Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

44 г. след зловещи серийни убийства и изнасилвания следователи успяват да намерят ДНК на "убиеца от Голдън стейт (Калифорния)". Наскоро публикувани документи в САЩ разкриват как са успели да се доберат до материал от престъпника.

Джоузеф Джеймс ди Анджело е бивш полицай. През 70-те и 80-те години нахлува посред нощ в домовете на жени и момичета между 12 и 41 години, завързва ги и ги изнасилва, а понякога и ги убива.

"Нощният изнасилвач" бе разкрит и арестуван от полицията през април след 40 години безуспешно разследване. Следователите използвали известен сайт за генеалогия, за да проследят заподозрения.

123 страници документи по делото, макар и значително редактирани, станаха публично достояние по искане на адвокат, представляващ "Таймс" и други медии, въпреки възраженията на защитниците на Ди Анджело, съобщава "Таймс".

От документите в съда става ясно как разследващите са използвали ДНК материал,

намерен на местопрестъпленията, и са го сравнили с онлайн база за генеалогия, за да намерят далечни роднини със съвпадащи генетични профили. Така те стигат до роднини на Джоузеф Джеймс диАнджело.

После намират човек на възрастта на заподозрения маниак – 72-годишен от Сакраменто, където са били атаките през 70-те години на миналия век. Въпреки че има заподозрян, разследващите трябва да докажат, че неговата ДНК съответства на намерената на местопрестъпленията.

Тогава те вземат образец от ДНК на Ди Анджело от публично място - от дръжката на колата му, докато той е на пазар в магазин на веригата "Хоби лоби", и стигат до извода, че той съвпада с намерения при 10 неразкрити убийства в цяла Калифорния. Следователите изследват взетия образец от ДНК за съответствие с генетичния материал в сперма, събрана от стари местопрестъпления, съобщава "Лос Анджелис таймс".

След това експертите получават и втора проба от тъкан в боклук извън дома на Ди Анджело според "Таймс" и го арестуват. Джоузеф Джеймс ди Анджело е "много изненадан". В момента на ареста си той живее с дъщеря си и внучка си като скромен пенсионер на тиха улица в Сакраменто.

Става ясно, че е бил уволнен от полицейското управление на Обърн през 1979 г. заради кражба от магазин. Също така е работил като полицай в Ексетър, Калифорния, където в периода 1973-1976 г. са извършени редица престъпления. Полицаи претърсват дома му и изземват документи, включително сватбени снимки и ленти. Засега тези доказателства остават запечатани. Срещу Ди Анджело са предявени 12 обвинения за убийства и 45 изнасилвания.

Как престъпникът успява да се укрие 40 години

Вечерта на 3 май 1986 г. Джанел Крус остава сама у дома си, след като родителите й заминават на почивка. 18-годишното момиче кани вкъщи приятеля си. По-късно той си спомня, че те не обърнали внимание на странни звуци, идващи от улицата и от гаража.

Около полунощ приятелят на момичето си отива. На следващата сутрин агент по недвижими имоти, дошъл в дома, за да го покаже на потенциални купувачи, намира трупа на Джанел в спалнята. Тя е изнасилена и пребита до смърт, зъбите й са натрошени, а лицето й – окървавено до неузнаваемост.

До къщата има следи от тенис обувки, а от градината зад къщата е изчезнал тежък гаечен ключ. Първоначално подозрението пада върху хората, които последно са се виждали с жертвата. Между тях има нейни ухажори, но разследването стига до задънена улица, пише Би Би Си. Полицията събира биологични образци от местопрестъплението и тялото на жертвата, но по онова време анализът на ДНК за доказателство за извършени престъпления е в начален етап.

Биоматериалите се съхраняват години наред. Семейството на Крус майка й и сестра й, живее 32 години в изолация и в постоянен страх.

В кои части на Калифорния е правил нападения най-зловещият маниак, четете в печатното издание на "168 часа".

Четете още:

Арестуван е американец, заподозрян в убийства и изнасилвания през 70-те и 80-те (Снимки)

Как умря зловещият сериен убиец Сократ Киршвенг