Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият шеф на БАН Стефан Воденичаров (в средата) и шефът на Лигата барон Сноа (вдясно).
Бившият шеф на БАН Стефан Воденичаров (в средата) и шефът на Лигата барон Сноа (вдясно).

Сред тях са финансистът на Раха Херман Абс, бащата на Валери Жискар Дестен и белският премиер Пол Гийом

Лигата не е обикновен лобист в Еврокомисията, а една доста влиятелна група, която в Брюксел изслушват с голямо внимание. Причината е, че още през 1946 г. организацията създава основите на съвременната европейска конструкция. Заедно с плана “Маршал” участниците тогава изготвят и Договора от Рим, поставил

началото 

на Европейската икономическа общност Както и Европейското движение. Всички те по-късно оформят познатия ни днес ЕС.

Именно затова в Брюксел статутът на Лигата е доста по-различен.

Всъщност това е най-старата паневропейска институция, създадена веднага след края на Втората световна война заедно с плана “Маршал”. Връзката са влиятелните банкерски фамилии, които работят както в Европа, така и в САЩ.

Целта на Лигата и планът “Маршал” е икономическото и индустриално възстановяване на Европа, което включва обединението на политическите и бизнеселитите около демократичните и трансатлантическите ценности. В противовес на съветското влияние.

Основатели на Лигата са премиерът на Белгия и генерален

секретар на групата на Билдербергите

Пол Гийом ван Зеланд,

вицегуверньорът на Националната банка на Белгия, "вечният" Херман Абс - най-влиятелният банкер в Германия както по време на Третия Райх, така и след Втората Световна война, който е и дългогодишен член на борда на директорите и гуверньор на Deutsche Bank. Сред създателите е съветникът на полския премиер в изгнание ген. Сикорски - Йозеф Ретингер, организирал първата конференция на Билдербергите през 1954 г. и

секретар на Клуба

до своята смърт. Сред основателите на Лигата е и френският финансист Едмонд Жискар д'Естен, баща на президента Валери Жискар д'Естен.

В момента президент на Лигата е барон Бернар Сноа и д'Опюр.

Дълги години е бил член на борда на Европейската банка за възстановяване и развитие, както и изпълнителен директор на Световната банка.