Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Грешките при изпитите за гимназии са твърде много. Случайност? Не мисля. Ще се остави ли Красимир Вълчев да бъде сготвен от образователната номенклатура

Опасявам се, че Красимир Вълчев, симпатичният министър на образованието, може и да го махнат. Той ще опере пешкира за трите поредни гафа на министерство на образованието при зрелостните изпити и приемните изпити за гимназии. Дано не стане така, защото Красимир Вълчев е умен и отворен човек. Познавам го покрай работата ни с рейтингите на университетите и той има най-голяма заслуга те да влязат в управленските механизми. Той работеше в министерството като главен секретар при поне трима предходни министри и е целеустремен, последователен, модерен човек. Всичко, каквото мухлясалите чиновници не са.

Най-вероятно заради основателното недоволство ще го махнат, макар той да няма никаква лична вина. Даже подозирам, че тези гафове

излизат извън

възможната

случайна грешка

и може би влизат в хипотезата на саботажа. Ако не е така, това би означавало, че в министерството работят повече от трима с лоботомия, което не е така. И остава вариантът с умишленото вредителство. Защото реактивността на Бойко Борисов е известна, а шефът винаги става цел на атаката. Нямам никакви доказателства за това, но съм се запознавал физически с даскалиците, които се занимават със средното образование, и съм убеден, че са подли същества, които биха направили такъв комплот. В крайна сметка единствената задача на т. нар. инспекторати и отдели в министерството са тези изпити. Да се допускат три последователни грешки - две в условията на задачите и една в начина на балообразуване, показват, че не може да е случайност.

Особено последната - да забравиш, че

оценката по

математика

се утроява,

пък съвсем няма как да е случайна. Това е методика, създадена от същите тези хора, и тяхната главна задача е да я спазят. Същото се отнася и за публикуването на данни, които не са 100% потвърдени. Става дума за съдбата на хиляди семейства - бива престъпна безотговорност, но да е направено без никаква цел, е още по-гадно.

Затова призовавам г-н Вълчев, докато е още министър, да изчисти цялото средно образование. Като се почне от Ваня Кастрева - вечната шефка в София, която е от времената на Костов и Софиянски, целите отдели в министерството, които се занимават с изпити, та до всеки директор на гимназия. Където освен некомпетентност цари и корупция. Наскоро една позната разказа как ѝ поискали 10 хиляди лева, за да попадне синът ѝ в желаната гимназия.

Ако го направи, Вълчев ще влезе в историята. Иначе ще е поредният министър, сготвен от образователната номенклатура. Там всеки, който се опита нещо да оправи, или го поглъщат бавно, или го дискредитират публично. Той все още има шанс да се пребори и да действа твърдо, иначе към него ще са безмилостни. Мафията на учителките е ужасно нещо. Каквато и правилна политика някой да опитва да води, те успяват да постигнат своето и всъщност нищо не се променя - частните уроци си вървят, директните подкупи също. Продължава и системата на т. нар. елитни училища.

Никой няма нужда от елитни училища, в които се влиза трудно. Народът има нужда от високо качество навсякъде. И независимо къде учиш - в Лясковец или в София, независимо какви са парите и амбициите на родителите, всяко дете трябва да получава равен достъп до знание. Даже ще е по-добре да изчезнат изпитите за гимназии, а да е валиден само географският принцип, както е при първи клас. А всички гимназии да станат хибриди между езикови и математически или техникуми. Всяко дете да получава висококачествена подготовка по език и математика и така да е подготвено за предизвикателствата на новото време, без да страда, че не е успяло да зазубри всичките частни уроци и да влезе в гимназия, която гарантира прием в университет.

Коментарът е от "24 часа"