Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Първи сме на Балканите по брой и по бой – на паметници и жени

Фирма „Юлен“ вдигнала паметник на Батман в Пирин. Триметров, гледа страшно към Северна Македония. На Шилингарника пък му прави компания друг триметров герой – Супермен. Той май към Южна Македония е отправил свиреп взор. Посланието е ясно: тия воеводи и Пиринска Македония са си наши. Батман щяха да вдигат и в Скопие, не знам дали им стигнаха парите, надявам се, че сме ги изпреварили. Поне в едно да сме първи на Балканите. В издигането на паметници и в боя над жени.

Че доколкото чух, според Конституционния съд у нас е противоконституционно да не биеш жена си. Особено, ако не е много ясно какъв е полът й. Значи, докато не се определи – шамари и задвратници, да си знае мястото. Само ние на целия Балкански полуостров не ратифицирахме Истанбулската конвенция, която се бори с домашното насилие. Конституционните съдии решиха, че не можем да рушим традиционните ценности, без първо да сме наясно кого бием – мъж ли е, жена ли е, или още не е решило.

Това с джендърите у нас е доста разпространено, не се заблуждавайте. Особено сред жените – те само на вид го докарват от нежния пол, иначе вдигат по три торби домати и едно-две деца от лежанка, изобщо не ги подценявайте. А качени на висок ток могат и половин прасе за коледната трапеза да понесат, при това елегантно, стига чантата да им е достатъчно голяма. Ма то една дамска чанта, ако не събира портфейл, червило, тефтер, пакет памперси, чук, трион, пликчета за пазара, дезодорант и половин прасе, въобще не ми я хвали. Та като стане дума за нежен пол, дами, жени... в България да си имаме едно на ум. Гледаш го, клепа с клепките, сложило пола, ма кви топки вади... Джендър, страшна работа!

То кризи ли не щеш, преходи ли, студ, жега, мизерия - държи бе! Прави са конституционните съдии да не направят нищо срещу поголовното им изтрепване. Ма то трудно да ги унищожиш, страшни умения имат. Оня ден гледах една крехка блондинка, кинта и двайсе, с количка с бебе и друго дете до нея, в количката чушки, картофи, месо, бира, на гърба й раница с неща от първа необходимост за две седмици – минава по тротоар в „Лозенец“. Условно казано тротоар. Дърво се пука от жега, небето се разцепва от порой, здрави мъже пъшкат в кратерите, дедовци трошат глезени в кабелите, батки катерят на четири крака купчини пръст, строители с багери буксуват, виладжии отнасят незабелязано бордюр, братята им роми събират капаците от шахти, а насред всичко това оная ми ти българка с количката върви с пълна газ, взима всички препятствия невредима и въобще не й пука.

Нищо чудно, ако Ким или Доналд ни дръннат с атомните ракети, накрая само българките да оцелеят. И хлебарките. И Батман. Чак се чудя понякога тоя Батман сигурно ли е, че е мъж? Щото много женски качества демонстрира: когато всичко се оплеска и никой не може да оправи нещата, викат го и той слага всички в ред. Според мен си е истинска българка. Ето, на Батмана в Пирин вече някой му е строшил ръката от бой, ма той си седи, не помръдва. Няма начин да не е нашенка. А и ако беше мъж, нямаше да му казват Батман, а Батка.

Но батките всъщност са крехки създания, та едва ли биха се изтъпанили на дъжда и снега по пистите, дето една салата няма кой да им нареже. Така че воеводата с прилеповите уши си е нашенка и никакви македонци не могат да ни я оспорят. Виж, ако дойдат македонките, тогава вече друга работа. Тогава ще трябва Супермен да се намеси, да извади гегата и да ги тури в ред – и македонките, и българките. Че много насериозно са се взели тия жени, нашите... Оня ден се опитаха да настояват да стане незаконен побоят им, утре още малко и тротоар, подходящ за бебешки колички ще поискат, да се пречкат на нормалните, здрави, двукраки, млади, бели българи. Крайно време е жените и ония в количките да си научат мястото. Пък ние иначе може и още някой паметник да им издигнем, да си ги гледаме, ако ни липсват по улиците.