации на рицарите

Шефът на ДАНС Димитър Георгиев стана част от елита на Франция благодарение на две успешни секретни операции, научи "168 часа". На 20 юли от името на президента на Франция той получи най-високото държавно отличие и стана кавалер на Ордена на почетния легион.

Наградата се дава само на личности с изключителен принос. Благодарение на ДАНС и колегите им от Франция и Германия е разбита българска престъпна мрежа за трафик на хора. Тя е примамвала в чужбина момичета, след което с тях са извършвани блудствени действия и са принуждавани да проституират.

По скандалния случай вече е образувано досъдебно производство.

Интересното е, че операцията стартира едновременно у нас, в Германия и във Франция, близо до град Анси. След

20-те обиска

са задържани 5 души в България, трима в Германия и двама във Франция.

Разследващите установяват, че от 2015 година десетки млади българки са тръгвали към Източна Франция - точно до границата с Германия, привлечени от обещания за добре платена работа. След това по

брутален

начин

са били превръщани в проститутки

"Ключът към операцията са финансовите потоци", коментира пред "168 часа" запознат. Средствата, генерирани от продажбата на плът, са разпределяни по каналите на престъпната мрежа в трите държави. Затова в разследването са включени и компетентните органи в тях, отговорни за прането на пари.

Това налага да се сформира съвместен екип между служители от специализирания съд в Нанси, Върховната касационна прокуратура на България и Районната прокуратура в Оряхово. Причината е, че повечето жени, пострадали от престъпната мрежа на групата, са оттам.

Втората операция, която вероятно има отношение към наградата за шефа на ДАНС, също е за предотвратяване на пране на пари.

На 2 юли при съвместни действия между ДАНС, МВР и прокуратурата е пресечена мащабна схема, целяща да легализира у нас средства, придобити чрез измама в Белгия и Франция.

Предотвратени са финансови операции на обща стойност над 1,4 млн. евро.

Тогава бяха задържани за 72 ч българин и гражданин на Израел. Твърди се, че те регистрирали редица търговски дружества в София, за да може по сметките им да постъпват средства от чужбина, без срещу тях да стоят реални търговски сделки.

Според разследващите и

двамата

задържани

са знаели, че парите са в резултат на престъпна дейност.

Дали само за тези две операции шефът на ДАНС е получил

престижната

награда

или има и други, не е ясно. Факт е, че отличието се връчва рядко и на много малко хора. Замисълът на Наполеон Бонапарт е бил то да замести рицарските ордени и да се дава само за наистина достойни постъпки. Искал е да сформира ново благородническо общество, което да наследи старите аристократични ордени. Затова през 1802 г. Наполеон премахва монархическите награди и въвежда нови, които са със същата стойност.

Идеята му е отличието да има степени като начело на ордена стои Съвет, който се ръководи от Първия консул. Така е сформирана нова привилегирована класа, която замества потомствената аристокрация, но вече на друг принцип. В нея не се влиза по наследство както е било при монархията, а само с изключително достойни постъпки и особени заслуги към Франция.

Неслучайно Шарл дьо Гол обявява, че "Почетният легион е общество на живия елит".

Орденът е тристепенна награда - кавалер, офицер и командор, а президентът на Франция винаги е велик магистър.

Носители на наградата са известни политици, сред които Борис Елцин, Владимир Путин, но и много хора на изкуството като Пол Маккартни, Арнолд Шварценегер, Моника Белучи, Мая Плисецкая и др.

Башар Асад също бе отличен с наградата по времето, когато Франция и Сирия бяха в добри отношения, но след бомбардировките с френски изтребители той

върна

отличието

Париж на свой ред също задейства процедура по отнемането му.

Сред българските кавалери на Ордена са Димитър Паница, бившият омбудсман Константин Пенчев, писателката Юлия Кръстева, бившите министри Гергана Паси и Надежда Михайлова, както и ексшефът на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Четете още:

Разузнавач №1 - фен на всичко немско, бе наследен тихо от впечатляващ експерт за Балканите

Израел прави завод за бойни дронове в България, ако вземем от тях F-16 (Обзор)