Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Васил Михайлов
Васил Михайлов

Защо големият Васил Михайлов, който на 6 април ще навърши 80 години, отказва да получи наградата на Съюза на артистите “Икар”? Решението на звездата хвърли в смут колегите му. Пред БНР ден по-рано той споделя и причината за това.

“С моя опит, с моите успехи, с моите грешки съм си извоювал привилегията да отказвам приятелства, да отказвам срещи, да отказвам роли и да отказвам награди. Няма да взема тази награда! Това е моят малък протест за всичко онова, което става и не се случва в театъра. Когато бях във Великото народно събрание, последното – аз, Тодор Колев, Вили Цанков, Стоян Попов и един режисьор – Реджеб Садък, бяхме създали Закон за театъра, който успяхме да раздадем по банките на депутатите. Но тогава министърът на културата Димо Димов и председателят на Съюза на артистите Стефан Илиев не харесаха закона, който игнорираше и министерството, и съюза. Та затова съм виновен - защото много харесвам промените, реформите… Но реформи без закон не се правят, приятели – за това трябва да се носи отговорност".

Васил Михайлов през 1990 г. е народен представител от БСП, а Тодор Колев - от СДС.

“Каква награда? Няма друга награда! Васил Михайлов има една награда – народната любов, огромната народна любов към неговия Капитан Петко войвода, към неговия талант! Само от нея не може да се откаже. Не може! И няма! Другото си е негов избор”, бе коментарът на актрисата Татяна Лолова.

Според Стефан Мавродиев с този жест актьорът искал да подскаже нещо. “Дали нещо става в българския театър? За добро? За лошо? Той си има своите впечатления и наблюдения. Понякога е по-ценно да откажеш награда, отколкото да събира прах на полицата над камината”, смята Мавродиев.

Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев прие с разбиране решението на Михайлов. Наградата за принос в театралното изкуство се присъжда от цялата гилдия. Миналата година тя бе за Руси Чанев, преди него - Илка Зафирова.

Другият носител на почетна награда през тази година е актьорът Иван Иванов – той ще получи приза за чест и достойнство, но неговата номинация е личен избор на председателя. Предишните носители са актрисата Гинка Станчева и Петър Попйорданов.