Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ходих на лекар, да си взема рецептите за месечната дажба лекарства.

Той ми записва лекарствата в Рецептурната книжка, те са едни и същи всеки месец и ги има на неговия компютър.

После ми принтира рецептата в два екземпляра. Накрая се подписвам на един лист, в който пише, че аз на тази и тази дата съм получил рецепти за еди-какви си лекарства. Това остава при него.

Отивам в аптеката, където ходя всеки месец. Там аптекарката, поставя двете копия на рецептата едно върху друго, помежду им пъха индиго и започва да въвежда на техния компютър рецептата, като попълва с химикалка празните квадратчета с различни цифри. Това тя прави винаги и цифрите са едни и същи. Подписвам се, че съм получил лекарствата. Плащам, дава ми ги и си излизам.

За взетите от мен лекарства се правят и остават следните записи:

-два на компютри, свързани с компютрите на Здравната каса - при джипито и аптеката.

-четири на хартия - един в моята рецептурна книжка; един при джипито; два в аптеката.

Цялата процедура отнема около три човекочаса. На мен общо около два часа - чакане при джипито, влизане при него, чакане на опашката в аптеката, чакане, докато опишат рецептата, плащане и получаване на лекарствата. Около петнадесет минути на джипито - писане в моята рецептурна книжка, принтиране на рецептата и удостоверяващия лист. Около петнадесет минути на аптекарката - въвеждане в компютър, попълване на бланки, пресмятания, носене на лекарствата, работа на каса.

Похабени са десетина грама хартия.

Това се повтаря всеки месец.

А може да бъде съвсем друго. Да имам някакъв идентификационен номер, на който джипито е нанесъл в базата данни на Здравната каса месечната ми доза от лекове. Отивам при него веднъж месечно, за да удостоверя, че въпреки предписаните ми лекарства продължавам да съм жив и промяна не е нужна. Той клика на моя номер, за да съобщи на Касата този факт. Отивам в аптеката и там кликат върху моя идентификационен номер и виждат какво ми е предписано. Плащам, дават ми го и си излизам...

Защо това не се прави, въпреки че техническите възможности са налични поне от петнадесет години?

Не се прави поради две причини: нужна е организационна и софтуерна работа и нямаме ресурси да я свършим; много чиновници от Здравната каса ще бъдат освободени.

От фейсбук