Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Зловещ сериен убиец има в криминалната ни история. Сократ Киршвенг е дърводелец, но нямал нищо общо с колегите от занаята. Бил конте, носел се по последна мода с костюми от Париж и чепици от Аржентина.

През 1908 г. чаровникът завърта главата на Еленка от Самоков. Двамата отиват под венчило и свиват семейно гнездо. Раждат им се две деца - момче и момиче. Един ден Сократ целува Еленка и тръгва за София с обещанието да се върне с много пари.

В столицата се залюбва с Вангелия Йорданова. С нейните спестявания построяват къща зад Захарна фабрика. Вангелия не знае, че Сократ е женен. Еленка не подозира за връзката му с Вангелия.

През 1917 г. Киршвенг е назначен за пазач във Военната болница. Тук се обяснява в любов на прислужничката Тинка Николова. Тя обаче не откликва на чувствата му, защото знае за Вангелия. Сократ решава да махне препъникамъка.

Лъже Вангелия, че е откраднал крупна сума от болницата. Закопал я в Малинов дол. През нощта на 12 юли 1919 г. с мотика и лопата двамата отиват да изровят имането. Сократ се оплаква, че е изморен, затова копае Вангелия. Когато преценява, че дупката е достатъчно дълбока, вади револвер и я застрелва в главата.

На следващия ден убиецът отива в болницата. Съкрушен от скръб, показва писма на Тинка. “Вангелия избяга с един любовник!”, отронва с влажни очи той. После й предлага да се сгодят, но признава, че в Самоков го чака съпругата Еленка.

Понеже вече има един християнски брак, женихът решава вторият да е мюсюлмански. Сократ и Тинка приемат мохамеданската вяра като Шакир и Айше. Венчава ги софийският мюфтия.

Сега иде ред на Еленка. Сократ наема каруца, отива в Самоков и заедно с децата я качва на возилото. “Ще живеете в София”, уверява я той. По обратния път стигат Панчарево, където Киршвенг казва на каруцаря да спре. “Ще се поразтъпчем с жената по междуселската пътека”, обяснява той.

Кираджията продължава с децата по шосето, а Сократ и Еленка потъват в шумака. В един момент дърводелецът вади тесла. С добре премерено движение халосва жертвата в главата. После удря още един път и още един път. С това злодеяние Сократ Киршвенг остава в чернилката на историята като “убиеца с теслата”.