Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка РОЙТЕРС
Снимка РОЙТЕРС

Всички ракети, които САЩ изстрелят по Сирия, ще бъдат свалени, а установките, от които са изстреляни, на свой ред ще се превърнат в мишени, предупреди вчера руският посланик в Ливан Александър Засипкин, цитиран от Ройтерс, съобщи БТА. Подобна стъпка може да доведе до голяма ескалация на сирийския конфликт.

В изказването, излъчено снощи по телевизията на Хизбула "Ал Манар", Засипкин обясни, че се позовава на изявление на руския президент Владимир Путин и началника на руския генерален щаб.

На 13 март руската армия заяви, че ще отвърне на всеки удар на САЩ срещу Сирия. Мишени ще станат ракетите и установките за изстрелване, използвани при подобно нападение, припомня Ройтерс.

САЩ и техните съюзници обмислят дали да нанесат удар по Сирия заради предполагаемо нападение с химическо оръжие срещу контролирания от бунтовниците сирийски град Дума, извършено в събота. Според медицински източници жертвите са били десетки.

"Ако американците нанесат удар, ракетите ще бъдат свалени, а установките, от които са изстреляни, ще станат мишени", заяви руският посланик. Той подчерта, че ескалация на конфликта трябва да бъде избягната и Москва е готова на преговори.

САЩ и Русия блокират взаимно в Съвета за сигурност на ООН опитите си за международно разследване на нападенията с химическо оръжие в Сирия. Американският президент Доналд Тръмп отмени планирано посещение в Латинска Америка тази седмица, за да се концентрира върху сирийската криза, съобщи Белият дом.