Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Светът е буре с барут, оставено да престои на жаркото слънце. Няколко основни играчи дрънкат оръжия и обещават апокалипсис, ако врагът не се скрие в миша дупка. Никой няма намерение да отстъпи и да потърси разумния диалог. Човечеството бавно, но уверено се приближава към Трета световна война. След нея, ако въобще оцелеем, нищо няма да е същото. Хората, природата, държавите, религиите, ценностите ще се променят драстично. Старата цивилизация ще бъде изпепелена, а новата ще има малки шансове за оцеляване.

Апокалиптичните прогнози на учените въобще не притесняват глобалните играчи, които са превърнали военните действия в бизнес. Някои световни диктатори сериозно са притиснати от икономическата криза в своите страни и търсят опасни и безопасни начини да съхранят народната любов. А какъв по-добър консолидиращ призив от този: Враговете са на прага ни, трябва да се въоръжаваме. Всяка година в световен мащаб се харчат стотици милиарди долари за проектирането, производството и търговията с оръжие. Малките и бедните купуват калашници и гаубици. Големите и заможните пръскат извънземни суми за създаването на невиждани досега танкове, самолети и ракети, които би трябвало да са способни да

унищожат врага в рамките на минути

Руснаци и американци по традиция са най-активни в новите военни разработки, въпреки че, а може би и именно заради факта, че и двете държави имат на практика неизчислим външен дълг.

Съвсем наскоро Владимир Путин направи впечатляваща презентация на новите руски оръжия, които летят със свръхзвукова скорост, пробиват и най-дебелата броня и сеят смърт и разрушение по най-атрактивни начини. Експерти в тази област предупреждават, че хвалбите на двете най-мощни държави в света може и да не се припокриват изцяло с фактите. Напълно възможно е много от оръжията все още да са ниво изпитания и съвсем не е ясно дали въобще могат да свършат работа. Но да караме по същество.

Поне от хвалбите на Путин излиза, че руснаците разработват една изключително опасна ракета, която сякаш може да остане вечно във въздуха или поне докато не намери целта си. Става въпрос за ядрена ракета за непрекъснат полет. Ядреното гориво й дава възможност да се задържи достатъчно дълго в полет, да маневрира леко и да поразява целите си с изключителна точност. Страховита подробност е, че ядреният й реактор вероятно не е изолиран по никакъв начин, за да е максимално лека. По този начин

тя ще заразява навсякъде,

откъдето мине

Янките правят тестове на подобна ракета още през миналия век, но се отказват от проекта с мотива, че той е твърде опасен за света. Неслучайно ракетата е наречена летяща фабрика за смърт. Западните съюзници все още нямат категорично потвърждение, че подобно оръжие е произведено в руски военен завод и е готово за експлоатация при избухването на глобален военен конфликт. Притесненията обаче остават, а руснаците всячески се опитват да убедят света, че имат достатъчно умни и бързи ракети, за да преодолеят противоракетния щит, с който я обгражда Западът. И на свой ред изработват системи от най-ново поколение, които да са способни да защитят на 100 процента всяко кътче от най-голямата по територия страна в света.

Очаква се до 2020 г. Русия да започне да внедрява ПВО-системата си С-500 "Прометей". Тя ще замени С-400, която и в момента е смятана за най-добрата в бранша. С-500 има възможност за

едновременно поразяване

на 10 цели

- самолети, балистични ракети и свръхзвукови въздушни цели. Американците също имат с какво да се похвалят в този сегмент, тъй като техните ПВО THAAD и Patriot PAC-3 също имат подобен капацитет и са на принципа: "Няма да дадем и пиле да прехвръкне, без да бъде прихванато".

