Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министрите Ивайло Московски и Николай Нанков на инспекцията.
Министрите Ивайло Московски и Николай Нанков на инспекцията.

Министри на инспекция в Хайредин, където бракониери взривили преди време стената

Отвор в защитната дига на река Тимок преди град Брегово е бил направен, за да се отклони част от водата, вместо да прелее и да залее града. Спешните мерки са се наложили, след като в почивните дни нивото достигна критични стойности и останаха 20-ина сантиметра до преливнето. В града обаче има проблем с високите подпочвени води и част от дворовете в покрайнините са наводнени. Хората са предупредени, че може да се наложи евакуация, ако нивото не започне да се нормализира. Опасност има и от подгизване на земнонасипната дига в южната част на града.

По решение на общинския кризисен щаб е обявено бедствено положение, съобщи кметът Милчо Лалов.

Местните са обезпокоени, тъй като Тимок е “мъртва” река заради замърсявания с тежки метали от хвостохранилищата на сръбските мини Бор в годините назад. От Регионалната здравна инспекция вземат проби от питейната вода от 5 пункта в града, както и от местни водоизточници. Анализите за тежки метали ще са готови утре.

Двама министри пък инспектираха язовирите в община Хайредин, след като кризисната ситуация там вдигна на крак властта и в събота премиерът свика извънредно заседание на правителството.

Спешно ще бъде изготвен разчет за изграждането на преливник на язовир “Рогозен - 1”, заяви при посещението си на критичния участък министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Заедно с транспортния министър Ивайло Московски те направиха обход на стената. Кметът на община Хайредин Тодор Алексиев потвърди, че преди време бракониери разрушили част от стената. Той покани министрите да огледат и яз. “Бързина”, който също е в много тежко състояние. Част от отпуснатите от МС 3 млн. лв. ще отидат за неговия ремонт.