Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Оцелелият от Ми-17 върви 100 м със счупен глезен, търсейки помощ

l Основната версия е повреда в опашния винт

l Машината е ремонтирана миналата година и е водила парада на 6 май

Офицерският кандидат Алексей Каменов, който пострада при падането на хеликоптерът Ми-17 в понеделник в авиобаза Крумово, излиза сам от машината и 100 метра върви със счупен глезен, за да потърси помощ.

Това съобщи пред "168 часа" близък на оцелелия.

“Спасило го е това, че е бил отзад,

а не в кабината

- разказва източникът ни. - Хеликоптерът тръгва надолу с носа, а удара понасят двамата пилоти - капитан Пламен Пантилеев и капитан Стоян Неделчев, и загиват на място."

Пламен Пантилеев е служил във Въоръжените сили от 1994 г. Имал е над 600 летателни часа и е награждаван многократно от командирите си и началника на отбраната със служебна благодарност.

Капитан Стоян Неделчев е във Въоръжените сили от 1997 г. Той има над 500 летателни часа и също има награди.

И двамата летци оставят семействата си с по 2 деца.

Според запознати пилотите дори не са успели да сигнализират, че има проблем, защото паднали от около 30 метра височина.

На мястото пристигат 6 линейки и 6 пожарни коли.

По разкази на очевидци

машината се е запалила във въздуха,

завъртяла се е и е паднала на земята, при което се е чул силен гръм.

Веднага е оказана медицинска помощ на Алексей Каменов, който е откаран в УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив, а по-късно е транспортиран до Военномедицинска академия - София.

"Екипът пристигна около 2,30 часа в София, като до около 3,30 часа пациентът е обработен и качен в реанимация." Това сподели на брифинг директорът на ВМА професор Венцислав Мутафчийски.

Оказва се, че офицерският кандидат

е бил с 3

счупени ребра

в дясната гръдна половина, контузия на белия дроб и счупен глезен.

Преместването на пострадалия от пловдивската болница във ВМА се наложило заради гръдната травма, която по думите на професор Мутафчийски е изключително коварно медицинско явление.

"Все още не е достатъчно изяснен глезенът, но там повредата не е съществена и не е животозастрашаваща - разказва директорът. - Главата и коремът му не са увредени. Офицерски кандидат Каменов се намира в стабилно състояние, гръдната травма е средно тежка към тежка, кислородозависим е, но на този етап няма опасност за живота, напълно контактен и адекватен."

Президентът Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев разговаряха с 46-годишния пострадал и лично се запознаха със състоянието му.

"Алексей Каменов разказа, че всичко се е случило много бързо, защото те са били на 20-30 метра височина", споделя близкият на оцелелия.

Красимир Каракачанов издаде заповед специализирана структура на Военна полиция да разследва инцидента с Ми-17. Процесуално-следствените действия за разкриване на причините за авиационното произшествие ще се извършат съвместно с военната прокуратура.

"Разследването ще продължи около месец - разказва източникът ни. - Основната версия, по която се работи, е техническа повреда. Изключва се да е грешка на пилота."

Според Красимир Каракачанов най-вероятно става въпрос за някаква повреда в опашния винт.

Интересното в случая е, че точно този хеликоптер

е ремонтиран миналата година

от ведомствения завод ТЕРЕМ и 2 руски компании.

"По тази причина той беше и водещият на парада на 6 май, защото имаме още 5-6 такива хеликоптера, но единствено този беше изправен - обясни източникът ни. - По документи имаше още 200 часа да пролети."

Хеликоптерът е на въоръжение в армията от 1989 г.

Четете още:

Загиналите пилоти имат по 17 и 18 часа във въздуха за 6 месеца

Ден на траур в Бяла заради загиналия пилот на хеликоптера капитан Пламен Пантилеев

500 души са станали свидетели на катастрофата с вертолета до летище Пловдив (Снимки)

Коментара ()

Вашият коментар