Мнозинството от военните и оръжейните експерти по света са категорични, че при война между САЩ и Русия янките изглеждат доста по-подготвени. Поне докато не се стигне до ядрен конфликт, когато вече няма да има победители и губещи. Американците притежават доста по-солиден морски флот и повече и различни видове бойни самолети. Руснаците обаче компенсират с проектирането и изработката на оръжия, които могат да унищожат със смразяваща бързина въоръжението на противника. Една от големите им гордости е създаването на противокорабната ракета "Циркон". Производителите й се хвалят, че след старта си тя за секунди се издига на 40-50 км, след това прелетява поне 400 км и се

стоварва изневиделица

върху целта си. Движи се осем пъти по-бързо от звука и притежава достатъчно интелигентност, за да разпознае най-важния измежду вражеските кораби и да атакува точно него. На всичкото отгоре ракетата, летяща с 3700 км/ч не може да бъде спряна от нито една от познатите досега системи за ПВО. Руските медии твърдят, че Владимир Путин е бил уверен от своите генерали, че когато "Циркон" бъде внедрена през 2020 г., силите в моретата и океаните ще бъдат напълно изравнени.

И понеже стана дума за оръжия, които са многократно по-бързи от звука, е редно да споменем новото поколение китайски ракети, които развиват фантастичната скорост Мах 10 или около 12 359 километра в час. Новото оръжие изправи на нокти САЩ, които единствени в света разполагат с подобна технология, предназначена за удари с ядрени бойни глави.

Китайците заедно с американци и руснаци вървят рамо до рамо и в опитите си да създадат оръжия, които сега приличат на реквизит от научнофантастични холивудски продукции. На учени и инженери е наредено да развиват космическите оръжия, да създават самолети, които могат да летят и в безвъздушното пространство, войната да се премести в Космоса. До не чак толкова отдавна се впечатлявахме и от филмовите сцени, в които лошите са се докопали до лазерно оръжие, което реже стоманата като хартия. Американците съвсем наскоро монтираха подобни лазери на някои от бойните си кораби. Поне досега не е известно как работи оръжието, тъй като не е изпробвано в реални бойни действия. Руснаците също не изостанаха назад и чрез своя президент Владимир Путин се похвалиха, че лазерните им оръжия не са просто мечта или смел проект, а вече завършени системи, с които армията е въоръжена.

Звучи опасно да се биеш срещу оръжия, които за секунди могат да те разполовят със светлинен лъч. Много по-добре е да

пратиш машина по петите на противника

Дори и да я прострелят, има достатъчно резервни части да бъде оправена и отново пусната в боя. Затова и водещите играчи търсят начини да включат изкуствения интелект в бъдещите военни действия. Умните машини сами трябва да откриват и унищожават противника. Не е далеч денят, в който терминаторите ще вършат мръсната работа на хората.

Китайците вече обявиха, че разработват танкове с изкуствен интелект. Той е качен на бронираните машини Тип 59, които са произвеждани в азиатската страна още през осемдесетте години на миналия век. В случая става въпрос за значително модернизирани техни наследници, които ще могат сами да водят военни действия, получавайки минимален брой човешки команди от разстояние. Танковете ще бъдат интегрирани в единна система, която да контролира едновременно няколко различни оръжия и да помага за работата им в синхрон срещу противника.

Американците също са много напред в материала със своите дронове, които редовно атакуват позиции на сирийската армия с прецизност, която едва ли е по силите на човешките сетива. Във войната на дроновете Русия ще се противопостави на своя основен конкурент за световно надмощие със своя "Ступор". Става въпрос за електромагнитно оръжие, което

кара дроновете

да полудяват

То излъчва електромагнитни импулси, които разстройват апаратурата на безпилотния летателен апарат и унищожават връзката му с оператора. Останала без подкрепата на човека, машината губи ориентация и се разбива на земята. Янките със сигурност ще опитат да решат проблема с приличащото на футуристична пушка оръжие, което ще сваля дроновете им. През това време няма да спират и работата си върху бомбардировача от ново поколение B-21 Raider. Той ще е

по-бърз, по-неуловим и по-зареден

с ядрени бойни глави от всеки друг съперник по света. Американските военни се хвалят, че единствени в света могат да разчитат на т.нар. релсотрон. Електромагнитното оръжие от бъдещето използва електромагнитни релси, ускоряващи снарядите до впечатляващата скорост от 7200 км в час. За разлика от обикновените снаряди, които губят скоростта си, при релсотрона тя се увеличава след изстрелването. С две думи и тази система е създадена да нанася ужасни поражения. Светът е твърде напред в науката и технологиите, а парите за въоръжаване никога няма да свършат. Това май предопределя бърз и окончателен край на човечеството, ако избухне Трета световна война.