Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не си давайте парите за нещо,

което е ваше човешко право,

а така помагате

и на околната среда

Най-важното събитие тия дни не е споразумението за името на Скопската република, нито рестартът на АЕЦ “Белене”, дори не е предстоящата среща 16+1 (Източна Европа и Китай). Най-важното е една скучна брюкселска регулация, която драстично ограничава използването на пластмаса за опаковки за еднократна употреба.

Аз съм по условие скептичен към брюкселските решения, но всяка стъпка, която намалява производството на боклук, трябва да бъде приветствана. Всички чашки, бъркалки и тръбички, които с хиляди се произвеждат и ползват всеки ден, покриват планетата със слой неразградими отпадъци и пълнят океаните с плаващи боклуци. В тоя контекст бе разпространено съобщение, че на дъното на Марианската падина - най-дълбокото място на морското дъно (на минус 11 километра, край Северните Маршалски острови, които Ким Чен Ун заплашваше да удари с атомна бомба) - изследователи са се натъкнали на пластмаса.

Хората трябва да осъзнаят, че е крайно безотговорно към наследниците да се хвърля толкова много пластмаса и регулацията е в правилната посока, но има още много какво да се прави. Например трябва да бъде изкоренена културата на бутилираната вода. Грехота е вода да се купува. Всъщност се купува пластмасова бутилка, защото водата е безплатна, тъй като е човешко право. Таксата, която плащаме, е за доставката до домовете ни и пречистването ѝ, но тя е стократно по-ниска от това да си плащаме за пластмасови бутилки. Хората, които се чувстват “зелени”, да вземат да бойкотират пиенето на бутилирана вода, защото вредата за околната среда е гигантска, вместо да хабят енергия, за да спрат втория лифт на Банско.

Освен за бутилираната вода същото се отнася и за бирата в пластмасови бутилки, което е отвратителна перверзия. Както впрочем и пластмасовите чаши за бира, кола и кафе - развалят вкуса на напитката. Хартиените са по-приемливи.

Не бих си позволил да предлагам забрана на бутилираната вода, защото знам, че забраните не работят, но такиви едни неща ми се въртят из главата. Особено за град като София, където чешмяната вода е толкова вкусна и достатъчно алкална, за да е и здравословна. Пийте вода от чешмата, не харчете пари за бутилки - това е ваше човешко право. Ако не ви допада вкусът, вероятно това се дължи на тръбите в сградата, в която живеете. Охлаждайте я в хладилник и така я утаявате - вкусът ще се подобри значително, не че е лош по принцип. Има и кани за допълнително пречистване, а когато се движите из града или гората, носете си метално шише за многократна употреба.

Освен всичко друго ще се борите и срещу неравенството на света, защото парите от тези бутилки отиват в джобовете на наши и чужди олигархични кръгове. Спестете ги, ще ви потрябват.