Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Константин Каменаров
Константин Каменаров

Няма да допусна да обиждат журналистите, предупреждава генералният директор, след като на екомитинг показаха средни пръсти на репортер

За същия емоционален жест наказах и водещия Кошлуков

- Г-н Каменаров, репортер на БНТ беше освиркан, докато разказва за митинг за Пирин. Защо се случи?

- Намирам това за недопустимо и ми е много голяма болка. Идеята за чиста природа, която всеки нормален човек би подкрепил, се превръща в протест, който, не знам защо, се случва пред БНТ. Не че това ни плаши. Но протест пред БНТ би могло да има, ако телевизията не си е свършила работата. За да не си вършим работата, трябваше да не сме показвали или да не сме канили тези хора.

Тъкмо обратното. БНТ не само показва абсолютно всички, и то напълно коректно и професионално, но същите тези хора, протестиращи срещу БНТ пред БНТ, са доста редовни гости на телевизията Т.е. не е останало нещо неясно относно техните възгледи, желания и искания.

Казвам всичко това, защото, ако беше обратното, можеше да има основание за протест. Но тъй като ние, абсолютно твърдо вярвам, сме перфектни, по-скоро започва да прилича на политическа намеса, на други интереси, на желание за власт, което пък е още по-недопустимо.

- Прав ли беше програмният директор на БНТ Емил Кошлуков да подкрепи декларацията на “По света и у нас” - новинарите в БНТ написаха декларация срещу обидите и обвиненията в непрофесионализъм, отправени срещу тях от митингуващи граждани.

- Естествено, че е прав да я подкрепи - това е декларация на колеги. БНТ наистина е по-голяма от нас. Никой няма право да вдига средни пръсти, да псува на майка, да обижда репортерите, които всъщност работят за тези хора, които са отпред. Това е абсолютно недопустимо и няма да го позволя с цената на всичко.

- Кошлуков обаче доста емоционално подкрепи декларацията дори с жестове, неприемливи за телевизионен ефир?

- Въпреки че Емил направи онзи жест в състояние на афект, лично аз и БНТ не толерираме подобно поведение, защото е нарушение най-малкото на закон. Кошлуков е наказан и съм се разпоредил да се извини публично още в понеделник. Тогава ще го формализирам и като документ.

- Кого наказвате - водещия Кошлуков или програмния директор Кошлуков?

- Не, ще накажа водещия за недопустимо поведение и грешка.

- Поканихте Уляна Пръмова да ръководи новините в БНТ. Какво означава тази покана?

- Означава покана към човек, който много хубаво се вписва в клишето доказан професионалист. Уляна дълги години бе шеф на новините в БНТ, след което два пъти е генерален директор. При нея не говорим за базисна грамотност, а за истинска експертиза и огромен професионализъм.

Най-хубавото в случая с Уляна е, че половината свят я обвинява за лява, а другата половина я нарича протестърка. А тя се грижи новините да изглеждат нормално, по европейски и изчерпателно, за да могат всички да разберат за какво става дума. Защото от протести имам едно леко притеснение, че нормалните хора, които гледат телевизия, вече не са много наясно за какво изобщо става дума. Това, което ми е най-важно обаче, е, че няма да допусна някой да обижда хора, работещи в БНТ, защото не го заслужават. Тъкмо обратното.

- Как се отразяват всички тези скандали на БНТ?

- Нещо подобно не може да се отрази положително на дадена институция. Абсолютно откровено ме докарва до мисълта, че някой неслучайно нещо иска да клати лодката. Когато си принуден да реагираш на подобни събития, има огромно количество нормална работа, която не можеш да свършиш само защото гасиш пожари, които са напълно излишни.