Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Семейството и колеги на Емил Шарков почетоха паметта му
Семейството и колеги на Емил Шарков почетоха паметта му

4 години след смъртта на спецполицая Емил Шарков, осъденият за разстрела му Петко Петков от Лясковец не е платил нито лев кръвнина на семейството, каза бащата на командоса Емил Шарков - старши. "Продал е всичко преди делото. Не зная какво ще правим. Чрез адвокатите ще водим дела срещу продажбата, но ни казаха, че ще е много трудно", обясни той.

Бащата, съпругата на Емил Шарков Милена, негови колеги от СОБТ се събраха пред паметната плоча в двора на Професионалната гимназия по електроника "А.С.Попов" във Велико Търново, където е учил, за да почетат тъжната годишнина.

Те поднесоха венци. Цветя имаше от училищното ръководство и учениците.

"Емо беше човек с огромно сърце, харизма, доброта. За всички, които го обичахме и беше близо до нас, загубата с всяка следваща година става все по-голяма, защото да загубиш такъв човек наистина е тежко. Много е тежко и за дъщеря му. Тепърва й предстоят важни събития в живота, завършва средното си образование и баща й няма да може да бъде до нея", каза Милена Шаркова. Създаденато от нея фондация "Емил Шарков" има кауза да организира летни лагери за деца на загинали служители на МВР. Тя съобщи, че се водят разговори тази година вътрешното министерство да поеме издръжката.

"Много символично точно днес имаме среща с председателя на комисията. При предшните ни разговори имаше ангажимент и воля да спомогнат лагерите. Те да бъдат в бази на МВР, така че съм изключително обнадеждена, че тази година няма да се търсят спонсори и фирми, а министреството ще поеме грижата за своите деца", каза Шаркова.

Поклонение пред паметта на Емил Шарков имаше и пред паметната плоча на СУ"Максим Райкович" в Лясковец. Именно заради заплахи към учениците от страна на Петко Петков бе предприета спецакция за отнемане на незаконните му оръжия на 14 март 2014 г. Въоръженият до зъби мъж откри стрелба при атаката на барикадираното му жилище, уби командоса и направи опит да умъртви още петима негови колеги. Петко Стрелеца бе осъден доживот без право на замяна. Той излежава наказанието си в Ловешкия затвор. Бе присъдена и общо 380 000 лв. кръвнина на съпругата, дъщерята и родителите на Шарков.

Милена Шаркова поднесе венец пред паметната плоча в Професионалната гимназия по електроника в Търново, където съпругът й е учил
Милена Шаркова поднесе венец пред паметната плоча в Професионалната гимназия по електроника в Търново, където съпругът й е учил
Милена Шаркова не криеше сълзите си
Милена Шаркова не криеше сълзите си