Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Епицентърът край Солун КАРТА: Европейски сеизмологичен център
Епицентърът край Солун КАРТА: Европейски сеизмологичен център

4,2 в Солун до опасен разлом

Три поредни земетресения разлюляха Гърция в понеделник сутринта, като две от тях са в райони с притеснителна сеизмична дейност.

Първият трус бе регистриран на Пелопонес с дълбочина от 7 км и магнитуд от 5,2. Малко по-късно на 49 км североизточно от Солун е регистриран трус от 4,2, а трети разтърси района на Самотраки със сила 3,1.

Земетресението край Солун причини относителна тревога сред сеизмолозите на Геофизичния институт на Аристотеловия университет в града, тъй като е предизвикано от разлома Волви край Халкидики. “Естествено е да мобилизираме специалистите, тъй като вибрацията е станала по разлома Волви, който има историческа хронология и документиран риск и го наблюдаваме отблизо”, каза директорът на Института по геодинамика в Атина Герасимос Хулиарас.

Именно по този разлом бе предизвикано голямото солунско земетресение на 20 юни 1978 г., което предизвиква големи щети във втория гръцки град и взе 50 жертви. Земетресението бе с магнитуд 6,2 и усетено в цяла Северна Гърция и България. Солунското земетресение е с най-голямата сеизмична активност в района след Йерисовското от 1932 г.

Районът на Самотраки също е под непрекъснато наблюдение в широки граници в североизточната част на Егейско море, тъй като е свързан с пропастта под Босфора, която притеснява световната научна общност.

“Всяка седмица в гръцкото пространство има земетресение с магнитуд 4. Всеки месец има трус със сила 5, а всяка година - с мощност 6. Такава величина все още не е записана за 2018 г.”, анализира Герасимос Хулиарас.

В същото време гръцките синоптици бият тревога, че над Средиземно море се заражда мощен циклон, който ще помете най-южните части на Италия, след това Гърция и Македония. 

Слънцето в Атина ще бъде сменено от бури и порои.
Слънцето в Атина ще бъде сменено от бури и порои.
Дъжд, гръмотевични бури и градушка ще ударят Гърция. Рязката промяна ще настъпи във вторник, като лошото време постепенно ще обхване островите, западната и централната част на Гърция и постепенно Тесалия, Западна и Централна Македония.

Циклонът Нефели вече удря Гърция от запад със силни дъждове и бури. Очаква се да се разпространи на запад с много интензивни климатични явления.