Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Имат 2 починали рожби - Мартин, на 2 години и 9 месеца, и бебето Любомира, на 40 дни

 “Отворих ковчега и видях, че това не е моето отроче - дали са го за осиновяване”, категорична е майката Ивелина

Отдел "Закрила на детето" в Русе изведе за втори път 10 от 11-те деца на Ивелина Зартова и Красимир Тодоров. Най-голямото, което е почти 18-годишно, е настанено в кризисен център.

Причина за мярката стана избухнал пожар в къщата на родителите на 28 януари тази година.

Оказа се, че това не е единственото нещастие, сполетяло многодетното семейство. Животът им е белязан от поредица трагедии, а най-фрапиращото е, че

децата са били 13, но две умират

През май 2014 г. Ивелина и Красимир губят един от синовете си - Мартин.

Момченцето загива на 2 години и 9 месеца, след като е затиснато от готварска печка на терасата в дома им.

Във фаталната неделя сутрин Мартин си играел с малките си братя и сестри в детската стая. Майката била в кухненския бокс, но се наложило да отиде да ги укроти, защото били палави.

"В този момент Марти издебнал, че ме няма, отишъл в кухненския бокс, отворил си вратата и излязъл на терасата - споделя пред "168 часа" Ивелина Зартова. - Дръпнал вратата на печката и незнайно как е стоварил целия уред върху себе си. Така стана нещастието."

По думите й при огледа полицаите установили, че става дума за нещастен случай.

В апартамента в който е станала трагедията, семейството се е нанесло само ден преди инцидента. Децата много се радвали, а усмивката от лицето на Марти не слизала.

Вторият фрапиращ случай е свързан със загубата на бебето Любомира.

Тя се ражда жива и здрава, тежаща 3,500 кг, 52 см.

Семейството е щастливо от поредната си рожба и я прибира вкъщи.

"Беше януари миналата година и малката наближаваше 40 дни, но в един момент отказа да се храни и да пие вода - разказва Ивелина Зартова. - Всичко друго си й беше наред,

но в продължение на близо 2-3 дни тя не поемаше нищо."

По думите й тогава било много студено, в къщата изгаснал токът, а мъжът й Красимир (шофьор на камион) бил блокиран на един проход, защото пътната обстановка не позволявала да продължи пътя си.

"Бях сама в къщата. Нямаше как да си заредя телефона и да се обадя на някого или да повикам бърза помощ", спомня си Зартова.

Изчакала мъжа си да се върне от курса и веднага закарали детето в болница.

"В деня, в който си дойде Красимир, от сутринта детето не беше хапвало нищо - просълзява се Ивелина. - Към 17,30 часа заведохме Любомира в спешното. Тя дишаше, движеше се, но не искаше да се храни."

Лекарите поемат веднага бебето, но надеждите не са големи.

"Никога няма да забравя думите на доктора. Той каза, че ако детето оживее до 2 часа, значи ще живее - спомня си майката. - Аз бях там до 22 часа и последната информация беше, че малката се е подобрила. Тръгнах си. На следващата сутрин (14 януари) ми звъннаха и ми съобщиха лошата новина, че момиченцето ми е починало."

По думите й версията на лекарите била, че

то е умряло от недохранване и изстудяване

Започнало разследване за изясняване на смъртта, което все още не е приключило.

"Веднага ме настаниха в кризисен център и взеха децата. Не допускаха мъжа ми до мен, защото, ако бяхме заедно, нямаше да допуснем това да се случи. Умишлено ни разделиха", категорична е Зартова.

Погребението на бебето Любомира е 5 дни след смъртта му, но и то е белязано от съдбоносен момент.

"Поклонението беше точно на рождения ден на мъжа ми

Това беше ужасно - просълзява се Ивелина. - По-гадното беше, че имаше полиция, която да ни охранява, за да не пипаме детето си. Освен тях с мен бяха дошли и 3 мутри от кризисния център. Държаха се с нас като с престъпници."

Когато обаче доближават ковчега на малката си рожба, тя е изумена.

"Отворихме капака и останахме смаяни - спомня си майката. - Това дете не приличаше на нашето. Веднага започнахме да се съмняваме, че изобщо не е починало. Според мен има вероятност да е дадено за осиновяване само и само, за да го махнат от нас. Скриха и смъртния акт."

Трагичната кончина на бебето Любомира става причина социалните тогава да отнемат за първи път всички деца на семейството.

"Едните бяха настанени в кризисен център, а другите при приемни родители - разказва Ивелина Зартова. - За щастието след няколко месеца ни ги върнаха."

Белязано от нещастията да загуби 2 рожби, многодетното семейство започва да живее с надеждата, че лошото вече е зад гърба им. Тази зима на 28 януари фамилията е сполетяна от нов инцидент.

Избухва пожар в къщата им и я изпепелява до основи

За щастие няма пострадали.

"Пламъците тръгнаха от късо съединение - споделя Ивелина Зартова. - Ние се съмнявахме, че съседът над нас краде ток и това може да е причината. Социалните и експертите обаче веднага сметнаха, че вината за пожара е неволна детска игра с огън, което не е вярно. Затова тогава отново ни погнаха."

По думите й там, откъдето тръгнали пламъците, нямало нищо, което да предизвика подобен инцидент.

"Веднага се преместихме в с. Бъзън, където ни предоставиха безвъзмездно къща за ползване през зимата. Тя беше в окаяно състояние - разказва майката.

- Затова взехме под наем един апартамент. За да го наемем обаче, трябваше да дадем пари за 3 месеца напред, което е 900 лв."

2 дни след като се нанесли в новото жилище, социалните дошли да изведат всички деца за втори път.

"Бяха взели малките от детската градина и от училището,

без изобщо да ни уведомят

- категорична е Ивелина. - Претекстът им беше, че новото ни жилище е голяма мизерия и не можем да се справяме с отглеждането им, защото били много палави. Те говореха за къщата в селото, а много добре знаеха, че от 2 дни сме в апартамента."

Според нея именно затова рожбите й започвали да се държат агресивно винаги когато видят човек от "Закрила на детето".

"Социалните погнат ли ви един път, не ви оставят на мира - категорична е Ивелина. - Те нанасят такъв психически тормоз върху децата ми. Всички са стресирани от тях. Не отричам, че понякога са палави, но няма как да не са."

По думите й точно преди да изведат децата, родителите намерили детегледачка, която да ми помага.

"Уговорката ни беше от 17 часа до около 20 часа през работните дни и събота и неделя също да идва - споделя майката. - Така решихме с мъжа ми, за да са доволни социалните. Трудно е да се справяш с 11 деца накуп."

Според нея това ще влоши бюджета им, но като цяло парите им стигали за отглеждането на малчуганите.

"Заплатата на мъжа ми стига до около 1500 лв. на месец, заедно с 350-те лв. детски

разполагаме с

около 2000 лв

- разказва Ивелина. - Това ни е достатъчно, но сега моите ги спряха. А дават по хилядарка на приемните семейства."

Затова Ивелина Зартова и Красимир Тодоров остават с надеждата социалните да им върнат децата.

Защо социалните са взели това решение, четете в хартиеното издание на "168часа".

Четете още:

Отказват да върнат децата на Даниела, въпреки че вече има дом и доходи

Как социалните отнеха децата на Даниела от Сливен, четете тук