Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Зам.министърът на енергетика Красимир Първанов провери ня масто как се укрепва яз. "Рогозен"-1 във Врачанско.
Зам.министърът на енергетика Красимир Първанов провери ня масто как се укрепва яз. "Рогозен"-1 във Врачанско.

След разпоредената днес от премиера Борисов извънредна проверка на язовир „Рогозен”- 1 край водоема във Врачанско с компрометирания преливник дойде Красимир Първанов, зам.-министър на енергетиката.

Проблемите с водоема, който е последен в каскадата с още 15 язовира, възникна при обилното снеготопене в началото на седмицата. Тъй като преливникът му е компрометиран от 2016 г., от там взе да прелива вода, която застраши хора по течението на река Бързина, където се излива водната маса. Превантивно от домовете им бяха изведени 8 души, но до водно бедствие не се стигна.

Днес зам.-министър Първанов се увери в присъствието на областния управител на Враца Малина Николова, че преливникът е укрепен със скална маса и към този момент опасността от голяма приливна вълна е ликвидирана. Решението обаче е временно, защото още при следващия обилен дъжд тази преграда може да рухне, стана ясно при проверката.

Припомням, че по-рано днес министър-председателят Борисов свика спешно заседание на кабинета, чиято основна точка беше кризата с язовирите в Северозападна България. Кабинетът отпусна 3млн. лв за справяне с критичното положение в община Хайредин. Ремонтът на водоема Рогозен”- 1 може да започне още от утре, обяви след заседанието вицепремиерът Томислав Дончев.

След посещението си в бедстващите села в община Хайредин лидерът на БСП Корнелия Нинова попита защо правителството взема сега спешни мерки за ремонта на опасните водоеми, като това е трябвало да стане преди 4 години при първите големи наводнения в района. Според нея решаването на проблемите на парче само ще ги задълбочи.

Ремонтът на компрометирания преливник на орасния язовир може да започне още утре, обяви вицепремиера Томислав Дончев.  Снимки: konkurent.bg
Ремонтът на компрометирания преливник на орасния язовир може да започне още утре, обяви вицепремиера Томислав Дончев. Снимки: konkurent.bg