Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Самолетът от 5-о поколение Су-57 е почти незабележим за врага.
Самолетът от 5-о поколение Су-57 е почти незабележим за врага.

Москва показа танк робот и самолет 5-о поколение на 9 май

На парада на 9 май Русия с имперски размах демонстрира военната си мощ, засенчвайки дори зрелищата на Червения площад от времето на студената война. В реч пред парламента на 1 март руският президент изтъкна, че сирийската операция е показала на света мощта на руските въоръжени сили и е донесла световна слава на руското въоръжение.

С грандиозна презентация Владимир Путин представи пред депутати новите руски “чудовища”, а на деветомайския парад - и пред народа. За пръв път бе видян Су-57. Самолетите 5-о поколение като него са снабдени с технология “Стелт”, която ги прави трудно забележими за противниковите радари и самолети. Това подобрява значително шансовете им при въздушен бой или бомбардировка. Производството им е много скъпо и високотехнологично.

САЩ и съюзниците им планират самолети 5-о поколение да станат гръбнакът на въздушните им сили през следващите десетилетия, като за целта е предвидено до 2070 г. да се отделят $ 1,5 трилиона. Моделите са два - Ф-22 (с цена около $ 150 млн.) и по-малкият Ф-35 (около $ 100 млн.).

Самолетът от 5-о поколение Су-57
Самолетът от 5-о поколение Су-57

Руският самолет 5-о поколение се появи сравнително късно - първият тестов полет бе през 2010 г. Първоначално бе обявен като съвместен проект с Индия. През есента на 2017 г. обаче тя се оттегли от програмата заради техническо несъответствие на Су-57 с технологията “Стелт”, т.е. самолетът не е невидим. Към момента

има произведени

едва 10 прототипа,

а серийното производство се бави. В края на миналата година на един от прототипите бе монтиран нов двигател с име “Изделие 30”, който би трябвало да реши проблема със забелязването от радарите. Су-57 има някои преимущества пред американските аналози - 2-3 пъти по-ниска цена и по-добри технически характеристики като маневреност, скорост и таван на полета. Докато производството започне, руснаците насочват основните си усилия в системите за ПВО и ракетите с дълъг и среден обсег.

С-400 - най-известното и

най-желаното руско чудо,

може да прехваща и сваля вражески ракети и самолети дори от 5-о поколение на разстояние до 400 км. Такива системи притежават Русия и Китай, а по-старият С-300 е продаден на Иран. По молба на Израел обаче доставката за Сирия бе неколкократно спирана. Турция сключи с Русия сделка за покупка на С-400 за $ 2 млрд. и си навлече гнева на съюзниците от НАТО. В резултат САЩ блокираха доставката на първите 14 от общо 120 самолета Ф-35, които Турция скоро трябваше да получи.

Най-известната система за ПВО С-400 обтегна отношенията между НАТО и Турция.
Най-известната система за ПВО С-400 обтегна отношенията между НАТО и Турция.

Чрез видеозаписи и компютърно генерирани графики Путин показа оръжия, за които дори не бе споменавано досега.

Крилата ракета с

ядрен двигател

с неограничен обхват

Изстрелва се конвенционално. Веднъж включен при достигане на желаната скорост, ядреният двигател има достатъчно гориво, за да лети седмици наред, което прави обхватът ѝ неограничен. Компютърна графика показа как ракетата прелита от Русия през Атлантика, нос Хорн и удря цел в Хавай. Като лети с висока скорост на ниска височина, тя може да избегне противниковите ракетни прехващачи. С двупосочна линия към оператора може да се модифицира курсът по време на полет. “Никой няма нищо подобно”, заяви Путин.

Безпилотна подводница

с ядрено оръжие

Пуска се от друга подводница далеч от брега и след това дронът намира сам пътя към целта, като избягва сензорните мрежи и другите защити, преди да детонира своята бойна глава. Путин загатна, че подводницата ще бъде 100 пъти по-малка от обикновените и затова ще е изключително трудна за откриване. Тя ще може също да пътува на екстремни дълбочини със скорост, надвишаваща тази на съвременните подводници, торпеда и кораби. Има предположения, че двигателят на тези подводници също ще е ядрен.

"Кинжал" - убиецът

на самолетоносачи

Крилата ракета “Кинжал”, носена от самолет МиГ-31, има обхват около 2000 км и скорост над 10 пъти по-голяма от тази на звука. Според Путин тя вече се намира на бойно дежурство около Черно море.

Миг-31, носещ новата ракета “Кинжал”, наричана убиец на самолетоносачи.
Миг-31, носещ новата ракета “Кинжал”, наричана убиец на самолетоносачи.

