Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това ще бъде вторият подобен митинг, който се провежда в Гърция от началото на годината. СНИМКА: Авторката
Това ще бъде вторият подобен митинг, който се провежда в Гърция от началото на годината. СНИМКА: Авторката

Национален антиправителствен митинг срещу решаването на дългогодишния спор, който Гърция има с Република Македония за името се провежда днес в Атина. Митингът е организиран от крайнодесни гръцки политици и партии, подкрепен е от профашистката „Златна зора“ и групировката "Рубикон", която заплаши с проливането на кръв. Организаторите настояват за „обща граница със Сърбия“, икономическо задушаване на Република Македония и по никакъв начин терминът Македония да не бъде използван в наименованието на държавата.

Шествието е насрочено за 14.00 часа днес като гръцката полиция е изготвила план за драконови мерки за сигурност и специални зони, за да не се срещат идеологически противоположни групи.

Ще бъдат създадени полицейски бариери от автобуси в най-горещите точки на центъра. на крак са 19 000 полицаи.

От 22.00 часа снощи, 3 февруари бяха отцепени всички централни улици в центъра на гръцката столица.

Очакват се да пристигнат стотици автобуси от цялата страна в подкрепа на протестното шествие, както и жители от островите.

Впечатляващ бе старта на критяните, които часове преди да отпътуват снощи за Атина посетиха гроба на Казандзакис в Ираклио и оттам посветиха песен на гръцкия народ преди митинга. Вече пристигнаха на пристанище Пиреа и се насочват към центъра.

Според организаторите над 1500 автобуса се очакват от цялата страна.

Главните оратори на митинг ще бъдат композитора Микис Теодоракис и Георгиос Касиматис, а митрополитите на Сирос, Хиос и Драма ще отправят поздрав от името на Църквата.

В събота атака имаше срещу къщата на Микис Теодоракис, която бе залята с бои и лозунги по стените. "Твоята история започва от планината и свършва на площад" Синтагма "- писаха нападателите на стената на дома си. "Аз съм спокоен и готов", беше отговорът на г-н Теодоракис и когато го попитаха какво послание иска да изпрати на митинга, той отговори: "Не се заблуждавайте. Да увеличат своята воля, гняв, решителност."

Припомняме, че преди два дни писмо с куршуми бе изпратено и до министъра на външните работи Никос Коциас, в което бе отправена заплаха и към семейството му.

Седмица по-рано Адвокатът Димитрис Михакис, инициатор и организатор на митинга разкри, че днес е получил заплашително обаждане, в което му е буквално заповядано да отмените протеста, в рамките на няколко часа.

Това ще бъде вторият подобен митинг, който се провежда в Гърция от началото на годината. Първият беше в Солун, където се събраха малко над 50 000 души, според организаторите.