Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стефан Стефанов.
Стефан Стефанов.

Дългогодишният директор на професионалната гимназия по каменоделство във врачанското село Кунино Стефан Стефанов е бил уволнен дисциплинарно. Заповедта за прекратяване на управлението му е подписана от министъра на културата Боил Банов, който му я връчил лично. Министерство на културата е принципал на гимназията в Кунино, която е единствената подобна на Балканите и едва второто такова училище в Европа.

„Омерзен съм от това, което се случи, защото през последните 15 години, откакто съм начело на гимназията, не позволих тя да бъде съсипана, коментира скулптора Стефанов. - В проверките, които са ни правени през последните години, не е имало и грам съмнение в методите ми на работа. Зад уволнението ми има нечисти интереси, които ще лъснат скоро.”

Запознати твърдят, че зад уволнението му стои донос срещу собственик на кариера, който дарявал камък за обучението на възпитаниците на гимназията. Той имал договор за да пребивава в общежитието на училището и според уволнения директор по никакъв начин не ощетявал училището или неговите ученици, а помагал непрекъснато.

Тази сутрин пред гимназията в Кунино започнаха протести в защита на Стефанов. Ученици и учители приеха декларация в подкрепа на своя доскорошен директор и обещаха да се борят за възстановяването му. Тръгна и подписка в негова защита, която за часове бе подкрепена от стотици във Врачанско. Стефан Стефанов обещава също да се бори за правата си. Той смята да заведе дело срещу уволнението си.

Протести в защита на увалнения директор започнаха пред гимназията в с. Кунино. Снимки на автора
Протести в защита на увалнения директор започнаха пред гимназията в с. Кунино. Снимки на автора