Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Обвиненият в убийството на Дамла Мехмед в съдебната зала
Обвиненият в убийството на Дамла Мехмед в съдебната зала

Мехмед Хасан е бил на протеста пред полицията в Момчилград заради липсата на информация по случая

Делото влезе в съда

До средата на септември трябва да бъде даден ход на делото за убийството на 7-годишната Дамла от Момчилград.

Точно 7 месеца след като тялото на детето беше открито в жилището на родителите, прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу основния заподозрян - 25-годишния първи братовчед на момичето Мехмед Хасан.

“На този етап не мога да кажа каква ще бъде стратегията ни по време на делото. Все още не съм се запознал с обвинителния акт”, заяви Павел Гатев, служебен защитник на задържания като заподозрян за убийството.

Адвокатът допълни, че ще има достатъчно време да обсъди с Мехмед различните възможности за протичане на процеса.

Според Гатев все още не е ясно дали задържаният ще поиска съкратено производство по делото, при което да признае всички обвинения срещу него и така наказанието му да бъде редуцирано с 1/3. Повдигнатото обвинение е за убийство на малолетно дете в безпомощно състояние и по особено жесток начин.

В случая предвиденото наказание е лишаване от свобода от 15 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. От окръжната прокуратура в Кърджали категорично заявиха, че няма да кажат какво наказание ще искат за Мехмед Хасан, докато не започне процесът срещу него.

От прокуратурата

не уточниха

и какви

са мотивите

за извършване на убийството. Използвана беше общата формулировка, че престъплението е извършено, за да бъде прикрито друго престъпление. 

Дамла била прекрасно дете, винаги усмихнато.
Дамла била прекрасно дете, винаги усмихнато.

Според запознати със случая младият мъж е влязъл в жилището, за да краде пари. Той е знаел, че в апартамента на близките му има пари, защото ден преди да извърши престъплението, Мехмед поискал от майката на Дамла 50 лева назаем и ги получил.

Знаел, че майката е нощна смяна, защото той работел в същото предприятие.

Необезпокояван, влязъл в апартамента, в който сама спяла малката Дамла. Мъжът имал ключ от жилището. Той започнал да рови по стаите, за да открие пари. Докато тършувал, момичето се събудило от шума, и започнало да вика уплашено.

Тогава Мехмед се стреснал, притиснал носа и устата ѝ и я задушил, за да млъкне. По-късно залепил лицето на детето с тиксо. След това напуснал жилището, без да търси пари.

От извършената съдебномедицинска експертиза на тялото на Дамла категорично се установява, че причина за настъпването на смъртта на детето е задушаване (механична асфикция) от затискане и запушване на дихателните отвори - уста и нос.

Бруталното убийство на детето буквално взриви малкото родопско градче, където всички се познават ако не по име, то поне по физиономия. 

Майката на Дамла веднага след освобождаването й от ареста
Майката на Дамла веднага след освобождаването й от ареста

Безжизнената Дамла беше открита в семейното жилище от майка ѝ Садет Муса, когато тя се върнала от нощна смяна в кърджалийско предприятие.

Детето лежало

на спалнята, а

устата му била

облепена с тиксо

Писъците на майката разбудили съседите в жилищния блок.

“Когато излязох навън, вече бяха изнесли Дамла. Опитах се да направя сърдечен масаж. Телцето беше още много топло. Майката ме питаше: “Бие ли сърцето”, а аз ѝ отговорих положително. Нямаше как да ѝ кажа, че не усещам сърцето на Дамла”, разказа Стефка Николова, която живее един етаж под семейство Муса.

Пристигналите с линейка медици само констатирали, че детето е мъртво. Малко по-късно целият район около блока беше блокиран от полиция.

Ден след убийството градусът на напрежение в Момчилград се покачи, защото извършителят не беше задържан, а прокуратурата наложи абсолютно информационно затъмнение около случая. 

След убийството пред блока на Дамла се събраха възмутени хора.
След убийството пред блока на Дамла се събраха възмутени хора.

Това стана причина на втория ден част от жителите на града да излязат на протест пред сградата на полицията и да настояват да разберат какво се прави по разкриването на престъплението. Освен гнева в Момчилград се появи и психоза, че неразкритият убиец може да извърши ново тежко престъпление.

В Момчилград

не смееха да

пуснат децата си

да играят вън

Много родители ги водеха и вземаха от училище. Напрежението се нагнетяваше допълнително и заради задържането на майката Садет, която прекара в ареста 72 часа.

По-късно стана ясно, че обвинението срещу нея е затова, че е оставила без надзор детето си, с което създала опасност за него. Първата официална информация по случая изнесе главният прокурор Сотир Цацаров, а ден по-късно той дори посети Кърджали. На четвъртия ден стана ясно, че има задържан по случая.

Момчилград отново изживя шок, защото се оказа, че в ареста е попаднал първият ѝ братовчед. Мехмед бил изключително близък до семейството и много привързан към братовчедка си. Той се грижел за нея като по-голям брат. Според местните Мехмед дори участвал в първия протест пред полицията.

Братовчедът на Дамла бил сред първите разпитани по случая, но

с държанието

си той с нищо

не показал, че

е съпричастен

към случилото се. Хладнокръвието обаче напуснало Мехмед при повторното му извикване за разпит. Тогава той направил пред разследващите пълни самопризнания. Още същия ден Мехмед повторил казаното и при разпит пред съдия.

В момента обвиненият се намира в следствения арест в Кърджали. В съда Мехмед се държа абсолютно хладнокръвно и с нищо не показа, че съжалява за случилото се. Поиска да бъде в ареста, страхува се от линч.