Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Политиката и бизнесът се сляха в едно с встъпването на милиардера Бабиш на премиерския пост

В Чехия стана традиция нито едно правителство да не успява да завърши целия си мандат.

От основаването си през 1993 г. до днес Чешката република е управлявана от 13 коалиции. Ако правителството на изпълняващия длъжността премиер в момента - олигарха Андрей Бабиш, падне от власт през лятото, това няма да изненада никого в страната.

И въпреки това досега не само в Чехия, но и в цяла Европа не се е стигало до абсурдната ситуация: Бабиш е

единственият

действащ

премиер в ЕС,

срещу когото

тече

разследване

Какво се случва в отличничката на прехода? Покрай сделката с ЧЕЗ българите насочиха погледа си към вътрешната политика в тази страна и с изненада установиха две неща.

Първо, начинът, по който се прави политика в Чехия, доста наподобява начина на правене на политика у нас. И второ, страната изобилства от милиардери – част от които напоследък са насочили авоарите си към България.

Паралелите с политическата ситуация у нас са безчет. Например последните протести. На 8 март по улиците на Прага вреше и кипеше. 30 000 души излязоха да демонстрират срещу избора на председателя на парламентарната комисия за контрол на силите за сигурност. За този пост бе предложен Зденек Ондрачек – 48-годишен депутат от комунистическата партия, който обича да се снима гол до кръста и обсипан със златни ланци във фейсбук.

Причина за възмущението срещу Ондрачек е, че през 1989 година е сред полицаите, опитали да

потушат с бой

нежната

революция на

чехите

Той не само не отрича този факт, а се гордее. Дори потвърди показанията на жена, пребита с палка от него при тогавашните протести.

Днес Ондрачек е депутат от полуреформираната бивша комунистическа партия и категорично отказва да съжали или да се извини за побоищата от 1989 година с аргумента, че не е нарушил нито един закон.

Ондрачек бе предложен три пъти да оглави комисията, като първите два не му стигаха гласовете на депутатите, но на третия с тайно гласуване успя да вземе необходимия вот. Това означава, че комунистите са били подкрепени от популистите от партията на Бабиш АНО.

Милиардерът Бабиш спечели изборите в края на октомври, но от декември управлява без парламентарно мнозинство. Нито една партия не иска да се коалира с него заради разследвания на прокуратурата и на ОЛАФ, че е отклонил европейски средства към собствения си бизнес. Само комунистите подкрепят негови инициативи в парламента, а

изборът на

Ондрачек явно е

бил наградата за

това

Заради многохилядните протести обаче Бабиш в крайна сметка оттегли подкрепата си за него и Ондрачек се отказа от поста.

Но това означава, че в бъдеще Бабиш не може да разчита дори и на неговата партия. Единствените, които биха влезли в преговори за съставяне на коалиция, са социалдемократите, но при условие че в едно бъдещо правителство няма да участват личности, срещу които тече разследване.

Тоест Бабиш не може да е премиер – развитие, което той по никакъв начин не желае да допусне.

Засега чешкият премиер може да разчита твърдо на подкрепата на президента Земан. Именно благодарение на него Бабиш получи възможност да се опита да състави правителство до лятната ваканция на парламента въпреки разследването, което се води срещу него, и по този начин президентът пренебрегна закони на страната. В замяна Земан се надява, че ще има думата при назначаването на министри, което пък ще укрепи неговото влияние върху политиката в Чехия, което иначе по конституция е само представително.

Самият Земан също е в затруднена ситуация – срещу него също имаше

многохилядни

протести,

след като се опита да се намеси в работата на обществените медии. При встъпването си в длъжност миналия месец Милош Земан атакува остро държавните медии, обвинявайки ги, че манипулират хората. Недоволството от думите му бе голямо и нарасна особено след убийството на разследващ журналист в Словакия. Дори мнозинството от депутатите напусна парламента по време на тази реч в знак на несъгласие.

В тази напрегната ситуация става все по-малко вероятно Бабиш да състави правителство. Тогава ще се стигне до предсрочни избори, а милиардерът ще загуби имунитета си.

