Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Да гълташ капсули за пране може да доведе дори до смърт. Едва ли мнозина се съмняват в този факт, но въпреки това се появи именно такава мода сред тийнейджърите и са регистрирани десетки случаи на хоспитализирани след подобно предизвикателство. Оказва се обаче, че перилните препарати са достатъчно рискови и без да се поглъщат. Много от тях предизвикват алергични реакции, екземи, очни проблеми и астматични пристъпи.

Над десет деца в САЩ са хоспитализирани през последния месец заради поглъщане на капсули за пране. Капсулите съдържат перилен препарат и омекотител, поставени в прозрачна опаковка, която е бързоразграждаща се при досег с вода. При поглъщане разтварянето става по-бавно, но съществува риск за живота, алармират медици.

Американските лекари са изумени от поредното безумно предизвикателство, разпространяващо се в социалните мрежи. Те дори го сравняват с опит за самоубийство. То започна като на шега в туитър колко апетитни изглеждат капсулите. Веднага се намират достатъчно ексцентрични или глупави тийнейджъри, които решават да ги вкусят наистина. Само за месец в САЩ са хоспитализирани над десет такива смелчаци. Самите те не само не се притесняват дори след излизане от болницата, а продължават да насърчават други да тръгнат по стъпките им, горди, че са оцелели и са преодолели предизвикателството. Обръщат се към последователите си с призиви, че ги подтикват да изпитат собствената си смелост и да докажат, че не са страхливци. Медици и родители са ужасени и възмутени от глупостта. Лекари се принуждават да обясняват по медиите колко опасни са капсулите за пране и как при поглъщане могат да предизвикат сериозни увреждания на стомаха, дихателни проблеми, натравяне, загуба на съзнание и дори смърт.

Но дори и без да се поглъщат, капсулите се оказват опасни, особено за децата. Според данни от Центъра по токсикология в Охайо в САЩ хиляди деца годишно се натравят заради такива капсули, тъй като са ги пипали с мокри ръце или са ги поставяли в устата си. Данните показват категорично, че в периода 2012-2013 г. средно по едно дете на ден е било хоспитализирано след като си е играло с капсула или се е опитало да я захапе. Ръководителят на центъра по токсикология д-р Марсел Казавейн обяснява: “Капсулите за пране са малки, цветни и могат лесно да бъдат възприети от едно дете като бонбон или плодов сок. На малчуганите им трябват не повече от десетина секунди, за да отворят опаковката и да погълнат отровните вещества. Дори само да я държат в ръка, пак крие рискове.” В инструкциите за употреба на такива капсули стриктно се подчертава, че те не бива да се пипат с мокри ръце, да се държат продължително време в ръка, както и да се приближават до лицето или очите. Причината е именно прекалено лесно разграждащата се структура и фактът, че разтворите в нея са в пъти по-концентрирани от стандартните препарати за пране

По препоръка на специалистите някои производители започнаха да правят специални кутии за препарата, които се заключват или капсули, които са в неутрални цветове и индивидуално опаковани. От Националния токсикологичен информационен център във Великобритания съобщават, че от пациентите, лекувани след отравяне, над 90% са били деца под 5-годишна възраст, като всеки 8 от 10 случая се дължат на различни домакински препарати или субстанции в собствения им дом. 

Но и обикновените прахове съвсем не са безвредни, подчертават лекари. В много от праховете за бяло пране има добавени специални избелващи агенти, които дразнят кожата, лигавиците и дихателните пътища. Такъв е амониевият хидроксид, който премахва петна, но пък е силно токсичен и може да доведе до дихателни и кожни проблеми, алергии, проблеми с нервната система, черния дроб и бъбреците. Дори след като дрехите изсъхнат, някои от тези съставки остават активни и могат да причинят контактни дерматити.

В перилните препарати се съдържа и диоксин, за когото е доказано, че отслабва съпротивителните сили на организма и води до смущения в нервната система. Съществуват съмнения, че дори може да предизвика спонтанен аборт при бременни. В препаратите за пране се добавят и пенообразуващите агенти триетаноламин и диетаноламин. Те могат да доведат до алергии, отслабен имунитет, както и кожни проблеми. Добавят се в козметични продукти като фон дьо тен, спирала, дори бебешки кремове.

Опасни за здравето са и препаратите за премахване на упорити петна. Активните им съставки са като тези, използвани при химическото чистене – като перхлоретилен например, който е токсичен. Според специалисти с такива препарати трябва да се работи само с необходимите защитни средства, а не да се използват свободно в дома. В омекотителите пък рискът са именно добавените ароматизатори. Те провокират алергични реакции и астма. Според нови изследвания някои от тях се произвеждат от петролни деривати и са канцерогенни.