Освен кораби ракетата може да атакува и наземни цели. Предполага се, че това е въздушно изстрелван вариант на корабно базираната свръхзвукова ракета “Циркон”. Би била заплаха за американските самолетоносачи и други кораби, които засега нямат защита за оръжия от този тип.

Русия разполага с 250 броя Миг-31 от времето на студената война, от които е модернизирала около 110, за да носят новите ракети. Макар и остарял, Миг-31 развива внушителната скорост от 2800 км/ч, което го прави идеална платформа за изстрелване на “Кинжал”.

Лазерно оръдие на камион

Мобилно средство за противовъздушна защита, особено ефективно срещу безпилотни превозни средства, които все по-често се използват за разузнаване.

Путин представи и последните разработки на оръжия за един евентуален армагедон или трета световна война.

Свръхзвукова

междуконтинентална

ракета РС-26 “Рубеж”

Полетът ѝ има променлива траектория, когато навлезе в атмосферата. Може да прави бързи промени в курса си и е по-трудно откриваема от сегашните междуконтинентални ракети. Скоростта ѝ е 6 пъти по-голяма от тази на звука, което означава, че противникът има драматично малко време за реакция, дори и да я засече. Путин каза, че “Рубеж” може да надхвърли 10 пъти скоростта на звука и по-този начин да удря целите си като метеорит.

Междуконтинентална

ракета РС-28 “Сармат”

Наричана е “Сатана” от НАТО. Тя ще носи множество бойни глави, всяка от тях способна на самостоятелно независимо движение. Когато навлязат в земната орбита, те могат да изключват двигателя си и така да остават студени и трудно забележими за противовъздушната отбрана. Ще могат да бъдат базирани на мобилни установки подобно на ракетите “Ярс” (РС-24).

В реч през март, придружена от видеозаписи и компютърно генерирани графики, Путин гордо представи невиждани досега оръжия.
В реч през март, придружена от видеозаписи и компютърно генерирани графики, Путин гордо представи невиждани досега оръжия.

Защо новата-стара велика сила се нуждае от подобни оръжейни “чудеса”?

Справка за разходите за отбрана на Русия и на нейния основен външнополитически съперник - САЩ, показва грандиозна разлика в парите за армия. По данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира през 2017 г. САЩ са отделили за отбрана $ 610 млрд., или 3,1% от БВП. Русия е далеч по-скромна с $ 66 млрд. или 4,3% от БВП.

Десетократната разлика в

разходите за отбрана

на пръв поглед прави много неизгодна руската позиция в борбата за геополитическо надмощие и минимални шансовете ѝ при директна конфронтация със Запада.

Трябва да се отбележи наследеният от СССР ядрен арсенал. Русия и САЩ след договора за съкращение на ядрените оръжия “Старт 1” от 1991 г. имат по 15 000 ядрени бойни глави. Този факт е достатъчен да направи тоталната война абсолютно неприемлив вариант за всички замесени страни. Освен това руският военен бюджет се разплаща предимно със собствения си военнопромишлен комплекс, което занижава значително разходите по превъоръжаване.

Танкът робот “Уран 9” с противотанкови управляеми ракети “Атака”, поразяващи цели до 6 км, и 30 мм оръдие.
Танкът робот “Уран 9” с противотанкови управляеми ракети “Атака”, поразяващи цели до 6 км, и 30 мм оръдие.
В същото време САЩ и НАТО търгуват с частни компании като “Локхийд Мартин” (основния им доставчик на самолети и ракети), често критикувана за огромните разходи по производство. Това донякъде намалява разликата в средствата, но тя си остава съществена. За да се обяви за алтернатива на Щатите на международната сцена, Русия трябва да може да защити своите нови и стари съюзници, без да се стига до заплахи за ядрен армагедон. Появиха се някои нови руски оръжия, които биха намалили силния дисбаланс след края на студената война.

Войната в Сирия бе

идеално поле за изпитания,

тъй като там са съсредоточени оръжия от различни поколения - от старо съветско оръжие до американски самолети Ф-22 “Раптор” (последен модел изтребител - пето поколение).

На парада Путин се похвали с невижданите досега оръжия. Основната му задача оттук нататък е да държи въоръжените си сили адекватни на днешната ситуация, без да изтощи икономиката на Русия.

Четете още:

Оръжията на бъдещето, с които ще се води Третата световна война

Русия изпита успешно нова свръхзвукова ракета, наречена "Кинжал" (Видео)

Най-опасните руски оръжия