Възходът на олигарха в политиката бе и преломен за Чехия момент. Влизането му във властта още като финансов министър в предишното правителство окончателно разми границите между бизнеса и политиката, а самият Бабиш е подозиран, че управлява цялата държава в интерес на собствената си фирма. Един от основните сигнали, че той вижда Чешката република като една от 250-те си дъщерни фирми, е

опитът му да

превземе ЧЕЗ

ЧЕЗ е важна фирма в политиката на републиката. 70% от нея са държавна собственост. Генералният директор на ЧЕЗ Даниел Бенеш е човек на предишното правителство на социалдемократите.

Решенията във фирмата се вземат от надзорния съвет, в който седят 12 души. Осем от тях са представители на държавата и четирима – на работещите в концерна. От осемте едно място се полага на представител на народа, а останалите седем се разпределят между управляващите партии. В коалиционното споразумение на предишното правителство 4 места бяха отредени за АНО и три за социалдемократите.

Тази констелация все още е същата и не позволява на Бабиш да има пълен контрол над стратегически важния за управлението му енергиен концерн, от който зависи токът в домакинствата на чехите. Затова още от времето му като финансов министър той е в постоянен конфликт с директора Даниел Бенеш и всячески се опитва да намери причина да го уволни.

ЧЕЗ е важен за Бабиш и по друга причина – той е пряк конкурент на неговия концерн “Агрофет”, който освен друго произвежда и биоток.

Невъзможността да състави кабинет, след като стана премиер, спъва Бабиш в плановете му за промяна на надзорния съвет в ЧЕЗ. Концернът е на борсата и всяко по-рязко движение ще срине акциите му и ще принуди миноритарните акционери да си потърсят правата по съдебен път. Немаловажна подробност е, че тези акционери са в голямата си част американски фондове, които ще се обърнат веднага към арбитражен съд и всичко това

може да съсипе

концерна

– развитие, за което нито един политик в Чехия не желае да е отговорен.

Един от начините все пак да влезе изцяло във фирмата за олигарха е да го разцепи на по-малки части. Повод за това е и обявеното намерение ЧЕЗ да се концентрира в строежа на атомни реактори. Точно тази стратегия преследва Бенеш и това бе причината ЧЕЗ да започне да продава активите си в чужбина, включително и в България - за да събере пари за реакторите. За него е изключително важно сделка да има, независимо коя е отсрещната страна.

До каква степен е важно за Бабиш да си увеличи влиянието в ЧЕЗ, става ясно и от последните обвинения срещу директора Даниел Бенеш. Той бе забелязан в най-тесния кръг от приятели и поддръжници около избора на Милош Земан за президент и чешките медии спекулираха, че Бенеш търси неговата подкрепа във войната си с Бабиш. Бабиш пък не може да си позволи да загуби президента като единствения си останал поддръжник. На чия страна ще застане Земан, зависи до голяма степен от това дали премиерът ще успее да състави правителство.

Аферата около Бабиш и опитите му да увеличи влиянието си в ЧЕЗ, както и игрите на най-високите върхове на държавата разкриват до каква степен корупцията през последните 30 години е играла роля в управлението и бизнеса в Чехия.

Самият възход на Бабиш от дете на номенклатурата и служител на държавна фирма до милиардер и втория по богатство чех не би бил възможен без клиентелизма на всички партии – от социалдемократите до либералните.

Колко преплетени са бизнесът и политиците, се вижда и от скандалните откъси от тайно записан разговор между Бабиш и журналист от принадлежащия му “Млада фронта”. В този разговор от 2013 г. Бабиш коментира някои от най-известните имена в политиката. От него става ясно и че

той има достъп

до полицейски

досиета,

които възнамерява да употреби срещу политическите си опоненти и да назначи на всички ключови позиции в полицията свои хора. Факт е, че още като финансов министър, а и като премиер Бабиш методично подменя директорите на всички важни държавни институции в Чехия. Засега му се опъва само ЧЕЗ.

Анализът е от "24 часа"

 

Централата на ЧЕЗ в Чехия
Централата на ЧЕЗ в Чехия