Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В Южна България, страхът още сграбчва хората за гушата само при споменаването на кървавия тандем Людовик Толумов - Иван Серафимов-Сладкото.

За два месеца през 2000 г. срещу двамата бяха образувани купища следствени дела - за убийството на Севгин и садистичното изнасилване на годеницата му Руждие край Бяла река, за грабеж на бус на Беклемето, за убийствата на германски гражданин и спътницата му, за изнасилване до с. Михилци и още кражби, опити за въоръжен грабеж и сексуални престъпления.

Накрая Толумов разстреля приятеля си и бе осъден на доживотен затвор.

Двамата са от пловдивското с. Дуванлий и се познавали от деца. На младини Людовик се залюбил с жена от Хисар и заминал при нея. После отишъл да работи в Намибия и Германия. Пътищата му със Сладкото се пресекли отново в пловдивския затвор. "Бях осъден през 1977 г. за един ЗИЛ с цимент, 60 торби", ще разкаже след години той. Серафимов изтърпявал осмата си присъда за грабежи. Заради това, че бил много приказлив и сладкодумен, в затвора му лепнали прякора Сладкото.

Излязъл на свобода през март 2000 г. и започнал черната си серия, заедно с Людовик. "Иван го познавах отдавна, но не като толкова голям престъпник. Мислех, че е лавкаджия", ще разкаже след време Толумов.

Едно от първите им и най-садистични престъпления е разстрелът на 20-годишния Севгин Мюмюнов на 13 май 2000 г. и зверското изнасилване на годеницата му Руждие Зекирия, тогава на 19 г. Двамата влюбени отивали на дискотека в комплекс "Могилата" край димитровградското с. Върбица.

Пътьом сипали бензин в колата и отбили от пътя край с. Бяла река, за да се усамотят и нацелуват. Серафимов и Толумов минали с шкодата си покрай тях, свирнали им. Момчето отговорило с ругатня.

След километър Сладкото завил

обратно и пак се

върнали до колата

Иван бил въоръжен с "Байкал". "Той почука с пистолета по стъклото и момчето излезе. Стоях до храстите, на 5-6 метра.

Момчето беше едричко, ячко, тръгна срещу него и Иван загуби самообладание. Размениха няколко приказки и Иван го простреля в поясната област.

Като падна момчето, стреля и в главата му", казва Толумов в интервю за "24 часа" от март 2008 г. Севгин агонизирал, а двамата го ритали, докато издъхне. Ужасена, Руждие се опитала да се заключи вътре в опела, но не успяла да запали двигателя.

Иван Сладкото строшил предното дясно стъкло с дръжката на пистолета си и заповядал на момичето да излезе. Съборил я на земята с удари. Принудил я да се съблече и да му прави френска любов. После я изнасилил брутално.

Поканил и Толумов

да се присъедини.

Двамата серийни убийци
Двамата серийни убийци

"Викам му, че не искам, не съм в настроение. А той: "Ей, ти прокурорски свидетел срещу мен ли ще ставаш?" Затова се съблякох по слипове и влязох в колата. Прошепнах на момичето: "Трай сега, ще го убедя да те пусне", разказва Толумов в защитната си версия пред съда, твърдейки, че само е имитирал изнасилване за пред Иван. Взели златните накити на момичето, а Сладкото започнал да коли Руждие с джобно ножче. Според съдебномедицинската експертиза, я наръгал 11 пъти - в шията, гърдите, гърба, пояса и дланите. Ритал я брутално в гърдите и корема. Руждие изгубила съзнание и паднала бездиханна в нивата.

Двамата насилници помислили, че е мъртва и я оставили да лежи там.

На сутринта момичето дошло в съзнание

и пълзешком успяло

да излезе на пътя

Там полуживата девойка била намерена от първомайски полицай, който пътувал за работа. Униформеният я откарал в болница, където животът "Най-много ме изплаши това, че те ни нападнаха, без да кажат една дума, сякаш предварително знаеха точно какво ще направят", разказва момичето по време на разпитите. По-късно тя е сред основните свидетели срещу извергите. А майката на Севгин - Ембие Мюмюнова, плаче в съдебната зала: "Те бяха като Ромео и Жулиета, толкова се обичаха, всички им се радваха. Щяха да се женят, наследници да имаме, а то какво стана..."

Докато криминалисти от отдел "Убийства" на Националната полиция и техни колеги от Пловдив работели денонощно, за да стеснят кръга на заподозрените, Толумов и Серафимов продължили със зверствата си. На 6 юни нападнали пътниците на спрял микробус в прохода Троян - Кърнаре. Задигнали от тях части за комбайни, вещи и пари за общо 8265 лв.

Трупът на убития Иван Серафимов, открит край пловдивското село Царимир.
Трупът на убития Иван Серафимов, открит край пловдивското село Царимир.

