Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимки:Благой Кирилов
Снимки:Благой Кирилов

"На Гергьовден отбелязваме деня на храбростта и празника на Българската армия. На кръстопътя на географията България е оцеляла 13 века. И когато силата на противника е сломявала нашия малоброен народ, силата на духа го е възкресявала, дори след векове на робство. За това Свети Георги, воин и християнски светец, е символ на непобедимата ни воля и упование."

Това заяви президентът Румен Радев в словото си реди началото на военния парад в София по случай 6 май- Деня на храбростта и празник на Българската армия.

"Точно век ни дели от края на Първата световна война, последва я Втората - още по унищожителна. До скоро светът вярваше, че ужасът от преживяното ще предотврати нови кръвопрелития. Но те са факт по периферията на Европа. В свят, в който личният егоизъм се налага като мироглед, националните егоизми закономерно се възвръщат. А това ще рече нови рискове, сблъсъци и конфликти. В този свят армията възвръща ролята си на действен гарант на сигурността и благоденствието. България е стожер на мира в нашия обременен с история регион. На съседите си гледаме като на приятели и днес ще приветстваме марша на нашите братя македонци. Но българите трябва да осъзнаем, че свободата не се декларира с думи и декларации, а се обезпечава с достатъчно сила и доблест. Че нехайното отношение към армията подкопава държавността. В миналото героизмът на българския войник често е плащал цената на политическата корист и недалновидност, за това неотложно трябва да помислим за хората и техниката, който са призвани да бранят", каза още Радев.

"6 май не е само празник на Българската армия, той е и ден на храбростта. България е била силна, когато е живяла под знака на храбростта и добродетелите. Днес моралната криза е факт, но храбростта не се проявява само на бойното поле. Днес трябва да преоткриваме всекидневната храброст на достойния човек. Храбростта да изричаме истината, да въставаме срещу несправедливостта. За това благодарност към храбрите. Свободата на нашето общество се крепи на върха на тяхното копие. Честит празник на хората с пагони. Да живее България!", завърши словото си президентът.