Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БОЙКО РАНОВСКИ
БОЙКО РАНОВСКИ

Нотариуси изпращат информация на КАТ, за да спрат измамите

Регистрацията на кола вече става, без да има нужда договорът за покупка да се носи в КАТ.

Данните за сделките от петък се обменят по електронен път между МВР и нотариусите, става ясно от съобщение на Нотариалната камара. Целта е да се отстрани възможността за измами при прехвърлянето на автомобили.

Чрез новата система МВР ще получава информация за всички сделки с превозни средства. А нотариусите електронно ще имат достъп до системата на вътрешното министерство. Оттам те ще получават данни за автомобила и собственика му и ще могат да установят дали са платени данъците на колата, дали е сключена застраховка “Гражданска отговорност” и дали е преминат годишен технически преглед.

Нотариусите ще влизат в системата чрез квалифициран електронен подпис.

Електронният обмен на информация между двете институции беше регламентиран в Закона за движение по пътищата през декември 2017 г. Тогава началникът на Пътна полиция Бойко Рановски обясни, че купувачът на превозно средство в България ще има срок от един месец, за да регистрира превозното средство. Това важи и за български граждани, които купуват кола от Европа. Ако срокът не се спази, ще се налага глоба.

След това ще има още един месец, за да се регистрира автомобилът. Ако и тогава това не бъде изпълнено, ще следва служебно прекратяване на регистрацията и колата няма да може да се движи.

Досега при продажба на кола между двама души старият и новият собственик удостоверяваха смяната на собствеността. След това трябваше пред КАТ да се представят куп документи, за да се вземе нов талон.

С промяната документите ще се предоставят в КАТ по служебен път, а шофьорът ще може да получи директно готов талон.

Според данни на КАТ тези административни облекчения ще помогнат на 350 хил. човека годишно.