Заплашили с оръжие собственика на буса "Мерцедес" - Таньо Бахчевански, и откраднали возилото

По-късно го изоставили. След 5 дни пребили таксиметрова шофьорка до с. Беловица и "Затова го изкарах с колата извън село Баня, да дремем там до чешмата 2-3 часа и след това щях да го водя при един познат. За късмет до чешмата налетяхме пак на мъж и жена, усамотили се край пътя. Иван побесня като ги видя - скочи с пистолета, взе да стреля. Човекът се шашна, вика му - какво искаш, джиесем ли искаш, пари ли...Иван тогава съвсем откачи.

Накара човека да легне на земята, взе да гърми край главата му

Човекът просто откачи - беше двуметров, як балканджия, като отцепи през храстите, забрави и жена, и кола, и всичко. Получи се почти същата ситуация като с момчето и момичето преди, само дето този път мъжът се спаси. Жената обаче щеше да изгори", казва Толумов в интервюто си за "24 часа". Сладкото я изнасилил. Тя обаче с хитрост успяла да спаси живота си - похвалила го, че много го бива като любовник, дори му подарила картичка с екипа на "Милан". Сладкото се разнежил и я пуснал да си ходи. После гордо окачил картичката в дома си и я показвал като доказателство за своята мъжественост.

Сред най-кървавите престъпления, приписвани на тандема, е убийството на двойка германски туристи. Трупът на Кристиян Херлем бил намерен на 12 юли 2000 г. до архитектурно-историческия паметник "Арка на победителите" на Беклемето. Първо е бил убит Херлем, а спътницата му Хайди Коломб била отведена на друго място и изнасилена. От мъките жената издъхнала - горските животни разкъсали тялото в разследването се включили и служители на Интерпол

Портретите, нарисувани по описание на оцелелите жертви от специално наети художници, показвали много точно външността на убийците. И примката около тях почнала да се стеснява. В същото време растяло и напрежението между двамата приятели. При обиколките си из Южна България Сладкото се хвалел на Толумов, че още преди година убил друга жена в Пловдив и че никой не го е заподозрял. "Разказваше, че я е млатил с юмруци във ваната на апартамента В нощта на 15 юли извергите пътували с откраднатия от немците автомобил към Хисаря.

Убитият Сезгин Мюмюн и майка му
Убитият Сезгин Мюмюн и майка му

С тях била и приятелката на Людовик. "Преди това бяхме на Гребната база в Пловдив, ядохме сандвичи, пихме бира. Приятелката ми беше с едни копринени гащички и потниче, беше лятото... Иван се загледа в нея, всичко є се беше очертало. Аз му познавам характера и му викам - шшшт", предупредил го Толумов. После заподозрял, че Сладкото иска да го убие.

Пътьом спрели, а Серафимов слязъл, за да вземе скрит край пътя автомат, произведен през 30-те години. Шмайзерът заедно с пистолет със заглушител, бил едно от оръжията, които дуетът използвал в безчинствата си. "Отварям вратата и скачам към него, той е на 2-3 метра. Вече слага пълнителя и му остава да дръпне затвора и автоматът е готов за стрелба. Затова грабнах оръжието и му го издърпах, добре, че нямаше приклад и му се изплъзна от ръцете. Ударих му едно рамо, той политна, обърнах шмайзера и му пуснах 4 куршума."

Така Толумов сам

слага край на живота

на сподвижника си

Натоварил тялото на откраднатата от германските туристи кола и го изтърколил в крайпътна канавка край с. Царимир. Автомобила запалил. Няколко дни по-късно трупът на Сладкото бил намерен от екип телевизионни журналисти, които били в района да снимат филм. По пръстовите отпечатъци било установено, че това е 44-годишният Иван Серафимов. Започнали разпити на познатите му и благодарение на подробното описание на Руждие бил заловен Людовик Толумов. На 10 август 2000 г. криминалистите намерили в дома му и автомата, с който разстрелял Сладкото.

"Людовик е егоцентричен, самоуверен и изисква от другите подчинение. Чувства се добре само когато той определя хода на събитията и доминира над поведението на останалите. Лишен е от скрупули, склонен е към демонстрации. Отличава се с висока степен на самоконтрол", са част от заключенията на психиатри и психолози, изготвили психопортрета на убиеца.

На 8 юли 2003 г. Окръжният съд в Пловдив му дава доживотна присъда. Толумов я излежава и до днес при специален режим в Пловдивския затвор.

Четете още:

Най-зловещият маниак в САЩ разкрит чрез сайт за генеалогия

Почина легендарният детектив Тоски преследвал серийния убиец Зодиак и станал прототип на ченгетата в редица филми

Как умря зловещият сериен убиец Сократ Киршвенг